De datum van 26 februari is vastgelegd door het Uitvoerend Comité van de FIFA. De kandidaten moeten vóór 26 oktober bekend zijn.

Negen maanden

Blatter zelf wou het congres waarop de nieuwe FIFA-voorzitter verkozen zal worden volgend jaar laten plaatsvinden. De Europese tegenstanders van de Zwitser in het Uitvoerend Comité wilden dat de verkiezing nog voor Kerstmis 2015 op de agenda zou verschijnen.

Op het moment van de stemming zal de 79-jarige Blatter bijna negen maand voorzitter zijn sinds hij op 2 juni bekendmaakte, kort na zijn omstreden herverkiezing, dat hij na 17 jaar zal aftreden als voorzitter van de Wereldvoetbalbond. De Zwitser nam die beslissing nadat de FIFA opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen.

Favoriet

De Fransman Michel Platini lijkt de meeste kans te hebben om Blatter op te volgen. De 60-jarige UEFA-voorzitter stelde zich echter nog niet officieel kandidaat. Platini zou binnen de twee weken beslissen of hij al dan niet voor het FIFA-voorzitterschap gaat.

Blatter: 'Ik zal geen kandidaat zijn'

"Ik zal geen kandidaat zijn bij de verkiezing in 2016", aldus Blatter. "Die verkiezing is niet om een voorzitter, maar een nieuwe voorzitter, aan te duiden. Dat kan ik niet zijn, want ik ben de oude voorzitter." Toen journalisten Blatter vroegen wat hij na zijn FIFA-voorzitterschap zal doen, antwoordde de Zwitser dat hij zich opnieuw aan de journalistiek zou willen wijden en meer bepaald voor een radiozender zou willen werken.

Op de persconferentie werden verder bijkomende maatregelen bekendgemaakt die de door corruptieschandalen geplaagde Wereldvoetbalbond een nieuw elan moeten geven. Zo komt er een 11-koppig comité onder leiding van een onafhankelijke persoon, die de hervormingen bij de FIFA zal leiden en controleren. Ook zullen de leidinggevende functies binnen de FIFA in de toekomst in de tijd beperkt worden. Blatter zelf is momenteel bezig aan zijn vijfde mandaat.

Tot slot liggen er grondigere integriteitscontroles voor de leden van het Uitvoerend Comité in het verschiet. Zij zullen ook moeten instemmen met de publicatie van hun lonen.

(Belga/KVDA)

De datum van 26 februari is vastgelegd door het Uitvoerend Comité van de FIFA. De kandidaten moeten vóór 26 oktober bekend zijn.Blatter zelf wou het congres waarop de nieuwe FIFA-voorzitter verkozen zal worden volgend jaar laten plaatsvinden. De Europese tegenstanders van de Zwitser in het Uitvoerend Comité wilden dat de verkiezing nog voor Kerstmis 2015 op de agenda zou verschijnen.Op het moment van de stemming zal de 79-jarige Blatter bijna negen maand voorzitter zijn sinds hij op 2 juni bekendmaakte, kort na zijn omstreden herverkiezing, dat hij na 17 jaar zal aftreden als voorzitter van de Wereldvoetbalbond. De Zwitser nam die beslissing nadat de FIFA opnieuw onder vuur kwam te liggen na nieuwe corruptieschandalen. De Fransman Michel Platini lijkt de meeste kans te hebben om Blatter op te volgen. De 60-jarige UEFA-voorzitter stelde zich echter nog niet officieel kandidaat. Platini zou binnen de twee weken beslissen of hij al dan niet voor het FIFA-voorzitterschap gaat. "Ik zal geen kandidaat zijn bij de verkiezing in 2016", aldus Blatter. "Die verkiezing is niet om een voorzitter, maar een nieuwe voorzitter, aan te duiden. Dat kan ik niet zijn, want ik ben de oude voorzitter." Toen journalisten Blatter vroegen wat hij na zijn FIFA-voorzitterschap zal doen, antwoordde de Zwitser dat hij zich opnieuw aan de journalistiek zou willen wijden en meer bepaald voor een radiozender zou willen werken. Op de persconferentie werden verder bijkomende maatregelen bekendgemaakt die de door corruptieschandalen geplaagde Wereldvoetbalbond een nieuw elan moeten geven. Zo komt er een 11-koppig comité onder leiding van een onafhankelijke persoon, die de hervormingen bij de FIFA zal leiden en controleren. Ook zullen de leidinggevende functies binnen de FIFA in de toekomst in de tijd beperkt worden. Blatter zelf is momenteel bezig aan zijn vijfde mandaat. Tot slot liggen er grondigere integriteitscontroles voor de leden van het Uitvoerend Comité in het verschiet. Zij zullen ook moeten instemmen met de publicatie van hun lonen.(Belga/KVDA)