Een 1-1-gelijkspel volstond voor de Ieren in de return tegen Estland, nadat aanvoerder Robbie Keane en co eerder de heenwedstrijd hadden gewonnen met 0-4. De Italiaan Giovanni Trapattoni (72), samen met zijn assistent Marco Tardelli architect van het succes, reageerde heel trots.

"Na zo'n lange tijd weer eens op het hoogste podium staan, voelt aan als het winnen van een grote prijs", verwoordde Trap zijn gevoelens. "Ik, de selectie en de voetbalbond mogen fier zijn op wat we bereikten. Ik loop al een tijdje mee, maar deze prestatie schaar ik zeker onder de hoogtepunten in mijn rijkgevulde loopbaan."

Doelman Shay Given (35), samen met Keane (31), Richard Dunne (32) en Damien Duff (32) de routiniers in de kern die zich als vaderfiguren ontfermen over de jongeren, sprak achteraf zelfs over een historisch moment.

"Het waren zestien lange en zware maanden, maar we verdienden dit zo." Ook Keane reageerde lyrisch. "Dit zijn momenten die je nooit meer vergeet. Voor ons trouwe publiek blijft dit fantastisch."

Ierland was voor het laatst actief op een EK in 1988. In West-Duitsland kwamen ze niet toen verder dan de poulefase. Twee landen waren ook 24 jaar afwezig voor ze terugkeerden op het toernooi. Frankrijk ontbrak tussen 1960 en 1984, terwijl Griekenland hetzelfde overkwam tussen 1980 en 2004. Opvallend detail daarbij is dat beide ploegen het EK wonnen bij hun rentree.

Bij the boys in green zal het waarschijnlijk niet zo verlopen. Dat weet ook Trapattoni, die ondanks het succes ter discussie blijft staan. Niet vanwege zijn prestaties, maar vooral door zijn prijskaartje. De ervaren bondscoach kost immers jaarlijks 1,7 miljoen euro. Het overgrote gedeelte wordt daarvan wel betaald door zakenman Denis O'Brien.

De Italiaan wil graag met de huidige kern door het WK van 2014 in Brazilië, maar zijn contract loopt slechts tot het EK volgend jaar in Oekraïne en Polen. Ierland ging negen jaar geleden voor het laatst naar een WK. Toen bleek Spanje in Zuid-Korea in de achtste finales te sterk. (FV)

Een 1-1-gelijkspel volstond voor de Ieren in de return tegen Estland, nadat aanvoerder Robbie Keane en co eerder de heenwedstrijd hadden gewonnen met 0-4. De Italiaan Giovanni Trapattoni (72), samen met zijn assistent Marco Tardelli architect van het succes, reageerde heel trots. "Na zo'n lange tijd weer eens op het hoogste podium staan, voelt aan als het winnen van een grote prijs", verwoordde Trap zijn gevoelens. "Ik, de selectie en de voetbalbond mogen fier zijn op wat we bereikten. Ik loop al een tijdje mee, maar deze prestatie schaar ik zeker onder de hoogtepunten in mijn rijkgevulde loopbaan." Doelman Shay Given (35), samen met Keane (31), Richard Dunne (32) en Damien Duff (32) de routiniers in de kern die zich als vaderfiguren ontfermen over de jongeren, sprak achteraf zelfs over een historisch moment. "Het waren zestien lange en zware maanden, maar we verdienden dit zo." Ook Keane reageerde lyrisch. "Dit zijn momenten die je nooit meer vergeet. Voor ons trouwe publiek blijft dit fantastisch." Ierland was voor het laatst actief op een EK in 1988. In West-Duitsland kwamen ze niet toen verder dan de poulefase. Twee landen waren ook 24 jaar afwezig voor ze terugkeerden op het toernooi. Frankrijk ontbrak tussen 1960 en 1984, terwijl Griekenland hetzelfde overkwam tussen 1980 en 2004. Opvallend detail daarbij is dat beide ploegen het EK wonnen bij hun rentree.Bij the boys in green zal het waarschijnlijk niet zo verlopen. Dat weet ook Trapattoni, die ondanks het succes ter discussie blijft staan. Niet vanwege zijn prestaties, maar vooral door zijn prijskaartje. De ervaren bondscoach kost immers jaarlijks 1,7 miljoen euro. Het overgrote gedeelte wordt daarvan wel betaald door zakenman Denis O'Brien. De Italiaan wil graag met de huidige kern door het WK van 2014 in Brazilië, maar zijn contract loopt slechts tot het EK volgend jaar in Oekraïne en Polen. Ierland ging negen jaar geleden voor het laatst naar een WK. Toen bleek Spanje in Zuid-Korea in de achtste finales te sterk. (FV)