Panathinaikos mag de jongste jaren dan wel wat van zijn glorie verloren zijn - de laatste landstitel in Griekenland dateert al van 2010, geen enkele ploeg staat te springen voor een verplaatsing naar het Apostolos Nikolaidisstadion (16.003 plaatsen), een van de heetste voetbaltempels van Europa.

'No pyro, no party' (geen vuur, geen feestje) is zowat het levensmotto van de hevigste PAO-fans. Niet zelden moet een wedstrijd stilgelegd of afgeblazen worden omdat de thuisfans het te bont maken met bengaals vuur - waarvan men zich soms mag afvragen hoe ze het in zo'n grote hoeveelheid binnen krijgen.

Hoe dat al eens uit de hand kan lopen, mocht onder andere Club Brugge ervaren in 1994. 'Het stadion staat in lichterlaaie':

Magisch kruid

Waar de supporters zich wel voor op de borst mogen kloppen, is hun intussen wereldwijd gekopieerde aanmoedigingslied 'Horto Magiko' - letterlijk vertaald 'magisch kruid', een verwijzing naar het klavertje dat het symbool van de club is. In tegenstelling tot wat men zou vermoeden geen gezang over een echte drugsverslaving, maar wel over hoe supporteren voor je club beter is dan gelijk welke drugs je kan bemachtigen.

Het lijkt bovendien best aannemelijk dat het Horto Magiko aanhoren, passioneel gezongen door de supporters in het stadion van Panathaikos, een mens in trance kan brengen. Oordeel zelf:

Het belooft straks in Athene alleszins een pittig duel te worden, want zowel Panathinaikos - met Paul-José Mpoku (ex-Standard) in de rangen - als Standard is nog steeds op zoek naar een eerste zege in deze Europa League. De heenmatch in Luik (20 oktober) eindigde op 2-2, nadat de Rouches een 0-2 achterstand wegwerkten.

Standard weet trouwens hoe het Panathinaikos op zijn eigen terrein moet kloppen, want in de derde voorronde van de Champions League 2014-2015 werd het in Athene 1-2. In juli vorig jaar ging Club Brugge in de voorronde van de Champions League met 2-1 onderuit op het veld van Panathinaikos. (KVDA)

Panathinaikos-fans, Reuters
Panathinaikos-fans © Reuters
Panathinaikos mag de jongste jaren dan wel wat van zijn glorie verloren zijn - de laatste landstitel in Griekenland dateert al van 2010, geen enkele ploeg staat te springen voor een verplaatsing naar het Apostolos Nikolaidisstadion (16.003 plaatsen), een van de heetste voetbaltempels van Europa.'No pyro, no party' (geen vuur, geen feestje) is zowat het levensmotto van de hevigste PAO-fans. Niet zelden moet een wedstrijd stilgelegd of afgeblazen worden omdat de thuisfans het te bont maken met bengaals vuur - waarvan men zich soms mag afvragen hoe ze het in zo'n grote hoeveelheid binnen krijgen.Hoe dat al eens uit de hand kan lopen, mocht onder andere Club Brugge ervaren in 1994. 'Het stadion staat in lichterlaaie':Waar de supporters zich wel voor op de borst mogen kloppen, is hun intussen wereldwijd gekopieerde aanmoedigingslied 'Horto Magiko' - letterlijk vertaald 'magisch kruid', een verwijzing naar het klavertje dat het symbool van de club is. In tegenstelling tot wat men zou vermoeden geen gezang over een echte drugsverslaving, maar wel over hoe supporteren voor je club beter is dan gelijk welke drugs je kan bemachtigen. Het lijkt bovendien best aannemelijk dat het Horto Magiko aanhoren, passioneel gezongen door de supporters in het stadion van Panathaikos, een mens in trance kan brengen. Oordeel zelf:Het belooft straks in Athene alleszins een pittig duel te worden, want zowel Panathinaikos - met Paul-José Mpoku (ex-Standard) in de rangen - als Standard is nog steeds op zoek naar een eerste zege in deze Europa League. De heenmatch in Luik (20 oktober) eindigde op 2-2, nadat de Rouches een 0-2 achterstand wegwerkten.Standard weet trouwens hoe het Panathinaikos op zijn eigen terrein moet kloppen, want in de derde voorronde van de Champions League 2014-2015 werd het in Athene 1-2. In juli vorig jaar ging Club Brugge in de voorronde van de Champions League met 2-1 onderuit op het veld van Panathinaikos. (KVDA)