FIFA negeert klokkenluider Russisch dopingschandaal

© picture alliance / Christian Charisius/dpa
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In The New York Times beweren critici dat de wereldvoetbalbond de Russische dopingaffaire bewust op de lange baan schuift.

In november vorig jaar verklaarde Grigori Rodsjenkov, de voormalige baas van het Russische dopinglaboratorium die ondergedoken leeft in de Verenigde Staten, dat hij met bewijzen zou komen dat Russische voetballers zich voor het WK 2014 gedopeerd hadden. En dat de Russische autoriteiten positieve dopingtesten van topvoetballers uit eigen land in de doofpot stopten.

De FIFA verkondigde daarop dat het graag eens zou spreken met Rodsjenkov. Wat blijkt nu? Dat gesprek is er nog altijd niet gekomen.

Travis Tytgart, hoofd van het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA), noemt dat in The New York Times ‘ergerlijk’. Ook Craig Reedie, voorzitter van het wereldantidopingagentschap (WADA), begrijpt niet waarom de FIFA niet doortastender optreedt. Dankzij de getuigenis van Grigori Rodsjenkov kwam er een uitgebreid Russisch dopingprogramma aan het licht. Verschillende sporttakken waren daarbij betrokken en het ging over een periode van 2011 tot 2015. Zijn onthullingen leiden ertoe dat het Internationaal Olympisch Comité Rusland bande van de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Propere atleten

In een officiële verklaring zei de FIFA vorige week dat het de hernieuwde analyse van de stalen van de Russische atleten die bij het schandaal betrokken zouden zijn, afwacht om contact op te nemen met Rodsjenkov.

Ondertussen liet James Walden, de advocaat van Rodsjenkov, weten dat de wereldvoetbalbond nog geen enkele poging heeft ondernomen om contact met hem op te nemen. Tytgart vindt dat onaanvaardbaar: ‘Propere atleten en het publiek hebben het recht om onmiddellijk de impact te kennen van het Russische dopingprogramma op het voetbal, als die er zou zijn. De FIFA heeft geen excuus om de hoofdgetuige in deze zaak niet te contacteren.’

Volgens critici wil de wereldvoetbalbond het land dat het komende WK gaat organiseren, niet te hard aanpakken. De FIFA kwam intussen wel naar buiten met een tijdlijn van zijn onderzoek tot dusver. Daarin wordt er geen gewag gemaakt van enig bewijs van dopinggebruik door Russische voetballers. Advocaat James Walden denkt er het zijne van: ‘Al de tijd en het werk dat de FIFA in die tijdlijn gestoken heeft, had ze evengoed kunnen gebruiken om de telefoon te nemen en een gesprek te regelen met dokter Rodsjenkov.’

Een en ander is koren op de molen van de mensen die beweren dat de FIFA niet hervormd kan worden van binnen uit, maar dat er een externe interventie nodig is. Verwacht wordt dat de druk op Gianni Infantino en de zijnen de komende weken alleen maar zal toenemen.

Lees de reportage over doping in het voetbal in onze Plus-zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 10 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content