FIFA Awards: Hazard, De Bruyne en Martinez grijpen naast trofee

© BELGAIMAGE

Cristiano Ronaldo, Mo Salah en Luka Modric zijn de drie overgebleven kandidaten die nog in aanmerking komen om uitgeroepen te worden tot Speler van het Jaar, zo maakte de Wereldvoetbalbond FIFA bekend.

Rode Duivels Eden Hazard en Kevin De Bruyne zaten bij de tien genomineerden, maar vallen dus finaal af.

Hetzelfde verhaal voor bondscoach Roberto Martinez, die ons land na een 28 op 30 in de kwalificaties naar een historische derde plaats leidde op het WK. De Spanjaard was in juli dan ook een van de elf genomineerden voor de trofee voor Coach van het Jaar. Uiteindelijk zijn de Franse coaches Didier Deschamps en Zinédine Zidane, en de Kroaat Zlatko Dalic de drie overgebleven kandidaten.

De winnaar wordt op 24 september bekendgemaakt op een gala in Londen.

Thibaut Courtois is er een van de drie genomineerden voor de prijs voor de beste doelman van het afgelopen seizoen.

Draaischijf

De Bruyne vormde een heel seizoen de draaischijf van Manchester City, dat met ruime overmacht de Premier League-titel veroverde.

Hazard was in een vrij tegenvallend seizoen bij Chelsea een van de lichtpunten, en toonde vooral op het WK in Rusland wat hij in zijn mars heeft. De Belgische captain dartelde als nooit tevoren en eindigde in de verkiezing van Speler van het Toernooi op de tweede plek achter de Kroaat Modric. Ook De Bruyne had zijn rol op het historische WK van de Belgen, als was het dan op een minder opvallende manier – op uitzondering van de clash tegen Brazilië.

Bij de vrouwen werden de Duitse Dzsenifer Marozsan, de Noorse Ada Hegerberg en de Braziliaanse Marta als beste voetbalsters genomineerd. Vorig jaar ging die prijs naar de Nederlandse Lieke Martens.

De kandidaten werden aanvankelijk geselecteerd door een panel van FIFA-legenden. Zij keken naar de prestaties tussen 3 juli 2017 en 15 juli 2018. De winnaar werd gekozen door het publiek (dat online kon stemmen), journalisten en de aanvoerders en coaches van de nationale ploegen. Op 10 augustus werd de stemming afgesloten.

Partner Content