Het McLaren-rapport, dat een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland blootlegt, heeft ook dopingfraude in de Russische voetbalwereld blootgelegd. Tussen 2012 en 2015 werden bij minstens 11 voetballers positieve dopingtests verdoezeld, waarbij zeker één voetballer uit het buitenland. De Wereldvoetbalbond FIFA laat de zaak niet betijen en verklaarde 'gepaste stappen' te ondernemen zodra het meer informatie van het WADA ontvangt.

Ook de rol van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko dient belicht te worden. Volgens WADA was Mutko "actief in het systeem". Opvallend: de 57-jarige Mutko zetelt als voorzitter van de Russische voetbalbond in de FIFA Council, het nieuwe Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond. Verder is Mutko het hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018, dat in Rusland doorgaat.

WADA publiceerde maandag een vernietigend rapport dat een dopingnetwerk blootlegt waar de Russische overheid actief in meehielp. Naast georganiseerd dopinggebruik werden ook talloze positieve dopingtest verdoezeld in de periode tussen 2010 en 2015. Hierdoor dreigt er geen enkele Russische atleet te mogen deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Russisch president Vladimir Poetin noemt de oproep tot uitsluiting van Rusland op de olympiade 'een gevaarlijke inmenging van de politiek in de sport'. (JF)

Het McLaren-rapport, dat een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland blootlegt, heeft ook dopingfraude in de Russische voetbalwereld blootgelegd. Tussen 2012 en 2015 werden bij minstens 11 voetballers positieve dopingtests verdoezeld, waarbij zeker één voetballer uit het buitenland. De Wereldvoetbalbond FIFA laat de zaak niet betijen en verklaarde 'gepaste stappen' te ondernemen zodra het meer informatie van het WADA ontvangt. Ook de rol van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko dient belicht te worden. Volgens WADA was Mutko "actief in het systeem". Opvallend: de 57-jarige Mutko zetelt als voorzitter van de Russische voetbalbond in de FIFA Council, het nieuwe Uitvoerend Comité van de Wereldvoetbalbond. Verder is Mutko het hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018, dat in Rusland doorgaat. WADA publiceerde maandag een vernietigend rapport dat een dopingnetwerk blootlegt waar de Russische overheid actief in meehielp. Naast georganiseerd dopinggebruik werden ook talloze positieve dopingtest verdoezeld in de periode tussen 2010 en 2015. Hierdoor dreigt er geen enkele Russische atleet te mogen deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Russisch president Vladimir Poetin noemt de oproep tot uitsluiting van Rusland op de olympiade 'een gevaarlijke inmenging van de politiek in de sport'. (JF)