Ondanks pogingen van Ajax om Haller alsnog speelgerechtigd te krijgen, kreeg de club definitief bericht van de UEFA dat de Franse Ivoriaan niet alsnog wordt toegevoegd aan de spelerslijst.

Ajax moest dinsdag voor middernacht doorgeven welke spelers het dit seizoen nodig denkt te hebben in de Europa League. Haller, afgelopen maand voor 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, stond op die lijst. Vanwege een administratieve fout is zijn naam echter niet bij de UEFA terechtgekomen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het in de eerste knock-outronde van de Europa League (1/16e finales) op tegen de Franse club Lille.

Onana jaar geschorst

En de UEFA had nog slecht nieuws voor Ajax want het schorste ook doelman André Onana voor een jaar vanwege een dopingovertreding. Bij de Kameroense keeper werd eind oktober tijdens een controle buiten competitie het verboden middel furosemide in zijn urine aangetroffen. De schorsing gaat per direct in en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal.

Ajax gaat in beroep bij het internationaal sporttribunaal TAS. Volgens de koploper van de Eredivisie heeft de 24-jarige Onana, de vaste doelman van de Amsterdammers, per ongeluk het middel binnen gekregen via een tabletje dat hij nam omdat hij zich die dag niet lekker voelde. Het tabletje was voorgeschreven aan zijn vrouw.

Volgens Ajax erkent de UEFA dat Onana het middel per ongeluk nam, maar kwam het toch tot een schorsing 'op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen'.

'Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club', reageert Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. 'Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.'

Ondanks pogingen van Ajax om Haller alsnog speelgerechtigd te krijgen, kreeg de club definitief bericht van de UEFA dat de Franse Ivoriaan niet alsnog wordt toegevoegd aan de spelerslijst. Ajax moest dinsdag voor middernacht doorgeven welke spelers het dit seizoen nodig denkt te hebben in de Europa League. Haller, afgelopen maand voor 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, stond op die lijst. Vanwege een administratieve fout is zijn naam echter niet bij de UEFA terechtgekomen. De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het in de eerste knock-outronde van de Europa League (1/16e finales) op tegen de Franse club Lille.En de UEFA had nog slecht nieuws voor Ajax want het schorste ook doelman André Onana voor een jaar vanwege een dopingovertreding. Bij de Kameroense keeper werd eind oktober tijdens een controle buiten competitie het verboden middel furosemide in zijn urine aangetroffen. De schorsing gaat per direct in en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal. Ajax gaat in beroep bij het internationaal sporttribunaal TAS. Volgens de koploper van de Eredivisie heeft de 24-jarige Onana, de vaste doelman van de Amsterdammers, per ongeluk het middel binnen gekregen via een tabletje dat hij nam omdat hij zich die dag niet lekker voelde. Het tabletje was voorgeschreven aan zijn vrouw. Volgens Ajax erkent de UEFA dat Onana het middel per ongeluk nam, maar kwam het toch tot een schorsing 'op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen'. 'Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club', reageert Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. 'Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.'