Heisa regenboogkleuren: Orban waarschuwt Duitsland, UEFA blijft beslissing verdedigen

© Reuters

De Hongaarse minister-president Viktor Orban heeft woensdag een duidelijke boodschap gegeven aan de Duitse politiek. Ondertussen kwam ook de UEFA terug op de zaak. De Europese voetbalbond blijft de beslissing verdedigen omdat het gaat om een politiek statement.

Viktor Orban maande de Duitse politici aan het verbod van de UEFA om de Allianz Arena in München woensdag in regenboogkleuren te verlichten tijdens het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije te accepteren.

‘Of het stadion in München of in een andere Europese stad in regenboogkleuren opgelicht moet worden, is geen beslissing die de politiek moet nemen’, zei Orban aan persagentschap DPA. Hij voegde er nog aan toe dat ‘ook in Boedapest de regenboogkleuren deel uitmaken van het straatbeeld’.

‘In het communistische Hongarije werden homoseksuelen vervolgd. Tegenwoordig garandeert de staat niet enkel hun rechten, ze beschermt die rechten ook. De vrijheid van het individu is het hoogste goed. Iedereen zou in staat moeten zijn zijn eigen levensweg te kiezen. De ouders hebben als taak hun kinderen in het ouderlijk huis op te voeden en wij beschermen deze taak.’

Politieke boodschappen niet welkom

Er ontstond dinsdag veel commotie na de beslissing van de UEFA om de stad München te verbieden de Allianz Arena in regenboogkleuren te verlichten tijdens het groepsduel tussen Duitsland en Hongarije op het EK voetbal. Als reden gaf de UEFA dat het ‘een politiek en religieus neutrale organisatie is’. Politieke boodschappen zijn dus niet welkom.

Er kwam veel protest en verschillende andere Duitse stadions, onder meer in Berlijn, Frankfurt, Keulen, Augsburg en Wolfsburg, besloten wel de regenboogkleuren uit te dragen woensdag. Ook de Ghelamco Arena in Gent sprong mee op de kar en zal tot na de match verlicht worden in regenboogkleuren om de LGBTQ+-gemeenschap te steunen. Die is zwaar verongelijkt door een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar.

De regenboogvlag staat symbool voor de aanvaarding en gelijkheid van mensen die zich niet identificeren met de traditionele rollen van man en vrouw of andere normen hebben met betrekking tot gender en seksualiteit.

Hongaarse stadions in eigen kleuren

Als reactie op de Duitse stadions die in de regenboogvlag gehuld zullen zijn, gaan de Hongaarse clubs hun stadions met de eigen driekleur versieren. Gabor Kubatov, de voorzitter van topclub Ferencvaros, riep op Facebook op alle stadions in de Hongaarse kleuren te verlichten woensdagavond. Kubatov, die ook vicevoorzitter is van de Fidesz-partij van minister-president Viktor Orban, wil op die manier de ‘provocaties’ uit München beantwoorden.

MTK Boedapest en Debrecen sloten zich al aan bij de actie. Beide teams zijn ook gelinkt aan de Fidesz-partij. Ook de Staatsopera van Boedapest zal in de nationale kleuren gehuld zijn.

UEFA reageert

De Europese Voetbalfederatie (UEFA) verdedigt haar beslissing om de regenboogkleuren op het voetbalstadion in München te verbieden. Volgens de federatie was het verzoek van de Duitse stad ‘politiek’, eerder dan de beslissing om het verzoek af te wijzen. In een bericht op Twitter stelt de UEFA nog ’trots de kleuren van de regenboog’ te dragen. Het logo van de voetbalfederatie prijkt op Twitter eveneens in regenboogkleuren.

Volgens de UEFA interpreteerden sommige mensen de beslissing om de vraag van München af te wijzen als ‘politiek’. ‘Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gelinkt aan de aanwezigheid van de Hongaarse voetbalploeg in het stadion voor de wedstrijd van deze avond tegen Duitsland’. ‘Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van ons sterk engagement voor een meer diverse en inclusieve maatschappij’, klinkt het nog.

De UEFA noemt de regenboog ‘een symbool dat onze kernwaarden belichaamt, alles promoot waar we in geloven: een meer rechtvaardige en egalitaire maatschappij, tolerant voor iedereen ongeacht hun afkomst, geloof of gender’.

Brusselse grote markt doet mee

In navolging van de Ghelamco Arena in Gent en de Duitse stadions, zal ook de Brusselse Grote Markt vanavond/woensdagavond in regenboogkleuren verlicht worden. Dat laat het kabinet van burgemeester Philippe Close weten. ‘Liefde is liefde in het hart van de Europese hoofdstad’, tweette hij. Het Brussels parlement honderd meter verder krijgt een regenboogvlag, kondigde parlementsvoorzitter Rachid Madrane aan.

Partner Content