Oranje werd zondag in de achtste finales van het EK roemloos uitgeschakeld door Tsjechië. Het werd 0-2 in de Puskas Arena in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, na een rode kaart in de 55e minuut voor Matthijs de Ligt.

Kritiek

De Boer had een contract tot en met het WK van eind 2022 in Qatar. De voormalige Nederlandse international (112 caps) kreeg heel wat kritiek over zich heen na de vroege uitschakeling op het EK. Onder zijn leiding strandde Nederland vorig jaar in de groepsfase van de Nations League. In de WK-kwalificaties opende Oranje met een 4-2 nederlaag bij Turkije.

De Boer was nog geen jaar aan de slag bij Oranje. In september 2020 werd hij aangesteld als opvolger van Ronald Koeman, die naar FC Barcelona vertrok.

Contract

'Frank de Boer heeft medegedeeld niet door te willen, hetgeen ook in lijn is met het contract tussen beide partijen, waarbij een plek in de kwartfinale een vereiste was', zo klinkt het in een persbericht van de KNVB.

'Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach', verklaart De Boer. 'De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk.

'Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo'n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Complimenten ook aan de directie die hier op de campus voor een echt topsportklimaat heeft gezorgd.'

'Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd', stelt directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma. 'Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want op 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.'

Carrière

Oud-verdediger Frank De Boer begon zijn trainersloopbaan bij Ajax. Eerst als jeugdtrainer, vrij kort daarna - in december 2010 - werd hij hoofdcoach van de Amsterdamse topclub, waarmee hij vier landstitels op rij won. Na die periode ging hij aan de slag bij Inter Milaan, Crystal Palace en Atlanta United. Daar diende hij zijn contract telkens niet uit.

In de zomer van 2010 was De Boer assistent van bondscoach Bert van Marwijk tijdens het WK in Zuid-Afrika, waar het Nederlands elftal de finale haalde.

Oranje werd zondag in de achtste finales van het EK roemloos uitgeschakeld door Tsjechië. Het werd 0-2 in de Puskas Arena in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, na een rode kaart in de 55e minuut voor Matthijs de Ligt. De Boer had een contract tot en met het WK van eind 2022 in Qatar. De voormalige Nederlandse international (112 caps) kreeg heel wat kritiek over zich heen na de vroege uitschakeling op het EK. Onder zijn leiding strandde Nederland vorig jaar in de groepsfase van de Nations League. In de WK-kwalificaties opende Oranje met een 4-2 nederlaag bij Turkije. De Boer was nog geen jaar aan de slag bij Oranje. In september 2020 werd hij aangesteld als opvolger van Ronald Koeman, die naar FC Barcelona vertrok. 'Frank de Boer heeft medegedeeld niet door te willen, hetgeen ook in lijn is met het contract tussen beide partijen, waarbij een plek in de kwartfinale een vereiste was', zo klinkt het in een persbericht van de KNVB. 'Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach', verklaart De Boer. 'De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. 'Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo'n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Complimenten ook aan de directie die hier op de campus voor een echt topsportklimaat heeft gezorgd.' 'Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd', stelt directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma. 'Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want op 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo. We gaan nu verder evalueren, breder dan de coach alleen, het profiel aanscherpen, het werk doen wat van ons hier verwacht mag worden.'Oud-verdediger Frank De Boer begon zijn trainersloopbaan bij Ajax. Eerst als jeugdtrainer, vrij kort daarna - in december 2010 - werd hij hoofdcoach van de Amsterdamse topclub, waarmee hij vier landstitels op rij won. Na die periode ging hij aan de slag bij Inter Milaan, Crystal Palace en Atlanta United. Daar diende hij zijn contract telkens niet uit. In de zomer van 2010 was De Boer assistent van bondscoach Bert van Marwijk tijdens het WK in Zuid-Afrika, waar het Nederlands elftal de finale haalde.