Sport/Voetbalmagazine ging op bezoek bij Erik Gerets, de bondscoach van Marokko, in zijn huidige woonplaats Rabat. De Belg deed een aantal opmerkelijke uitspraken over de Belgische Marokkanen die nog twijfelen voor welk land ze willen uitkomen. Te beginnen met Mehdi Carcela.

"Ik weet dat Carcela een uitstekende voetballer is, maar ik heb hem nog maar twee keer zien spelen. Tegen Eupen heeft hij hooguit vier keer de bal geraakt en tegen Anderlecht was hij al wat beter, maar nog lang niet goed genoeg."

"Ik ben hem ook een keertje gaan bekijken op de Académie Robert Louis-Dreyfus. Ik heb toen goed geanalyseerd hoe hij zich op en naast het terrein gedraagt. Ik kan u zeggen: hij haalt nog regelmatig domme streken uit."

"Hij heeft ongetwijfeld een grote progressiemarge. Ik verwacht niets tegennatuurlijk van hem en ik ga hem ook niet behandelen als een baby, maar hij moet toch een stuk volwassener worden. Chadli staat wat dat betreft al veel verder in zijn ontwikkeling."

Wat vind je van de situatie met Yassine El Ghanassy?

"Ik heb El Ghanassy even gesproken op het gala van de Gouden Schoen. Ik denk dat de Marokkaanse Voetbalbond die zaak niet goed heeft aangepakt. Yassine heeft me alles uitgelegd. Hij heeft voor België gekozen en dat is een gemiste kans."

Denk je niet dat de spelers die twijfelen in de eerste plaats twijfelen over het sportieve niveau, meer nog dan over emoties of de cultuur? "Dat speelt mee, maar het is zeker niet het enige aspect. Als je in een goede ploeg terechtkomt, maar je hebt geen band met dat land, dan gaat het ook niet. Ik heb geen probleem met spelers die voor België in plaats van voor Marokko kiezen, op voorwaarde dat ze honderd procent achter hun keuze staan."

Carcela voelt zich meer verbonden met Marokko, al heeft hij hier nooit gewoond. "In het geval van Carcela is het vooral zijn entourage die een grote rol heeft gespeeld. Zijn familie en zijn vrienden. Mehdi is altijd omgeven geweest door Marokkanen en het feit dat er nu een nieuwe wind waait bij de nationale ploeg heeft hem helemaal doen twijfelen."

Begrijp je dat Michel Preud'homme Chadli aanraadt om voor de Rode Duivels te kiezen?

"Natuurlijk. Preud'homme zou wel gek zijn als hij Chadli een andere raad zou geven. Ik zou in zijn plaats hetzelfde doen. Geen enkele clubcoach wil een van zijn spelers graag drie weken missen tijdens de Afrika Cup."

Reken je nog op Nabil Dirar?

"Dirar stond een tijdje in de basis, maar door al zijn problemen bij Club Brugge is hij naast de selectie gevallen. Hij moet eerst maar eens terug met de voeten op de grond komen en zijn problemen bij Club oplossen."

(Pierre Danvoye)

Sport/Voetbalmagazine ging op bezoek bij Erik Gerets, de bondscoach van Marokko, in zijn huidige woonplaats Rabat. De Belg deed een aantal opmerkelijke uitspraken over de Belgische Marokkanen die nog twijfelen voor welk land ze willen uitkomen. Te beginnen met Mehdi Carcela. "Ik weet dat Carcela een uitstekende voetballer is, maar ik heb hem nog maar twee keer zien spelen. Tegen Eupen heeft hij hooguit vier keer de bal geraakt en tegen Anderlecht was hij al wat beter, maar nog lang niet goed genoeg." "Ik ben hem ook een keertje gaan bekijken op de Académie Robert Louis-Dreyfus. Ik heb toen goed geanalyseerd hoe hij zich op en naast het terrein gedraagt. Ik kan u zeggen: hij haalt nog regelmatig domme streken uit." "Hij heeft ongetwijfeld een grote progressiemarge. Ik verwacht niets tegennatuurlijk van hem en ik ga hem ook niet behandelen als een baby, maar hij moet toch een stuk volwassener worden. Chadli staat wat dat betreft al veel verder in zijn ontwikkeling." Wat vind je van de situatie met Yassine El Ghanassy? "Ik heb El Ghanassy even gesproken op het gala van de Gouden Schoen. Ik denk dat de Marokkaanse Voetbalbond die zaak niet goed heeft aangepakt. Yassine heeft me alles uitgelegd. Hij heeft voor België gekozen en dat is een gemiste kans." Denk je niet dat de spelers die twijfelen in de eerste plaats twijfelen over het sportieve niveau, meer nog dan over emoties of de cultuur? "Dat speelt mee, maar het is zeker niet het enige aspect. Als je in een goede ploeg terechtkomt, maar je hebt geen band met dat land, dan gaat het ook niet. Ik heb geen probleem met spelers die voor België in plaats van voor Marokko kiezen, op voorwaarde dat ze honderd procent achter hun keuze staan." Carcela voelt zich meer verbonden met Marokko, al heeft hij hier nooit gewoond. "In het geval van Carcela is het vooral zijn entourage die een grote rol heeft gespeeld. Zijn familie en zijn vrienden. Mehdi is altijd omgeven geweest door Marokkanen en het feit dat er nu een nieuwe wind waait bij de nationale ploeg heeft hem helemaal doen twijfelen." Begrijp je dat Michel Preud'homme Chadli aanraadt om voor de Rode Duivels te kiezen? "Natuurlijk. Preud'homme zou wel gek zijn als hij Chadli een andere raad zou geven. Ik zou in zijn plaats hetzelfde doen. Geen enkele clubcoach wil een van zijn spelers graag drie weken missen tijdens de Afrika Cup." Reken je nog op Nabil Dirar? "Dirar stond een tijdje in de basis, maar door al zijn problemen bij Club Brugge is hij naast de selectie gevallen. Hij moet eerst maar eens terug met de voeten op de grond komen en zijn problemen bij Club oplossen." (Pierre Danvoye)