Havelange, die volgende week 97 wordt en een Belgische vader had, leidde de FIFA van 1974 tot 1998. Vanaf 1992 tot mei 2000 zou hij systematisch smeergeld hebben ontvangen van het Zwitserse sportmarketingbedrijf ISL.

Het bedrijf zou in ruil exclusieve tv-rechten verkregen hebben voor meerdere WK's. Een jaar later ging ISL op de fles met een schuldenberg van om en bij de 210 miljoen euro.

De oud-zwemmer zou samen met zijn schoonzoon en ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond Ricardo Teixeira meer dan 11 miljoen euro toegestopt gekregen hebben.

Niet vervolgd

Het aftreden van Havelange komt er een week nadat ook de 84-jarige Paraguyaan Nicolás Leoz zijn afscheid aankondigde als voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie (Conmebol), wegens "gezondheidsredenen". Ook hij wordt genoemd in de omkoopzaak.

In totaal zou Havelange zelf ongeveer 765.000 euro in eigen zak hebben gestoken, terwijl schoonzoon Teixeira zo'n 6,4 miljoen euro opstreek. Opmerkelijk is dat Havelange gerechtelijk niet meer vervolgd kan worden, omdat de FIFA op het moment van de feiten geen ethische regelgeving had.

Het 4200 pagina's dikke rapport, opgesteld door Ethisch Comité-onderzoeker Hans-Joachim Eckert, beschrijft de handelingen van de topmannen als "moreel en ethisch bezwarend".

"Onhandige" Sepp Blatter

Ook de naam van de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter duikt op in het rapport. Hij wordt evenwel niet beschuldigd van het aannemen van smeergeld en heeft dus geen regels overtreden. Toch wordt zijn gedrag bestempeld als "onhandig in plaats van crimineel".

Wat wel bevestigd wordt in het rapport, is dat Blatter een som omkoopgeld doorgaf aan Havelange. Dat gebeurde in 1997, als secretaris-generaal en een jaar voor hij de bittere strijd om het voorzitterschap won. Havelange verklaarde later dat hij geen idee had dat het om smeergeld ging.

"Geld voor afgebrand huis"

Op de avond van de stemming voor het WK 2018 gaf een BBC-documentaire een geheime lijst van betalingen vrij, waaruit bleek dat ISL minstens 70 miljoen euro op de rekening van de FIFA overschreef. Maar niet alleen Havelange, Teixeira, Blatter en Leoz worden genoemd.

Nog uit die documentaire bleek dat de Kameroense voorzitter van het Afrikaans voetbalfederatie (CAF) Issa Hayatou en de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) Lamine Diack geld ontvingen via een opgezet bedrijf in Liechtenstein.

Hayatou zei daarover dat de som bedoeld was voor de verjaardag van zijn federatie. Diack zei dan weer dat het geld bestemd was voor de heropbouw van een afgebrand huis.

Zo wrijft Blatter alweer zijn pak schoon en blijft hij buiten schot. Ondanks zijn eerder verklaringen dat het zijn laatste termijn als voorzitter is, zou hij zich nu toch opmaken om er nog een verlengstuk aan te breien.

(ML)

Havelange, die volgende week 97 wordt en een Belgische vader had, leidde de FIFA van 1974 tot 1998. Vanaf 1992 tot mei 2000 zou hij systematisch smeergeld hebben ontvangen van het Zwitserse sportmarketingbedrijf ISL. Het bedrijf zou in ruil exclusieve tv-rechten verkregen hebben voor meerdere WK's. Een jaar later ging ISL op de fles met een schuldenberg van om en bij de 210 miljoen euro.De oud-zwemmer zou samen met zijn schoonzoon en ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond Ricardo Teixeira meer dan 11 miljoen euro toegestopt gekregen hebben. Niet vervolgdHet aftreden van Havelange komt er een week nadat ook de 84-jarige Paraguyaan Nicolás Leoz zijn afscheid aankondigde als voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie (Conmebol), wegens "gezondheidsredenen". Ook hij wordt genoemd in de omkoopzaak.In totaal zou Havelange zelf ongeveer 765.000 euro in eigen zak hebben gestoken, terwijl schoonzoon Teixeira zo'n 6,4 miljoen euro opstreek. Opmerkelijk is dat Havelange gerechtelijk niet meer vervolgd kan worden, omdat de FIFA op het moment van de feiten geen ethische regelgeving had. Het 4200 pagina's dikke rapport, opgesteld door Ethisch Comité-onderzoeker Hans-Joachim Eckert, beschrijft de handelingen van de topmannen als "moreel en ethisch bezwarend". "Onhandige" Sepp BlatterOok de naam van de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter duikt op in het rapport. Hij wordt evenwel niet beschuldigd van het aannemen van smeergeld en heeft dus geen regels overtreden. Toch wordt zijn gedrag bestempeld als "onhandig in plaats van crimineel".Wat wel bevestigd wordt in het rapport, is dat Blatter een som omkoopgeld doorgaf aan Havelange. Dat gebeurde in 1997, als secretaris-generaal en een jaar voor hij de bittere strijd om het voorzitterschap won. Havelange verklaarde later dat hij geen idee had dat het om smeergeld ging."Geld voor afgebrand huis"Op de avond van de stemming voor het WK 2018 gaf een BBC-documentaire een geheime lijst van betalingen vrij, waaruit bleek dat ISL minstens 70 miljoen euro op de rekening van de FIFA overschreef. Maar niet alleen Havelange, Teixeira, Blatter en Leoz worden genoemd. Nog uit die documentaire bleek dat de Kameroense voorzitter van het Afrikaans voetbalfederatie (CAF) Issa Hayatou en de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) Lamine Diack geld ontvingen via een opgezet bedrijf in Liechtenstein. Hayatou zei daarover dat de som bedoeld was voor de verjaardag van zijn federatie. Diack zei dan weer dat het geld bestemd was voor de heropbouw van een afgebrand huis. Zo wrijft Blatter alweer zijn pak schoon en blijft hij buiten schot. Ondanks zijn eerder verklaringen dat het zijn laatste termijn als voorzitter is, zou hij zich nu toch opmaken om er nog een verlengstuk aan te breien. (ML)