Dat heeft FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio bevestigd op een persconferentie.

Toplui opgepakt

Woensdagmorgen viel de Zwitserse politie binnen in een hotel in Zürich waar verschillende FIFA-toplui verblijven met het oog op de verkiezing van vrijdag. Zes officials werden gearresteerd op vraag van de Amerikaanse FBI, die hen verdenkt van betrokkenheid bij grootschalige corruptie. Later op de dag werd een zevende official opgepakt.

Volgens De Gregorio staat het onderzoek los van het FIFA-congres en de voorzittersverkiezing. 'Er is geen reden om de verkiezing af te gelasten', vertelde hij. De woordvoerder bevestigde verder dat huidig voorzitter Sepp Blatter en secretaris-generaal Jérôme Valcke niet betrokken zijn bij de zaak.

De 'grootste' naam is wellicht die van Jeffrey Webb, een vicevoorzitter van de FIFA. Webb, afkomstig uit de Kaaimaneilanden, is ook lid van het Uitvoerend Comité en de voorzitter van de CONCACAF (de voetbalfederatie voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben). Met de Uruguayaan Eugenio Figueredois nog een tweede vicevoorzitter van de FIFA betrokken.

Tweede onderzoek

Woensdag raakte ook bekend dat het Zwitserse gerecht een onderzoek heeft geopend naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar).

Sepp Blatter, EPA
Sepp Blatter © EPA

De Gregorio hamerde erop dat er voor de FIFA geen reden is om de organisatie af te nemen van beide landen.

Michel D'Hooghe

Beide onderzoeken staan los van elkaar. In het kader van het onderzoek naar mogelijke fraude bij de toewijzingen van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar) zullen tien leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA worden gehoord als getuige. Michel D'Hooghe is een van hen, zo staat te lezen op de website van The Guardian.

Naast D'Hooghe gaat hem om Issa Hayatou (voorzitter van de Afrikaanse voetbalconfederatie), Angel Maria Villar Llona (Spanje), Senes Erzik (Turkije), Worawi Makudi (Thailand), Marios Lefkaritis (Cyprus), Jacques Anouma (Ivoorkust), Rafael Salguero (Guatemala), Hany Abo Rida (Egypte) en Vitaly Mutko (Russisch sportminister).

Volgens The Guardian zullen ook Blatter en Platini worden gehoord, al staat dat niet officieel vast. (Belga/KVDA)

Dat heeft FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio bevestigd op een persconferentie. Woensdagmorgen viel de Zwitserse politie binnen in een hotel in Zürich waar verschillende FIFA-toplui verblijven met het oog op de verkiezing van vrijdag. Zes officials werden gearresteerd op vraag van de Amerikaanse FBI, die hen verdenkt van betrokkenheid bij grootschalige corruptie. Later op de dag werd een zevende official opgepakt.Volgens De Gregorio staat het onderzoek los van het FIFA-congres en de voorzittersverkiezing. 'Er is geen reden om de verkiezing af te gelasten', vertelde hij. De woordvoerder bevestigde verder dat huidig voorzitter Sepp Blatter en secretaris-generaal Jérôme Valcke niet betrokken zijn bij de zaak. De 'grootste' naam is wellicht die van Jeffrey Webb, een vicevoorzitter van de FIFA. Webb, afkomstig uit de Kaaimaneilanden, is ook lid van het Uitvoerend Comité en de voorzitter van de CONCACAF (de voetbalfederatie voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben). Met de Uruguayaan Eugenio Figueredois nog een tweede vicevoorzitter van de FIFA betrokken. Woensdag raakte ook bekend dat het Zwitserse gerecht een onderzoek heeft geopend naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar). De Gregorio hamerde erop dat er voor de FIFA geen reden is om de organisatie af te nemen van beide landen.Beide onderzoeken staan los van elkaar. In het kader van het onderzoek naar mogelijke fraude bij de toewijzingen van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar) zullen tien leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA worden gehoord als getuige. Michel D'Hooghe is een van hen, zo staat te lezen op de website van The Guardian. Naast D'Hooghe gaat hem om Issa Hayatou (voorzitter van de Afrikaanse voetbalconfederatie), Angel Maria Villar Llona (Spanje), Senes Erzik (Turkije), Worawi Makudi (Thailand), Marios Lefkaritis (Cyprus), Jacques Anouma (Ivoorkust), Rafael Salguero (Guatemala), Hany Abo Rida (Egypte) en Vitaly Mutko (Russisch sportminister). Volgens The Guardian zullen ook Blatter en Platini worden gehoord, al staat dat niet officieel vast. (Belga/KVDA)