Het nieuwe systeem maakt gebruik van twaalf camera's die onder het dak van het stadion gehangen worden. Vijftig keer per seconde worden zo de exacte posities van de bal en de spelers berekend. In de Al Rihla, de officiële wedstrijdbal voor het WK, zit nog een bijkomende sensor, die 500 keer per seconde data kan doorsturen. Op die manier kan het moment dat de bal de voet van de speler verlaat, exact weergegeven worden. In geval van buitenspel wordt er een automatisch buitenspelalarm verstuurd naar de videorefs, die op hun beurt de beelden met daarop de buitenspellijn zullen bekijken. Het hele proces zou niet meer dan enkele seconden mogen duren. Het is uiteindelijk aan de hoofdscheidsrechter op het veld om de beslissing al dan niet goed te keuren en uit te voeren. Vervolgens zullen de 3D-beelden van de situatie op de WK-schermen in de stadions getoond worden.

Het systeem is reeds getest tijdens enkele FIFA-toernooien, zoals de Arab Cup en het WK voor clubs, en volgens de Wereldvoetbalbond klaar voor gebruik. 'De VAR heeft er enkele jaren geleden voor gezorgd dat de foutenlast drastisch is gedaald en met de halfautomatische buitenspeltechnologie gaan we nog een stap verder', vertelt voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, voorzitter van het FIFA-scheidsrechterscomité. 'De verantwoordelijkheid blijft echter bij de scheidsrechter en zijn assistenten liggen. Het systeem zorgt er alleen voor dat er sneller een correcte beslissing genomen kan worden, zeker in situaties waarin het zeer nipt wel of geen buitenspel is.'

Ook bondscoach Roberto Martinez zal meer dan waarschijnlijk tevreden zijn met de introductie van het nieuwe systeem. Enkele weken geleden eiste Martinez nog uitleg van de VAR, na de late gelijkmaker van Wales (1-1), in de groepsfase van de Nations League. Na een onorthodoxe assist van Aaron Ramsey kwam het leer voor de voeten van Brennan Johnson liggen, die Koen Casteels kansloos liet. Op de eerste beelden leek het om buitenspel te gaan, maar dat weerlegden de beelden met daarop de VAR-lijn. Volgens Roberto Martinez werkt dat systeem echter niet naar behoren en had het doelpunt afgekeurd moeten worden.

Het nieuwe systeem maakt gebruik van twaalf camera's die onder het dak van het stadion gehangen worden. Vijftig keer per seconde worden zo de exacte posities van de bal en de spelers berekend. In de Al Rihla, de officiële wedstrijdbal voor het WK, zit nog een bijkomende sensor, die 500 keer per seconde data kan doorsturen. Op die manier kan het moment dat de bal de voet van de speler verlaat, exact weergegeven worden. In geval van buitenspel wordt er een automatisch buitenspelalarm verstuurd naar de videorefs, die op hun beurt de beelden met daarop de buitenspellijn zullen bekijken. Het hele proces zou niet meer dan enkele seconden mogen duren. Het is uiteindelijk aan de hoofdscheidsrechter op het veld om de beslissing al dan niet goed te keuren en uit te voeren. Vervolgens zullen de 3D-beelden van de situatie op de WK-schermen in de stadions getoond worden. Het systeem is reeds getest tijdens enkele FIFA-toernooien, zoals de Arab Cup en het WK voor clubs, en volgens de Wereldvoetbalbond klaar voor gebruik. 'De VAR heeft er enkele jaren geleden voor gezorgd dat de foutenlast drastisch is gedaald en met de halfautomatische buitenspeltechnologie gaan we nog een stap verder', vertelt voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, voorzitter van het FIFA-scheidsrechterscomité. 'De verantwoordelijkheid blijft echter bij de scheidsrechter en zijn assistenten liggen. Het systeem zorgt er alleen voor dat er sneller een correcte beslissing genomen kan worden, zeker in situaties waarin het zeer nipt wel of geen buitenspel is.' Ook bondscoach Roberto Martinez zal meer dan waarschijnlijk tevreden zijn met de introductie van het nieuwe systeem. Enkele weken geleden eiste Martinez nog uitleg van de VAR, na de late gelijkmaker van Wales (1-1), in de groepsfase van de Nations League. Na een onorthodoxe assist van Aaron Ramsey kwam het leer voor de voeten van Brennan Johnson liggen, die Koen Casteels kansloos liet. Op de eerste beelden leek het om buitenspel te gaan, maar dat weerlegden de beelden met daarop de VAR-lijn. Volgens Roberto Martinez werkt dat systeem echter niet naar behoren en had het doelpunt afgekeurd moeten worden.