‘Geen enkel idee mag boven een mensenleven staan’

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

België-Spanje is afgelast. Hoe werd een en ander beleefd in het Spaanse kamp? Van Brussel als ‘een kweekvijver van jihadisten’ tot de filosofische bespiegelingen van een Spaanse international.

Op de persconferentie voor de vriendschappelijke wedstrijd, toen er van een afgelasting nog geen sprake was, zei bondscoach Vicente Del Bosque dat zijn spelers en hij ‘onder de indruk waren van wat er in Parijs gebeurd was, maar iedereen moest proberen de match tegen België daar los van te zien’. Hij voegde eraan toe: ‘Ik ben niet bang, we komen hier een wedstrijd spelen en alles zal normaal verlopen.’

Ook keeper David De Gea was er heel gerust in: ‘Het is wel zo dat iedereen met een raar gevoel rondloopt, maar België is een veilig land.’

Ervaring met terrorisme

Een veilig land? Dat was niet de teneur in de Spaanse kranten, El País voorop. ‘Spanje begeeft zich in een kweekvijver van jihadisten’, was de kop boven een van de artikels over La Roja, waarin Molenbeek ter sprake kwam. Sportkrant Marca had het over de Brusselse gemeente als ‘de wieg van de angst’.

El País toont zich echter ook begripvol voor de Belgische situatie, aangezien België ‘geen ervaring heeft met terrorisme’.

Spanje, dat in het verleden geconfronteerd werd met de gewelddadige, Baskische afscheidingsbeweging ETA, heeft dat wel. De procedures in gevallen van terrorisme zijn in Spanje wettelijk vastgelegd, in België staan die nog in de kinderschoenen.

Toch, zo weet de krant, heeft België niet lijdzaam staan toekijken. België is het Europese land waar de op drie na meeste aanhoudingen met terroristische motieven (72) zijn gebeurd, wijzen cijfers van Europol uit. Ook werden er onlangs nog 45 jihadisten – van wie er wel maar 8 voor de rechtbank verschenen – veroordeeld in België, omdat ze aan het hoofd stonden van Sharia4Belgium.

Meer dialoog en begrip

Nadat de match was afgelast, gaven de meeste Spaanse internationals te kennen dat ze zo snel mogelijk terug naar Madrid wilden vliegen. Dat gebeurde ook dinsdagochtend.

Net voor het opstijgen van het vliegtuig zei Vicente Del Bosque: ‘De Belgische regering kon de veiligheid van de toeschouwers en die van ons niet garanderen. Ik hoop wel dat er geen enkele andere match afgelast moet worden. Dit vindt niemand leuk. Wij zijn hier om aan sport te doen en om de mensen te entertainen.’

Juan Mata, de Spaanse middenvelder die bij Manchester United speelt en geprezen wordt om zijn intelligentie, wou over de aanslagen in Parijs nog dit kwijt: ‘Wij zijn voetballers, maar wij maken ook deel uit van de maatschappij en dit raakt ons even hard als iemand anders. Geen enkel idee mag boven een mensenleven staan. Er is wat meer dialoog en begrip nodig opdat dit niet meer zou gebeuren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content