Het is voor het eerst sinds 2002 dat de FIFA verlies lijdt. Een groot deel van de schulden zouden verklaard kunnen worden door de grote corruptieschandalen, die de Wereldvoetbalbond het afgelopen jaren trof. Veel onvoorziene kosten, zoals betalingen aan advocaten en de organisatie van het buitengewoon voorzitterscongres, deden de schuldenlast hoog oplopen. Ook een hoger werkingsbudget en hogere kosten van wedstrijdorganisatie droegen bij. Daarnaast krompen de reserves van de FIFA met 165 miljoen euro in tot een totaal van 1,2 miljard euro.

De toekomst oogt wel rooskleuriger. Voor volgend jaar houdt de FIFA rekening met een hogere omzet en verwacht het weer 90 miljoen euro winst te maken. De organisatie wil ook gerechtelijke procedures opstarten om 'tientallen miljoenen dollars' te recupereren van voormalige bestuurders die betrokken zijn bij grootschalige corruptie.

Transparantie

Voor het eerst maakte de FIFA ook het salaris van ex-voorzitter Sepp Blatter bekend. De Zwitser verdiende in 2015 zo'n 3,28 miljoen euro, ongeveer 270.000 euro per maand.

Blatter werd vorige maand opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino en is inmiddels voor zes jaar geschorst. Infantino wil voorzitter zijn van een meer transparante FIFA en koos er daarom voor om voor het eerst het salaris openbaar te maken.

Jérôme Valcke, de ontslagen secretaris-generaal, streek ruim 1,9 miljoen euro op, terwijl de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA elk 270.000 euro mochten bijschrijven op hun rekening.

Gerechtelijke procedure

Wat Valcke betreft, raakte donderdag bekend dat het Zwitsers gerecht een procedure heeft geopend tegen de Fransman. Valcke werd op 17 september 2015 ontslagen als secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond omdat hij WK-tickets aan een te hoge prijs zou hebben verkocht op de zwarte markt. Op 12 februari wordt hij voor twaalf jaar geschorst, sindsdien mag hij ook aan geen enkele voetbalactiviteit deelnemen. Oorspronkelijk werd er maar negen jaar schorsing geëist.

Het Zwitsers gerecht meldt nu dat het een onderzoek geopend heeft nadat het twee klachten tegen Valcke ontvangen heeft in het dossier van het grote FIFA-schandaal. Het bureau van de procureur-generaal benadrukt wel dat er voorlopig alleen maar ondervragingen geweest zijn en dat er geen arrestaties verricht zijn. (Belga/KVDA)

Het is voor het eerst sinds 2002 dat de FIFA verlies lijdt. Een groot deel van de schulden zouden verklaard kunnen worden door de grote corruptieschandalen, die de Wereldvoetbalbond het afgelopen jaren trof. Veel onvoorziene kosten, zoals betalingen aan advocaten en de organisatie van het buitengewoon voorzitterscongres, deden de schuldenlast hoog oplopen. Ook een hoger werkingsbudget en hogere kosten van wedstrijdorganisatie droegen bij. Daarnaast krompen de reserves van de FIFA met 165 miljoen euro in tot een totaal van 1,2 miljard euro. De toekomst oogt wel rooskleuriger. Voor volgend jaar houdt de FIFA rekening met een hogere omzet en verwacht het weer 90 miljoen euro winst te maken. De organisatie wil ook gerechtelijke procedures opstarten om 'tientallen miljoenen dollars' te recupereren van voormalige bestuurders die betrokken zijn bij grootschalige corruptie.Voor het eerst maakte de FIFA ook het salaris van ex-voorzitter Sepp Blatter bekend. De Zwitser verdiende in 2015 zo'n 3,28 miljoen euro, ongeveer 270.000 euro per maand. Blatter werd vorige maand opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino en is inmiddels voor zes jaar geschorst. Infantino wil voorzitter zijn van een meer transparante FIFA en koos er daarom voor om voor het eerst het salaris openbaar te maken. Jérôme Valcke, de ontslagen secretaris-generaal, streek ruim 1,9 miljoen euro op, terwijl de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA elk 270.000 euro mochten bijschrijven op hun rekening. Wat Valcke betreft, raakte donderdag bekend dat het Zwitsers gerecht een procedure heeft geopend tegen de Fransman. Valcke werd op 17 september 2015 ontslagen als secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond omdat hij WK-tickets aan een te hoge prijs zou hebben verkocht op de zwarte markt. Op 12 februari wordt hij voor twaalf jaar geschorst, sindsdien mag hij ook aan geen enkele voetbalactiviteit deelnemen. Oorspronkelijk werd er maar negen jaar schorsing geëist. Het Zwitsers gerecht meldt nu dat het een onderzoek geopend heeft nadat het twee klachten tegen Valcke ontvangen heeft in het dossier van het grote FIFA-schandaal. Het bureau van de procureur-generaal benadrukt wel dat er voorlopig alleen maar ondervragingen geweest zijn en dat er geen arrestaties verricht zijn. (Belga/KVDA)