‘Gent heeft beter een klepper in de Champions League dan een succesvol parcours in de Europa League’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

AA Gent won met 1-2 op het veld van Lyon en verzekerde zich zo van Europees voetbal na de winterstop. Zelfs de volgende ronde in Champions League behoort nog tot de mogelijkheden. We leggen Sport/Voetbalmagazineredacteur Peter T’Kint drie vragen voor.

Laurent Depoître beleefde tegen Lyon niet zijn beste avond. Terwijl collega/concurrent Kalifa Coulibaly opnieuw zijn waarde bewees met de winning-goal. Is Depoître toe aan rust en kan Coulibaly diens rol al invullen?

Peter T’Kint: “Ik denk niet dat Depoître toe is aan rust, wel aan een volledig herstel van zijn enkelblessure. Die speelt hem parten bij het draaien en keren. Bovendien moet je die ‘mindere’ vorm van hem nuanceren, in L’Equipe kreeg hij voor zijn wedstrijd tegen Lyon gisteren een 7 als quotering. De Franse pers beschouwde hem als één van de uitblinkers bij Gent. Het bewijst dat de Belgische media anders naar hem kijken omdat ze hem elke week bezig zien, de lat ligt hoog.

“Depoître is nog steeds essentieel voor het systeem dat Gent hanteert. Coulibaly is een ander type spits: explosiever en beweeglijker. Hij staat zeker nog niet zo ver als Depoître. Het is niet omdat je een winnende treffer maakt dat je al klaar bent om de ploeg te dragen. De Malinees is eerder een extra wapen voor Hein Vanhaezebrouck, die hem in staat stelt om in geval van nood powerplay te spelen met twee spitsen. Zoals dat succesvol bleek tegen KV Mechelen. Maar een echt alternatief voor Depoître, neen, dat heeft Gent niet in zijn brede kern.”

Bewijst Hein Vanhaezebrouck nu in de Champions League dat hij klaar is voor een stap hogerop?

Peter T’Kint: “Buitenlandse clubs zullen in ieder geval meer waarde hechten aan wat Gent in de Champions League toont dan aan de landstitel in de Jupiler Pro League. Oké, met Valencia hebben ze wat geluk omdat het eveneens in een ploeg in opbouw is. Maar Lyon staat tweede in de Ligue 1, dat zijn geen sukkelaars, en op Zenit moest zijn ploeg enkel de duimen leggen tegen de individuele klasse van iemand als Húlk. Nu ja, Aimé Anthuenis zette destijds met Anderlecht ook mooie resultaten neer in de CL en daar vloeide geen enkele aanbieding uit voort, dat moet je dus afwachten.”

“Hein Vanhaezebrouck toont wel dat hij een kans verdient in een buitenlandse topcompetitie en dan bedoel ik niet Turkije of Griekenland, maar Duitsland bijvoorbeeld. Als Nederlandse trainers daar aan de slag mogen, waarom dan geen Belg? Of zoals Eric Gerets bij Marseille.”

“Vraag is ook of hij een vertrek naar het buitenland zelf ziet zitten: je moet toch altijd rekening houden met de gezinssituatie. De juiste makelaar heeft hij in ieder geval al: Mogi Bayat bezit voldoende connecties in het buitenland. Anderzijds zou ik Vanhaezebrouck toch ook graag eerst eens bezig zien als coach van Anderlecht.”

Welke optie zou beter zijn voor AA Gent: ver doorstoten in de Europa League of in de volgende ronde van de Champions League een klepper loten?

Peter T’Kint: “Het tweede. Herinner je je de ontgoocheling van de spelersgroep na de loting voor de groepsfase? Ze hadden graag een echte topclub geloot. Dus dat wens ik hen toe in een volgende ronde. Zelfs al verlies je dan zwaar: Roma bewees deze week nog dat het geen schande is met 6-1 te verliezen van Barcelona. Ik denk niet dat het vertrouwen daardoor een knauw kan krijgen: na kwalificatie voor de volgende ronde in de Champions League zal dat niet meer stuk kunnen.”

“Veel Belgische clubs zullen Gent echter een succesvol verhaal in de Europa League ‘gunnen’. Dat zou immers betekenen dat ze in een cruciale fase van de Belgische competitie een zwaar programma moeten afwerken. Net zoals Club Brugge vorig seizoen ervoer. En dan kun je er net zo goed uitvliegen tegen een ploeg Dnjepropetrovsk… Neen, laat de Buffalo’s in de volgende CL-ronde maar Bayern München of FC Barcelona loten: wat het resultaat ook is, de komst van zo een klepper creëert iets in en rond een club. In Brugge genieten ze nog steeds na van de dubbele confrontatie tegen Manchester United.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content