FIFA zwicht toch voor Britse klaproos

© Image Globe

De Britse premier David Cameron en prins William hadden de zaak bij de wereldvoetbalbond bepleit.

De FIFA staat dan toch toe dat de elftallen van Engeland, Wales en Schotland tijdens hun oefeninterlands van zaterdag een klaproos dragen. De Britse premier David Cameron en prins William hadden de zaak bij de wereldvoetbalbond bepleit.
De roos mag wel niet op het shirt genaaid worden, maar moet op een zwarte armband gedragen worden.

Herdenken
Engeland neemt het zaterdag op tegen wereldkampioen Spanje, Schotland tegen Cyprus en Wales tegen Noorwegen. Omdat het zondag Remembrance Sunday is, de dag waarop de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog worden herdacht, wilden de teams met klaprozen op de shirts spelen. De klaproos was de eerste plant die na de oorlog op de graven van de in Vlaanderen gesneuvelde Britse soldaten groeide.

De FIFA, die het dragen van politieke, religieuze of commerciële boodschappen op het shirt van nationale elftallen verbiedt, stond dat echter niet toe. “Zulke initiatieven zouden de deur openen voor gelijkaardige initiatieven over de hele wereld, die de neutraliteit van het voetbal in gevaar zouden brengen”, luidde het.

Nadat de wereldvoetbalbond een tweede vraag van de Engelse bond FA om het verbod in te trekken, verworpen had, stuurden de Britse premier David Cameron en prins William woensdag een brief naar de FIFA, met succes dus. Engeland en Wales hebben al ingestemd met het compromis, Schotland nog niet, aldus de BBC.

“Het dragen van een klaproos om de mensen te herdenken die hun leven gaven voor onze vrijheid als een politieke daad beschouwen, is absurd,” had Cameron gezegd. “Een klaproos dragen is een daad van groot respect en nationale trots.”

“De prins stelde dat de klaproos een universeel symbool is, zonder religieuze, politieke of commerciële connotatie”, aldus een woordvoerder van prins William. “Hij heeft gevraagd om in deze bijzondere omstandigheden een uitzondering te maken.” (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content