Bij de eerste deelname aan de groepsfase van de Champions League is het dus meteen raak voor AA Gent.

In een zinderende Ghelamco Arena eiste Laurent Depoitre voor de rust een hoofdrol op. Hij bracht met zijn eerste doelpunt in twee maanden de thuisploeg na achttien minuten op voorsprong. Op voorzet van Moses Simon, die van Hein Vanhaezebrouck na een goede prestatie tegen Zulte Waregem het vertrouwen had gekregen, zat Depoitre sneller op de bal dan Zenit-verdediger Nicolas Lombaerts en de bonkige aanvaller liet doelman Lodygin kansloos met een kopbal in de verste hoek. Even later draaide Lodygin de rollen om, door de Gentse aanvaller met een beenreflex van de 2-0 te houden. De Tottenham-scouts in de tribune noteerden het allemaal in hun boekje.

Het reeds geplaatste Zenit zat al wat in vakantiesfeer en kon bijzonder weinig tegenover de Gentse overmacht zetten. De bezoekers uit de Tsarenstad lieten het balbezit aan de Belgische kampioen en konden al loerend op de counter Matz Sels nooit bedreigen.

Danijel Milicevic en Laurent Depoitre, de doelpuntenmakers, feliciteren mekaar, BELGA
Danijel Milicevic en Laurent Depoitre, de doelpuntenmakers, feliciteren mekaar © BELGA

Een vlotte zege leek dus in de maak, totdat de gelijkmaker na de pauze plots uit de lucht kwam gevallen. Een bal in de zestien bleef hangen en dan is de Russische aanvaller Artem Dzyuba aartsgevaarlijk. Sels was kansloos en plots sloop er toch wat twijfel in de Gentse rangen. Lyon was echter voor een verrassing aan het zorgen in Valencia en dus kon de kwalificatie de Gentenaars niet meer ontglippen. Als kers op de taart zorgde Danijel Milicevic nog voor een verdiende thuiszege door op aangeven van Simon de 2-1 tegen de netten te knallen.

15 jaar

Met tien punten eindigt Gent op de tweede plaats in de groep, die recht geeft op een stek bij de laatste zestien. Ook bij een nederlaag waren de Gentenaars dus doorgegaan, want Valencia, de enige concurrent voor de tweede plaats, verloor uiteindelijk met 0-2 van Olympique Lyon. Valencia eindigt zo met zes punten op de derde plaats en moet na Nieuwjaar aan de bak in de Europa League, Lyon is met vier punten laatste en Europees uitgeschakeld. Zenit was met vijftien punten eerder al zeker van groepswinst.

AA Gent is na RSC Anderlecht nog maar het tweede Belgische team ooit dat mag overwinteren in de Champions League. Paars-wit zorgde in het seizoen 2000-2001 al voor een dergelijke stunt. Een historische prestatie dus en dat amper een halfjaar na het behalen van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.

De loting voor de achtste finales van de Champions League vindt maandagmiddag in het Zwitserse Nyon plaats. Als nummer twee uit groep H worden de Buffalo's dan uitgeloot tegen een groepswinnaar. Dat levert sowieso een mooie affiche op, want de mogelijke tegenstanders zijn Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City en Chelsea.

(Belga/RR)

Bij de eerste deelname aan de groepsfase van de Champions League is het dus meteen raak voor AA Gent. In een zinderende Ghelamco Arena eiste Laurent Depoitre voor de rust een hoofdrol op. Hij bracht met zijn eerste doelpunt in twee maanden de thuisploeg na achttien minuten op voorsprong. Op voorzet van Moses Simon, die van Hein Vanhaezebrouck na een goede prestatie tegen Zulte Waregem het vertrouwen had gekregen, zat Depoitre sneller op de bal dan Zenit-verdediger Nicolas Lombaerts en de bonkige aanvaller liet doelman Lodygin kansloos met een kopbal in de verste hoek. Even later draaide Lodygin de rollen om, door de Gentse aanvaller met een beenreflex van de 2-0 te houden. De Tottenham-scouts in de tribune noteerden het allemaal in hun boekje. Het reeds geplaatste Zenit zat al wat in vakantiesfeer en kon bijzonder weinig tegenover de Gentse overmacht zetten. De bezoekers uit de Tsarenstad lieten het balbezit aan de Belgische kampioen en konden al loerend op de counter Matz Sels nooit bedreigen. Een vlotte zege leek dus in de maak, totdat de gelijkmaker na de pauze plots uit de lucht kwam gevallen. Een bal in de zestien bleef hangen en dan is de Russische aanvaller Artem Dzyuba aartsgevaarlijk. Sels was kansloos en plots sloop er toch wat twijfel in de Gentse rangen. Lyon was echter voor een verrassing aan het zorgen in Valencia en dus kon de kwalificatie de Gentenaars niet meer ontglippen. Als kers op de taart zorgde Danijel Milicevic nog voor een verdiende thuiszege door op aangeven van Simon de 2-1 tegen de netten te knallen. Met tien punten eindigt Gent op de tweede plaats in de groep, die recht geeft op een stek bij de laatste zestien. Ook bij een nederlaag waren de Gentenaars dus doorgegaan, want Valencia, de enige concurrent voor de tweede plaats, verloor uiteindelijk met 0-2 van Olympique Lyon. Valencia eindigt zo met zes punten op de derde plaats en moet na Nieuwjaar aan de bak in de Europa League, Lyon is met vier punten laatste en Europees uitgeschakeld. Zenit was met vijftien punten eerder al zeker van groepswinst. AA Gent is na RSC Anderlecht nog maar het tweede Belgische team ooit dat mag overwinteren in de Champions League. Paars-wit zorgde in het seizoen 2000-2001 al voor een dergelijke stunt. Een historische prestatie dus en dat amper een halfjaar na het behalen van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.De loting voor de achtste finales van de Champions League vindt maandagmiddag in het Zwitserse Nyon plaats. Als nummer twee uit groep H worden de Buffalo's dan uitgeloot tegen een groepswinnaar. Dat levert sowieso een mooie affiche op, want de mogelijke tegenstanders zijn Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City en Chelsea.(Belga/RR)