Gillet en Acheampong trappen Anderlecht voorbij Monaco

De Monegasken waren het grootste gedeelte van de wedstrijd dominant, maar de drie punten gaan mee in de koffer naar Brussel.

Anderlecht begon zijn opdracht in Monaco met in het achterhoofd dat puntengewin absoluut noodzakelijk was. Om hun lot in eigen te houden, moest er zelfs gewonnen worden in het Stade Louis II. Toch was het vooral de thuisploeg die domineerde in de beginfase van de wedstrijd. De Monegasken drukten Anderlecht weg, maar kwamen ook niet verder dan enkele kleine kansjes. Pasalic en El Shaarawy wrongen de beste mogelijkheden vakkundig de nek om.

Anderlecht kon daar nagenoeg niets tegenover zetten tot Guillaume Gillet de bal in de toegevoegde tijd van de eerste helft voor zijn voet kreeg. De rechtsachter twijfelde niet en knalde de bal van net buiten de zestien verwoestend tegen de touwen. Voor Gillet was het al zijn derde doelpunt in deze Europa League.

In de tweede helft kregen de weinige supporters in het Stade Louis II hetzelfde spelbeeld voorgeschoteld. Monaco had opnieuw het betere van het spel en drukte de bezoekers uit Brussel weg. El Shaarawy en Moutinho testten de paraatheid van Silvio Proto, maar die gaf geen krimp.

Tweede plaats

Anderlecht kwam opnieuw zelden in de buurt Monaco-doelman Subasic tot invaller Acheampong twaalf minuten voor tijd, bij zijn eerste balcontact, de 0-2 op het bord zette. Het was verdediger Kara Mbodji die met een lange vrije trap voor de assist zorgde. Monaco probeerde de bakens nog te verzetten, maar Proto hield de 0 op het bord.

In de andere wedstrijd in groep J heeft Tottenham Hotspur de moeilijke uitwedstrijd bij het Adzerbeidzjaanse Qarabag tot een goed einde gebracht. De “Spurs”, met Rode Duivels Vertonghen en Alderweireld negentig minuten tussen de lijnen, wonnen met 0-1 dankzij een goal van Harry Kane. Tottenham (10 punten) blijft door de zege soeverein aan de leiding in groep J en is al zeker van Europese overwintering. Anderlecht (7 punten) klimt voorbij Monaco (6 punten) naar de tweede plaats. Qarabag (4 punten) blijft vierde.

Over twee weken kan Anderlecht in het eigen Constant Vanden Stock-stadion de kwalificatie veiligstellen tegen Qarabag. Tottenham ontvangt dan Monaco. (Belga/TE)