Gattuso weet waar het schoentje wringt bij AC Milan

© Belga Image

De eerste trainersdagen als hoofdtrainer van AC Milan zit er op bij Rino Gattuso. Ze zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Mensen veranderen niet. Dat hebben de spelers van AC Milan op hun eerste werkdag onder Rino Gattuso wel ervaren. Kramp in de benen hadden ze. Gattuso’s werkmoto is: we steken een tandje bij, desnoods twee tandjes. Meer uren zullen de spelers niet kloppen, maar de intensiteit van de beleving moest wel een stuk omhoog.

‘Als ik woorden roep die hard aankomen, moet je weten dat het niet persoonlijk is, dat ik het allemaal goed bedoel’, gaf Gattuso aan, die tegelijk zei dat hij het ook zijn spelers niet kwalijk zal nemen als ze eens iets onbehoorlijks of te luid schreeuwen. Vooral de toon en het volume van de gebruikte woorden zijn anders dan op de trainingen onder Vincenzo Montella, die maandagmorgen ontslagen werd.

Voornaamste reden was dat Milan steeds verder weggleed van een plaats die straks recht geeft op deelname een de Champions’ League, de lucratieve Europabeker waarvan Milan dringend de inkomsten nodig heeft, en waar in Italië de clubs die bij de eerste vier eindigen recht op hebben (de eerste drie rechtstreeks, de vierde via de kwalificaties).

De nieuwe trainer is overtuigd dat er nog flink wat rek zit in het team. Maar het moet allemaal meer passie en intensiteit uitstralen. Zo wil Gattuso bijvoorbeeld niet dat een speler in balbezit vrijuit kan verder spelen. Die moet meteen vastgezet worden. Zijn systeem is 3-4-3, met hoge pressing en verticaal spel zo gauw het kan, een systeem waarin de aanvallende spelers in de laatste 30 meter van het veld aangemaand worden zo snel mogelijk op doel af te gaan en niet eindeloos te blijven combineren.

Bij zijn voorstelling liet hij merken dat hij zich niet als een passant beschouwt, hij die tot zijn vertrek in 2012 bij Milan zowat alles won wat er te winnen viel. Dat hij weinig trainerservaring heeft, wilde hij ook even nuanceren. ‘Het is niet omdat ik nu de beloften trainde, dat ik nog geen echte trainer ben. Ik heb toch al zo’n 100 keer op de bank gezeten bij mijn vorige ploegen.’

Ook wil hij voor vol aangezien worden. ‘Altijd maar weer die verwijzingen naar grinta en inzet, hoe ik als speler was. Ik heb intussen wel mijn trainersopleiding gevolgd en gestudeerd. Ze hebben me dat diploma echt niet cadeau gegeven.’

Ook de clubleiding haastte zich te benadrukken dat het niet alleen voor Gattuso koos omdat hij het huis kende en beschikbaar was, maar omdat het in zijn aanpak gelooft en omdat hij het Milan-DNA belichaamt.

Komend weekend wacht de nieuwe trainer een relatief makkelijke opdracht, tegen nieuwkomer Benevento dat dit seizoen nog geen enkel punt behaalde.

Daarna wordt het andere koek.

Rino Gattuso is al de zesde trainer bij Milan sinds het wegsturen in januari 2014 van Massimiliano Allegri, de laatste die een prijs won met de rossoneri. Milan werd toen kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content