De European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten, doorzocht de afgelopen maanden 18,6 miljoen documenten uit de voetbalwereld die door het klokkenluidersplatform Football Leaks beschikbaar werden gesteld aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Onder meer de Nederlandse krant NRC kreeg toegang tot de databank.

De documenten geven inzicht in megacontracten van spelers met clubs en sponsoren, de trucs van zaakwaarnemers, schaduwboekhoudingen, spookfacturen en de bedrijven van voetballers in belastingparadijzen.

Ronaldo

Een van de onthullingen betreft de wereldberoemde spits van Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Die heeft eind 2014 63,5 miljoen euro weggesluisd naar een belastingparadijs, een belastingontwijking die hem ongeveer 35 miljoen aan belastingen bespaarde, aldus het NRC.

Ronaldo liet namelijk, elf dagen voordat in Spanje de wet werd aangepast, zijn toekomstige sponsorinkomsten uitbetalen. Het geld bracht hij via twee Ierse bedrijven onder bij brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. Die boekten het door naar een Zwitserse bankrekening van Ronaldo.

Behalve Ronaldo komt onder vele andere namen ook die van diens landgenoot José Mourinho aan bod. De "special one" is momenteel trainer van Manchester United.

De komende weken worden nog meer namen vrijgegeven.

(TE)

De European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten, doorzocht de afgelopen maanden 18,6 miljoen documenten uit de voetbalwereld die door het klokkenluidersplatform Football Leaks beschikbaar werden gesteld aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Onder meer de Nederlandse krant NRC kreeg toegang tot de databank. De documenten geven inzicht in megacontracten van spelers met clubs en sponsoren, de trucs van zaakwaarnemers, schaduwboekhoudingen, spookfacturen en de bedrijven van voetballers in belastingparadijzen.Een van de onthullingen betreft de wereldberoemde spits van Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Die heeft eind 2014 63,5 miljoen euro weggesluisd naar een belastingparadijs, een belastingontwijking die hem ongeveer 35 miljoen aan belastingen bespaarde, aldus het NRC.Ronaldo liet namelijk, elf dagen voordat in Spanje de wet werd aangepast, zijn toekomstige sponsorinkomsten uitbetalen. Het geld bracht hij via twee Ierse bedrijven onder bij brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. Die boekten het door naar een Zwitserse bankrekening van Ronaldo.Behalve Ronaldo komt onder vele andere namen ook die van diens landgenoot José Mourinho aan bod. De "special one" is momenteel trainer van Manchester United. De komende weken worden nog meer namen vrijgegeven. (TE)