Gent wint van Lyon na knotsgek slot: 1-2

Met veel moeite wist AA Gent 90 minuten te weerstaan aan het Franse Olympique Lyon. Lyon kwam vroeg op voorsprong maar Gent kon in de eerste helft nog gelijkmaken na vrijschop van Milicevic. Ver in de toegevoegde tijd maakte Coulibaly 1-2. Gent maakt nu een behoorlijke kans op de volgende ronde van de Champions League. Lyon is uitgeschakeld.

Gent is er nu in elk geval zeker van dat het Europees overwintert, in de Europa League ofwel in de Champions League.

De Franse supporters luidden de wedstrijd in het Stade de Gerland in door uit volle borst het Franse volkslied te zingen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Het kippenvelmoment inspireerde de thuisploeg, want al na 7 minuten kwam Lyon op voorsprong. Jordan Ferri ontsnapte aan de buitenspelval en verschalkte de Gentse doelman Sels in de korte hoek.

De openingsfase ging goed op en neer, want amper vier minuten later tikte Lyon-doelman Lopes een kopbal van Neto over zijn doel. Aan de overzijde kwam Sels met een goede redding op een hard schot van Lacazette. De Buffalo’s, zonder supporters in Lyon, maakten zich meester van de wedstrijd en dreigden via Dejaegere, maar hij schoot de uitgelezen kans op de gelijkmaker over. Even later hingen de bordjes dan toch in evenwicht. Danijel Milicevic trapte een vrije trap op het halfuur enig mooi in doel. Sels moest nadien ingrijpen op pogingen van Rafael en Valbuena, maar de beste kans viel aan de overzijde. Dejaegere zag zijn kopbal net van de lijn gekeerd door de doelman van Lyon: 1-1 bij de rust.

Sels redt vele malen

De thuisploeg begon furieus aan de tweede helft en drong AA Gent terug op de eigen helft. Het Franse overwicht resulteerde evenwel niet in doelpunten dankzij een uitstekend keepende Sels, die pal stond op pogingen van Valbuena (51.) en Ghezzal (56. en 62.). In de slotminuten van de wedstrijd kwam de Belgische kampioen goed weg. Lacazette had het leer maar binnen te duwen, maar Rafinha verwees de poging in extremis in hoekschop.

AA Gent kwam er zelden uit in de tweede helft, speelde met rug tegen de muur, maar dwong in de absolute slotminuut van de toegevoegde tijd (90 plus 5) nog een hoekschop af. Kalifa Coulibaly, in de 90e minuut op het veld gekomen voor Depoitre, kopte de corner van Milicevic vlak voor affluiten in doel, wat tot vreugdetaferelen leidde bij de bezoekers, die onder meer de lege tribunes (waar de niet meegereisde supporters hadden moeten zitten) gingen groeten.

In de andere wedstrijd in groep H, die enkele uren eerder werd gespeeld, behield Zenit Sint-Petersburg het maximum van de punten na een 2-0 overwinning tegen Valencia. Rode Duivels Axel Witsel en Nicolas Lombaerts maakten de wedstrijd vol bij Zenit, dat met 15 op 15 al zeker is van een plaats in de achtste finales. AA Gent is met 7 punten tweede, voor Valencia (6) en Lyon (1). Daardoor zijn de Buffalo’s nu al zeker van een plaats in de zestiende finales van de Europa League. Het slotduel gaat tegen Zenit, dat, hoopt men bij Gent, niet met vol gemotiveerd zal aantreden omdat het toch al geplaatst is.