Gianni Infantino (FIFA): ‘Racisme blijft een probleem in Italië’

FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt dat Italië dringend racisme in voetbalstadions moet aanpakken. ‘De problematiek is niet veranderd. Het blijft een probleem’, verklaarde Infantino zondag op de Italiaanse televisie, nadat de wedstrijd Atalanta-Fiorentina even was stilgelegd wegens racistische geluiden richting de Braziliaanse Fiorentina-speler Dalbert.

‘Racisme moet je bestrijden door opvoeding en veroordeling. Je moet erover kunnen spreken. In de maatschappij noch in het voetbal mogen we racisme aanvaarden’, verklaarde de FIFA-baas op Rai2.

Dat gebeurde na de tijdelijke stillegging van Atalanta-Fiorentina. Dalbert, het doelwit van enkele thuissupporters, vond het welletjes en stapte op scheidsrechter Orsato af. Die vroeg de stadionomroeper tijdens de onderbreking om de fans op hun gedrag aan te spreken. De boodschap werd op een fluitconcert onthaald.

‘Het Italiaans voetbal heeft duidelijke straffen nodig, zoals in Engeland. Verantwoordelijken moeten geïdentificeerd worden en een stadionverbod krijgen. We moeten niet bang zijn om racisten te veroordelen’, aldus nog Infantino.

Sinds de start van de competitie in de Serie A zijn verschillende spelers het slachtoffer van racisme. Rode Duivel Romelu Lukaku (Inter) en de Ivoriaan Franck Kessié (AC Milaan) kregen oerwoudgeluiden te horen. Het is een wederkerend probleem in Italië, want vorig seizoen moesten ook Blaise Matuidi, Kalidou Koulibaly en Moïse Kean het ontgelden.

Lees ook:

Romelu Lukaku: nu al een god in Milaan

Partner Content