Feyenoord behoudt uitzicht op Europees ticket

© Niels Boersema

Dick Advocaat loodste de Rotterdammers van de twaalfde naar de vijfde plek in de Eredivisie.

Toen de inmiddels 72-jarige Dick Advocaat begin november aan zijn interim-opdracht in De Kuip begon, als opvolger van de zelf opgestapte Jaap Stam, kwamen volgende termen naar boven in de Nederlandse pers: ’te oud’, ’te conservatief’.

Een beetje onrespectvol voor de oud-bondscoach, die vorig seizoen FC Utrecht naar een zesde plaats en Europees voetbal leidde. Van alle coaches met minstens twintig Eredivisieduels haalde niemand in Utrecht ooit een beter winstpercentage dan Advocaat, met 48,3 procent. Zelfs Erik ten Hag, nu bij Ajax, deed bij Utrecht nooit beter dan 48,2 procent.

Advocaat, die clubicoon John de Wolf als toonbeeld van onverzettelijkheid naast zich zette als rechterhand, kreeg in amper twee maanden het gammele Feyenoordschip weer op koers. De ‘Kleine Generaal’ won vijf Eredivisieduels, speelde tweemaal gelijk en loodste de ploeg uit Rotterdam-Zuid van de twaalfde naar de vijfde stek.

Daardoor telt Feyenoord na achttien speeldagen amper twee punten achterstand op PSV, dat als derde in het klassement 34 punten sprokkelde. Seizoensrevelatie Willem II van Adrie Koster (ex-Club Brugge en Beerschot AC) staat vierde met 33 punten. Ook voor de KNVB-beker overleefde Feyenoord in de tweede ronde de gevaarlijke verplaatsing naar Cambuur. Alleen in de Europa League sneuvelde Feyenoord in de groepsfase, na twee gelijke spelen en een nederlaag.

Brandweerman

Sinds zijn entree in de Nederlandse competitie pakte enkel AZ een punt meer. Maar Advocaat waarschuwt wel voor al te overdreven optimisme en predikt rust. ‘Het gaat om de punten die we straks verzamelen op de eindstreep’, toont hij zich bijzonder realistisch in de Nederlandse media. ‘Wat mij het meeste bevalt, is dat mijn spelers tegenwoordig weer knokken tot ze erbij neervallen. Maar ook dat ze almaar meer beginnen te geloven in zichzelf en sommige jongens zich geweldig ontwikkelen.’

Advocaat bewijst ook bij Feyenoord zijn kracht: hij is een meester in peoplemanagement en mensen op scherp zetten. Op het veld probeert de tussenpaus het maximale uit de jongeren Lutsharel Geertruida (19), Tyrell Malacia (20), Luis Sinisterra(20) en Orkun Kökcü (18) te halen, terwijl Steven Berghuis (27) als aanvoerder de gevaarlijkste man blijft.

Enkel op de vormcrisis van de Deen Nicolai Jørgensen (28), die geen doelpunten meer maakt en weinig balvastheid kan bieden, vond hij nog geen antwoord.

Verhoogde strijdlust

Er waait dankzij Advocaat duidelijk een frisse wind door De Kuip, alleen vertaalt de schwung zich niet altijd in beter en attractiever voetbal. Maar fysiek staan de spelers er duidelijk beter voor, de werkkracht op het terrein nam toe en ook de strijdlust verhoogde.

Half januari begint Frank Arnesen (63) officieel als technisch directeur bij Feyenoord. Kan de Deen, die begin oktober werd doorgestuurd bij RSC Anderlecht, tijdens de transferperiode de herstelwerkzaamheden verder zetten?

Sjaak Troost, de verantwoordelijke voor de onevenwichtig samengestelde spelerskern, zal dan als commissaris Arnesen controleren. De Deen moet een strategie uitrollen met een algemeen directeur die zichzelf tot voor kort nog ongeschikt vond. En hoe zal Advocaat, die graag zijn eigen koers vaart, omgaan met zoveel wanbeleid? Het wordt daar nog interessant, als je het ons vraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content