Dat melden onder meer de Nederlandse krant Volkskrant en de Britse krant The Guardian.

Uitbuiting

Qatar werd in 2010 aangeduid als gastland voor het WK van 2022, een beslissing die nog steeds op veel controverse stuit door onder meer de uitbuiting van gastarbeiders die er bouwen aan de stadions en infrastructuur. Sinds het land in 2011 begon met de voorbereidingen voor het WK zijn er volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties honderden arbeiders omgekomen op bouwplaatsen.

De FNV en gastarbeider Nadim Sharaful Alam uit Bangladesh vinden dat de FIFA eerst en vooral een fout heeft gemaakt door het WK 2022 toe te wijzen aan Qatar, maar ook dat ze bij de toewijzing van het WK had moeten eisen dat arbeiders goed zouden worden behandeld.

De eisers willen dat de FIFA een wetswijziging in Qatar afdwingt en een schadevergoeding voor de Alam betaalt.

Niet verantwoordelijk

Lunchbreak bij de infrastructuurwerken in Qatar, REUTERS
Lunchbreak bij de infrastructuurwerken in Qatar © REUTERS
Qatar: slaapplaatsen voor migranten, REUTERS
Qatar: slaapplaatsen voor migranten © REUTERS

Zwitserse en Nederlandse advocaten hebben FIFA-president Gianni Infantino op de hoogte gebracht van de aanklacht.

De bond wilde zondagavond nog niet op de aanklacht ingaan. De FIFA heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor 'maatschappelijke problemen' in gastlanden, maar heeft ook gezegd het WK in Qatar te zien als katalysator voor verandering en bij de regering aan te dringen op goede werkomstandigheden voor de arbeiders.

De schadevergoeding die de FNV en Alam eisten, is volgens The Guardian peanuts voor de FIFA. Als hun actie succesvol wordt, dan kan een en ander wel de deur open zetten voor duizenden andere gastarbeiders om een schadevergoeding te eisen. (KVDA)

Dat melden onder meer de Nederlandse krant Volkskrant en de Britse krant The Guardian.Qatar werd in 2010 aangeduid als gastland voor het WK van 2022, een beslissing die nog steeds op veel controverse stuit door onder meer de uitbuiting van gastarbeiders die er bouwen aan de stadions en infrastructuur. Sinds het land in 2011 begon met de voorbereidingen voor het WK zijn er volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties honderden arbeiders omgekomen op bouwplaatsen.De FNV en gastarbeider Nadim Sharaful Alam uit Bangladesh vinden dat de FIFA eerst en vooral een fout heeft gemaakt door het WK 2022 toe te wijzen aan Qatar, maar ook dat ze bij de toewijzing van het WK had moeten eisen dat arbeiders goed zouden worden behandeld. De eisers willen dat de FIFA een wetswijziging in Qatar afdwingt en een schadevergoeding voor de Alam betaalt. Zwitserse en Nederlandse advocaten hebben FIFA-president Gianni Infantino op de hoogte gebracht van de aanklacht. De bond wilde zondagavond nog niet op de aanklacht ingaan. De FIFA heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor 'maatschappelijke problemen' in gastlanden, maar heeft ook gezegd het WK in Qatar te zien als katalysator voor verandering en bij de regering aan te dringen op goede werkomstandigheden voor de arbeiders.De schadevergoeding die de FNV en Alam eisten, is volgens The Guardian peanuts voor de FIFA. Als hun actie succesvol wordt, dan kan een en ander wel de deur open zetten voor duizenden andere gastarbeiders om een schadevergoeding te eisen. (KVDA)