Een uitspraak die vermoedelijk veel wenkbrauwen doet fronsen - Rusland en Qatar kregen de toernooien immers toegewezen na een controversiële stemming - maar Victor Montagliani doelt ermee op de kans die de Wereldvoetbalbond heeft gekregen om de corruptie aan te pakken.

Op het event Leaders in Sport in Londen zei Montagliani: 'Als Rusland en Qatar deze WK's niet kregen, zouden we ons dan in de huidige situatie bevinden? Het zou misschien een status quo geweest zijn. Ik denk dat dit het kantelpunt was. Ik vraag me af of de autoriteiten ook in actie geschoten zouden zijn als het Engeland en de VS waren geworden. Misschien zijn Rusland en Qatar wel het beste dat het voetbal is overkomen.'

Van 32 naar 48?

Zeker is alleszins dat beide toernooien nog met 32 landen zullen worden gespeeld. FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die de geschorste Sepp Blatter opvolgde, is een voorstander van een uitbreiding naar 40 landen en denkt zelfs na over een opzet met 48 deelnemers.

Op een bijeenkomst in het Colombiaanse Bogota suggereerde hij dat er een voorronde met 32 landen komt die één knock-outduel spelen. De zestien winnaars gaan door naar een groepsfase waar ze het gezelschap krijgen van zestien geplaatste landen.

Een definitieve beslissing wordt begin 2017 genomen. Als de uitbreiding er komt, is dat vanaf 2026. (KVDA)

Een uitspraak die vermoedelijk veel wenkbrauwen doet fronsen - Rusland en Qatar kregen de toernooien immers toegewezen na een controversiële stemming - maar Victor Montagliani doelt ermee op de kans die de Wereldvoetbalbond heeft gekregen om de corruptie aan te pakken.Op het event Leaders in Sport in Londen zei Montagliani: 'Als Rusland en Qatar deze WK's niet kregen, zouden we ons dan in de huidige situatie bevinden? Het zou misschien een status quo geweest zijn. Ik denk dat dit het kantelpunt was. Ik vraag me af of de autoriteiten ook in actie geschoten zouden zijn als het Engeland en de VS waren geworden. Misschien zijn Rusland en Qatar wel het beste dat het voetbal is overkomen.' Zeker is alleszins dat beide toernooien nog met 32 landen zullen worden gespeeld. FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die de geschorste Sepp Blatter opvolgde, is een voorstander van een uitbreiding naar 40 landen en denkt zelfs na over een opzet met 48 deelnemers. Op een bijeenkomst in het Colombiaanse Bogota suggereerde hij dat er een voorronde met 32 landen komt die één knock-outduel spelen. De zestien winnaars gaan door naar een groepsfase waar ze het gezelschap krijgen van zestien geplaatste landen. Een definitieve beslissing wordt begin 2017 genomen. Als de uitbreiding er komt, is dat vanaf 2026. (KVDA)