Voetbalfans die Qatar in 2022 bezoeken, moeten zich afvragen of ze niet profiteren van het bloed, zweet en de tranen van de buitenlandse arbeiders.

'Er is te weinig gedaan om het misbruik tegen te gaan. Het uitstellen van hervormingen in het arbeidssysteem is een voedingsbodem voor rampen op het vlak van mensenrechten', stelde Amnesty-onderzoeker Mustafa Qadri vast. 'Als er niet snel actie ondernomen wordt, dan moeten de voetbalfans die Qatar in 2022 bezoeken zich afvragen of ze niet profiteren van het bloed, zweet en de tranen van de buitenlandse arbeiders.'

Belangrijke rol

De Wereldvoetbalbond FIFA is al jaren op de hoogte van de wantoestanden in het emiraat. Aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die momenteel een schorsing van negentig dagen uitzit, verklaarde eerder echter dat de FIFA niet verantwoordelijk is voor het welzijn van de arbeiders in Qatar.

'De FIFA speelt een belangrijke rol in deze schertsvertoning, ze wisten goed genoeg dat er in Qatar problemen zijn met de arbeidsrechten', klinkt het bij Amnesty International. 'Ze moeten nu goed samenwerken met hun zakenpartners en de Qatarese autoriteiten om te voorkomen dat het Wereldkampioenschap gebouwd wordt op uitbuiting.'

Uitbuiting en corruptie

Bij de bouw van de stadions voor het WK van 2022 lieten al verscheidene arbeiders het leven. Buitenlandse arbeiders, onder wie veel Nepalezen, komen naar Qatar omdat ze er een hoger loon kunnen opstrijken.

Naast de ondermaatse werkomstandigheden hangt er rond de toewijzing van het WK 2022 ook een zweem van corruptie. Begin vorige maand onthulde Blatter immers in een interview met het Russische persagentschap Itar-Tass dat de intussen eveneens geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini en de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy het eind 2010 bij de toewijzing van het WK op een akkoord gegooid hebben met Qatar. (Belga/KVDA)

'Er is te weinig gedaan om het misbruik tegen te gaan. Het uitstellen van hervormingen in het arbeidssysteem is een voedingsbodem voor rampen op het vlak van mensenrechten', stelde Amnesty-onderzoeker Mustafa Qadri vast. 'Als er niet snel actie ondernomen wordt, dan moeten de voetbalfans die Qatar in 2022 bezoeken zich afvragen of ze niet profiteren van het bloed, zweet en de tranen van de buitenlandse arbeiders.' De Wereldvoetbalbond FIFA is al jaren op de hoogte van de wantoestanden in het emiraat. Aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die momenteel een schorsing van negentig dagen uitzit, verklaarde eerder echter dat de FIFA niet verantwoordelijk is voor het welzijn van de arbeiders in Qatar. 'De FIFA speelt een belangrijke rol in deze schertsvertoning, ze wisten goed genoeg dat er in Qatar problemen zijn met de arbeidsrechten', klinkt het bij Amnesty International. 'Ze moeten nu goed samenwerken met hun zakenpartners en de Qatarese autoriteiten om te voorkomen dat het Wereldkampioenschap gebouwd wordt op uitbuiting.' Bij de bouw van de stadions voor het WK van 2022 lieten al verscheidene arbeiders het leven. Buitenlandse arbeiders, onder wie veel Nepalezen, komen naar Qatar omdat ze er een hoger loon kunnen opstrijken. Naast de ondermaatse werkomstandigheden hangt er rond de toewijzing van het WK 2022 ook een zweem van corruptie. Begin vorige maand onthulde Blatter immers in een interview met het Russische persagentschap Itar-Tass dat de intussen eveneens geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini en de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy het eind 2010 bij de toewijzing van het WK op een akkoord gegooid hebben met Qatar. (Belga/KVDA)