De beschuldigingen komen van onderzoeksplatform Follow the Money, dat in het onderzoek samenwerkte met de kranten The Guardian en Le Monde.

Follow the Money zegt over briefwisseling uit januari 2012 te beschikken waaruit blijkt dat Infantino op vraag van de Turkse voetbalbond akkoord ging met een straf voor Fenerbahçe die veel lichter was dan reglementair voorgeschreven. In zijn antwoord omschreef hij het voorstel van de Turken om de sancties te versoepelen, als 'redelijk, in proportie en gepast'.

Zo kwam Fenerbahçe in eigen land nagenoeg ongestraft weg met wedstrijdvervalsing. De club werd destijds niet teruggezet naar een lagere divisie en mocht de titel, behaald in het seizoen 2010-2011, zelfs behouden. Binnen het Turkse voetbal bestond onder andere de vrees dat de tv-inkomsten zouden dalen als Fenerbahçe niet meer in de hoogste klasse speelt.

In het schandaal van destijds deed de politie veel invallen, werden betrokkenen gearresteerd en is de corruptie ook strafrechtelijk bewezen. In een reconstructie meldt Follow the Money dat onder meer zes topfunctionarissen van Fenerbahçe werden opgepakt.

Ook de UEFA twijfelde er niet aan dat de club 'zich gedurende lange tijd heeft beziggehouden met zeer ernstige en vergaande matchfixing-activiteiten'.

Reacties

In een reactie aan The Guardian laat een woordvoerder van Michel Platini, destijds voorzitter van de UEFA, weten dat hij niet op de hoogte was van de briefwisseling omdat Infantino 'verantwoordelijk was voor alle juridische en disciplinaire zaken'.

Infantino zelf geeft in een mededeling geen concreet antwoord op de vraag waarom hij akkoord ging met mildere straffen. Hij wijst er wel op dat Fenerbahçe twee seizoenen werd uitgesloten van de Europese competities. 'Op het moment van de feiten stond UEFA op de eerste rij om match-fixing uit te roeien met baanbrekende maatregelen,' luidt het. 'In heel Europa is er een nauwe samenwerking met de politie en justitie tot stand gebracht. Ten slotte zijn er strenge disciplinaire maatregelen getroffen. Dat zijn de feiten en ze zijn duidelijk'.

Aanvechten

Trabzonspor, dat in 2010-2011 als tweede eindigde op basis van minder gewonnen matchen en een slechter doelsaldo, heeft zich nog steeds niet neergelegd bij het gegeven dat Fenerbahçe de titel niet is ontnomen.

Een advocaat van de club zegt aan The Guardian: 'We vechten de beslissing van de Turkse voetbalbond om de eigen regels niet toe te passen, aan en eisen dat de titel alsnog van Fenerbahçe naar Trabzonspor gaat. We kunnen ook niet verklaren waarom noch rechtvaardigen dat Infantino en de UEFA de zaak op deze manier afhandelden.'

FIFA-voorzitter

Infantino werd in februari 2016 verkozen tot FIFA-voorzitter. Hij volgde de Kameroener Issa Hayatou op, die op zijn beurt ad interim was aangesteld na de val van Sepp Blatter.

De beschuldigingen komen van onderzoeksplatform Follow the Money, dat in het onderzoek samenwerkte met de kranten The Guardian en Le Monde. Follow the Money zegt over briefwisseling uit januari 2012 te beschikken waaruit blijkt dat Infantino op vraag van de Turkse voetbalbond akkoord ging met een straf voor Fenerbahçe die veel lichter was dan reglementair voorgeschreven. In zijn antwoord omschreef hij het voorstel van de Turken om de sancties te versoepelen, als 'redelijk, in proportie en gepast'. Zo kwam Fenerbahçe in eigen land nagenoeg ongestraft weg met wedstrijdvervalsing. De club werd destijds niet teruggezet naar een lagere divisie en mocht de titel, behaald in het seizoen 2010-2011, zelfs behouden. Binnen het Turkse voetbal bestond onder andere de vrees dat de tv-inkomsten zouden dalen als Fenerbahçe niet meer in de hoogste klasse speelt.In het schandaal van destijds deed de politie veel invallen, werden betrokkenen gearresteerd en is de corruptie ook strafrechtelijk bewezen. In een reconstructie meldt Follow the Money dat onder meer zes topfunctionarissen van Fenerbahçe werden opgepakt. Ook de UEFA twijfelde er niet aan dat de club 'zich gedurende lange tijd heeft beziggehouden met zeer ernstige en vergaande matchfixing-activiteiten'. In een reactie aan The Guardian laat een woordvoerder van Michel Platini, destijds voorzitter van de UEFA, weten dat hij niet op de hoogte was van de briefwisseling omdat Infantino 'verantwoordelijk was voor alle juridische en disciplinaire zaken'.Infantino zelf geeft in een mededeling geen concreet antwoord op de vraag waarom hij akkoord ging met mildere straffen. Hij wijst er wel op dat Fenerbahçe twee seizoenen werd uitgesloten van de Europese competities. 'Op het moment van de feiten stond UEFA op de eerste rij om match-fixing uit te roeien met baanbrekende maatregelen,' luidt het. 'In heel Europa is er een nauwe samenwerking met de politie en justitie tot stand gebracht. Ten slotte zijn er strenge disciplinaire maatregelen getroffen. Dat zijn de feiten en ze zijn duidelijk'.Trabzonspor, dat in 2010-2011 als tweede eindigde op basis van minder gewonnen matchen en een slechter doelsaldo, heeft zich nog steeds niet neergelegd bij het gegeven dat Fenerbahçe de titel niet is ontnomen. Een advocaat van de club zegt aan The Guardian: 'We vechten de beslissing van de Turkse voetbalbond om de eigen regels niet toe te passen, aan en eisen dat de titel alsnog van Fenerbahçe naar Trabzonspor gaat. We kunnen ook niet verklaren waarom noch rechtvaardigen dat Infantino en de UEFA de zaak op deze manier afhandelden.'Infantino werd in februari 2016 verkozen tot FIFA-voorzitter. Hij volgde de Kameroener Issa Hayatou op, die op zijn beurt ad interim was aangesteld na de val van Sepp Blatter.