Live HERLEES België uitgeschakeld op EK: 'Een hele slechte Belgenmop'

30/06/16 om 17:36 - Bijgewerkt op 02/07/16 om 18:19

De Rode Duivels verloren in Lille van Wales. 'Marc Wilmots mag na de zomer geen bondscoach meer zijn. Niet na deze schandalige uitschakeling', luidt het commentaar in de kranten. Lees hier de reacties na de wedstrijd.

HERLEES België uitgeschakeld op EK: 'Een hele slechte Belgenmop'

© Belga

 1. 1De Rode Duivels zijn uitgeschakeld op het EK
 2. 2Belgen keren zaterdag al naar huis
 3. 3Analyse Wales-België: 'Te veel improvisatie betaal je cash'
 • KBVB neemt geen overhaaste beslissingen over toekomst bondscoach

  De Belgische Voetbalbond gaat de komende weken werk maken van "een grondige evaluatie van de sportieve en operationele werking van de nationale ploeg" maar gaat ook vooral "geen overhaaste beslissingen" nemen.

  Bondscoach Marc Wilmots krijgt al langer kritiek en die is na de uitschakeling alleen maar toegenomen, hijzelf "denkt voorlopig echter (nog?) niet aan stoppen" en heeft nog een contract tot en met het WK van 2018. "De nederlaag van gisteren is net zoals bij de fans en het team ook bij de KBVB hard aangekomen", klink het zaterdagnamiddag in een communiqué van de Voetbalbond.

  "Na overleg tussen de Bondsvoorzitter en de Voorzitter van de Technische Commissie is beslist om geen overhaaste beslissingen te nemen maar de komende weken werk te maken van een grondige evaluatie van de sportieve en operationele werking van de nationale ploeg. Beslissingen daaromtrent zullen bekend gemaakt worden als ze genomen zijn maar moeten niet in de eerste dagen verwacht worden", klinkt het.

 • Kranten willen dat Marc Wilmots opstapt

  Na de verrassende uitschakeling van de Rode Duivels zijn de kranten zaterdag niet mals voor bondscoach Marc Wilmots.

  "En nu een echte bondscoach", titelt Het Laatste Nieuws. "Nooit eerder hadden we zo'n fantastische generatie voetballers, nooit eerder lag de weg naar de finale zo open. En dan verliezen tegen Wales: het is een shock." Chef voetbal Stephan Keygnaert zag vrijdag een hele slechte Belgenmop. "De Rode Duivels zijn ándermaal op Wales gestoten. Of beter gezegd: op hun eigen limieten. A l'improviste word je geen Europees kampioen, zélfs niet met zóveel talent. Marc Wilmots mag na de zomer geen bondscoach meer zijn. Niet na deze schandalige uitschakeling."

  Het Nieuwsblad ("Om ons dood te schamen") heeft het over de uitschuiver te veel van de bondscoach. "De positie van de bondscoach moet in vraag worden gesteld. Wat een gemiste kans!", aldus chef voetbal Ludo Vandewalle. "De wrange nasmaak na het debacle van gisteren. Er zat zoveel meer in met dit vat vol talent. Ook de bondscoach is schuldig. Ondanks de gemiste kansen en de nooddefensie van gisteren. Kunnen we na deze mislukking nog verder met Marc Wilmots?"

  "Einde", zo kopt Het Belang van Limburg. "Het moest een zwart-geel-rood volksfeest worden, gisterenavond in Rijsel, net over de Belgische grens. Maar de Rode Duivels beleefden er een 'afgang van je Welschte'! Wales schrijft geschiedenis en speelt woensdag tegen Portugal de halve finale van het EK. Voor België werd het een ware blamage. Het einde van Marc Wilmots als Belgisch bondscoach lijkt in zicht."

  De kranten van Sudpresse hebben het over een gebrek aan een goede verdediging tegen Wales. Wat Wilmots betreft, is er een mildere toon.

  "Wilmots draagt een deel van de verantwoordelijkheid bij deze mislukking. Tegen Italië en Wales, net als tegen Argentinië in 2014, kwam hij niet met een plan B op de proppen wanneer de wedstrijd niet gunstig verliep voor zijn team. Maar al de schuld bij Wilmots leggen, zou te makkelijk en oneerlijk zijn."

  "Dit toernooi is een ontgoocheling. Wilmots moet vertrekken", stelt La Dernière Heure. "We kunnen niet tevreden zijn met een kwartfinale, als je zoveel talent hebt. Is Wilmots nog in staat om met deze ploeg vooruitgang te boeken? Wij hebben het gevoel van niet. Dat gevoel leeft ook bij Thibaut Courtois en andere spelers. In die context is vertrekken het beste wat Wilmots kan doen."

  L'Avenir kan zich niet neerleggen bij de "enorme ontgoocheling". "De Rode Duivels moeten een nieuw elan vinden. Als we binnen twee jaar met ambitie naar het WK in Rusland willen vertrekken, dan moet je toegeven dat we aan het einde zijn van een cyclus. En dan hebben we het niet over de spelers."

 • Belgen zijn opnieuw in het land

  De Rode Duivels zijn zaterdag iets na 9u30 aangekomen op de luchthaven van Zaventem. Vervolgens stapten ze op de bus, die onder politie-escorte naar het vertrouwde Crowne Plaza-hotel in Diegem reed. Daar namen de spelers afscheid van elkaar en werden ze opgehaald door vrienden/familie en taxi's.

 • 'Positief zijn is geen vorm van naïviteit maar een ingesteldheid vanuit innerlijke sterkte'

  Vincent Kompany, de (op dit EK afwezige) kapitein van de Rode Duivels, blijft zijn positieve zelve na de uitschakeling van de Belgen in de kwartfinales van het EK. "Positief zijn is geen vorm van naïviteit maar een ingesteldheid vanuit innerlijke sterkte. We moeten uit deze afloop leren. Vandaag doet het pijn, maar morgen beginnen we opnieuw", tweette de verdediger van Manchester City, die vrijdag een van de toeschouwers was in het Stade Pierre Mauroy in Lille.

 • Belgen keren zaterdagochtend huiswaarts terug

  De Rode Duivels keren na hun verrassende uitschakeling al snel terug naar huis. Ze namen zaterdagochtend rond 8u het vliegtuig huiswaarts en worden in de voormiddag opnieuw in België verwacht. Na hun 3-1 nederlaag in het Stade Pierre Mauroy tegen Wales reisde de selectie van bondscoach Marc Wilmots meteen met het vliegtuig door van Lille naar het basiskamp in Bordeaux. Daar zetten de Duivels 's nachts voet aan grond, 's ochtends wachtte hen al een nieuwe vlucht, ditmaal naar België.

 • Bijna 3,5 miljoen Nederlands keken naar Wales-België

  Vrijdagavond keken bijna 3,5 miljoen Nederlanders naar de match van de Rode Duivels tegen Wales. Het was daarmee vrijdag het best bekeken programma in Nederland.

 • Rudi Rotthier

  Thomas Vermaelen: 'We konden het tempo niet vasthouden'

  Thomas Vermaelen was geelgeschorst en moest de kwartfinale nagelbijtend van op de bank bekijken. "

  We namen een uitstekende start, maar daarna konden we het tempo niet vasthouden", vertelde de verdediger van FC Barcelona. "Het heeft niet veel zin om nu te praten, want we moeten een aantal zaken intern bespreken. Er is natuurlijk wel wat verkeerd gegaan. Wat die stilstaande fases betreft, kan ik zeggen dat we dat op voorhand wel hadden besproken."

  "Ikzelf ga zeker door met de nationale ploeg. Op clubniveau zijn er veel geruchten, maar ik weet niet of die interesse wel concreet is. Van AS Roma heb ik zelf niets gehoord. Op dit moment ben ik nog speler van Barcelona", besloot Vermaelen, die kan terugblikken op een uitstekend toernooi.

  Jordan Lukaku werd tegen de Welshmen voor de leeuwen gegooid. "We hebben ons laten pakken op stilstaande fases", vertelde de flankverdediger van KV Oostende. "Zelf probeerde ik simpel te voetballen, want het is niet eenvoudig om in zo'n wedstrijd plots te moeten starten. Tussen Jason Denayer en mij zijn er ook weinig automatismen en dus twijfelde ik soms om al dan niet mee op te rukken. Dat zijn belangrijke details. Als we voor de pauze 2-0 voorkomen is het een andere wedstrijd, maar het heeft niet mogen zijn. Kort samengevat: we hebben ons doel niet bereikt."

  Reservedoelman Simon Mignolet loofde dan weer de sterkte van de tegenstander. "Wales speelt een goed toernooi. Ze hebben zeker een kans tegen Portugal, daar moet je niet aan twijfelen."

  Ook Kevin De Bruyne deelde die mening. "Als je in de halve finale staat, dan kan je ook het toernooi winnen."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Wilmots tris: 'Ik ben het niet eens met Courtois'

  Marc Wilmots heeft geen probleem met de kritiek van Thibaut Courtois. De doelman van de Rode Duivels was keihard na de uitschakeling. "Het was dezelfde tactiek als tegen Italië en het waren dezelfde problemen als tegen Italië. We zijn afgestraft door jongens met minder kwaliteit en Wilmots moet zelf beslissen of hij opstapt", waren enkele quotes van de nationale nummer één.

  "Ik heb geen probleem met hetgeen hij gezegd heeft, maar ik ben niet akkoord met zijn kritiek en dat heb ik hem ook gezegd", aldus Wilmots op zijn persconferentie. "Het klopt dat er geen automatismen waren en dat er te weinig gecommuniceerd werd. Ik begrijp de teleurstelling van Thibaut wel, hij had een droom om Europees kampioen te worden. Als doelman zie je alles voor je gebeuren en zie je goed waar het fout loopt."

  De uitschakeling van de Rode Duivels laat ook bij Wilmots "een zure smaak" na. "We spelen een goed toernooi, maar maken vandaag te veel fouten om door te stoten. Bovendien is Wales ook gewoon een heel goede ploeg. Ons toernooi is niet slecht, maar we hadden beter kunnen doen."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Alderweireld: 'Je kan het de jonge gasten niet verwijten'

  "We moeten het niet op de blessures steken, maar het is natuurlijk lastig als je achterin vaak en veel moet wisselen", vertelde Toby Alderweireld in de catacomben van het Pierre Mauroystadion.

  "Dit hadden we natuurlijk niet verwacht. Ik ben heel teleurgesteld en ik heb het moeilijk om dit in woorden uit te drukken. De sfeer in de kleedkamer was na de wedstrijd natuurlijk slecht, we hadden een uitstekende kans om ver te geraken in dit toernooi", aldus de verdediger van Tottenham Hotspur.

  "We wisten wel op voorhand wat we moesten doen. In het strafschopgebied gebeurt er altijd veel en dat kan je die jonge gasten niet verwijten. Het is bijzonder lastig om er hier meteen te moeten staan in zo'n match. Het is makkelijk om kritiek te geven, maar we moeten vooral als team kijken naar wat er beter kon."

  Even later vatte Thomas Meunier het kort samen. "Dit is het einde van een mooi avontuur".

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Eden Hazard: 'Niet alles in vraag stellen'

  Eden Hazard kon vrijdag tegen Wales in 'zijn' Lille niet schitteren zoals hij in de achtste finales tegen Hongarije had gedaan. De captain ging samen met de andere Rode Duivels na een veelbelovende start ten onder.

  "We zijn allemaal ontgoocheld. We wilden beter doen, het potentieel om dat te doen was aanwezig. Onze eerste twintig minuten waren heel goed. Daarna zijn we beginnen achteruit lopen, maakten foutjes die je op dit niveau cash betaalt. Maar nu moeten we niet alles in vraag stellen. Dit is een mooie generatie. We moeten blijven werken. Binnen twee jaar is er een WK. Maar het is zeker dat we hier beter wilden doen. Iedereen is nu heel teleurgesteld."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Wilmots bis: 'De tactiek klopte'

  Bondscoach Marc Wilmots weigerde tijdens zijn persconferentie de hand in eigen boezem te steken. De tactiek klopte, zei hij.

  "We spelen erg goed in de eerste 20 minuten, waren dominant en zetten Wales helemaal vast. Daarna gaan we plots 15 meter lager spelen, waarom weet ik echt niet. Ik ben blijven roepen en probeerde bij te sturen, maar dat lukte niet. Daarna pakken we een doelpunt op stilstaande fase en dan zie je dat het té veel is om de helft van je verdediging te moeten vervangen voor één wedstrijd".

  Wilmots dropte Jason Denayer en Jordan Lukaku in de basis ter vervanging van de onbeschikbare Vermaelen en Vertonghen, en die deden het niet meteen schitterend. "Ik heb jonge jongens opgesteld en dat is mijn verantwoordelijkheid, maar ik had ook weinig andere mogelijkheden. Ik wil de spelers zeker geen steen werpen, maar we maken vandaag te veel individuele fouten om door te stoten. Op zo'n groot toernooi wordt dat afgestraft."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Marc Wilmots: 'Ik denk op dit moment niet aan stoppen'

  Het was erg lang wachten op de persconferentie van de Belgische bondscoach. Pas een uur na afluiten kwam Marc Wilmots de media te woord staan.

  "Of ik bondscoach blijf? Ik neem geen beslissing als de adrenaline hoog is. Ik ga nu een beetje nadenken, daarna neem ik een beslissing. Alles is mogelijk, maar op dit moment denk ik niet aan stoppen".

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Bale: 'We zijn een geweldig team'

  Gareth Bale sprak vol bewondering over de ploegprestatie. "We zijn een geweldig team".

  De aanvaller van Real Madrid kwam tegen België niet tot scoren, maar toch won Wales weer. "We zijn een goed georganiseerd team, we werken iedere wedstrijd keihard voor elkaar. België ging deze wedstrijd als favoriet in, maar wij waren beter", aldus Bale. De plaats in de halve finales is dan ook niet meer dan terecht. "We verdienen het om in de halve finales te zitten. We moeten genieten van dit moment, maar we kijken ook alweer uit naar de halve finale tegen Portugal." Aanvoerder en doelpuntenmaker Ashley Williams was in extase. "Ik houd van deze jongens! In dit team zit zoveel karakter." Middenvelder Joe Allen kwam woorden tekort om zijn gevoel te omschrijven. "We hadden nooit gedacht dit te kunnen bereiken. Er is iets heel speciaals nodig om ons nu nog te stoppen."

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Man van de Match Hal Robson-Kanu: 'Niet te uitbundig vieren'

  Hal Robson-Kanu straalde van geluk.

  "We hebben hier jaren voor gewerkt en we zijn zo trots dat we het land gelukkig hebben kunnen maken. We zijn vrijwel altijd de underdog geweest, maar weten wat we kunnen en geloven in onszelf. Dat we vandaag ook nog de halve finales bereiken, is gewoonweg fantastisch".

  "We zijn nu in de wolken, maar woensdag hebben we al een andere match, dus denk ik niet dat we veel gaan vieren. We gaan hier uiteraard van genieten, maar vanaf morgen gaat de focus meteen naar de volgende match", stelde de Man van de Match, die woensdag met Wales in de halve finales in Lyon op het Portugal van Cristiano Ronaldo botst.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Thomas Meunier: 'We misten vechtersmentaliteit'

  "Wales is Brazilië niet maar het is wel een ploeg dat heel goed in blok en agressief speelt zoals we vandaag konden zien , zegt rechtsachter Thomas Meunier, die vindt dat de Belgen zeker niet minder waren dan de Welshmen.

  "We misten de vechtersmentaliteit die het verschil had kunnen maken. We hadden een uitstekende kans op de finale. We konden niet verliezen vandaag. Maar we verliezen als ploeg, we winnen als ploeg. Dit zijn moeilijke momenten".

  Meunier hoopt dat de nodige lessen getrokken worden uit dit verlies tegen de tijd dat het kwalificatiecampagne voor het wereldkampioenschap in september begint.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Witsel: 'We slikken vermijdbare goals'

  De uitschakeling van de Rode Duivels tegen Wales kwam ook bij Axel Witsel hard aan. "We zijn allemaal erg ontgoocheld. We wilden een andere wedstrijd spelen dan we vandaag hebben gedaan. Jammer genoeg moeten we naar huis".

  "De eerste twintig, vijfentwintig minuten waren we goed. We maken een goal en hadden er nog een tweede kunnen scoren. Daarna maken zij gelijk op een stilstaande fase. Tot aan de rust hadden wij het lastig. Zij zetten goed druk."

  "Daarna slikken wij nog doelpunten die te vermijden waren." De afwezigheid van Vertonghen en Vermaelen achterin deed de Duivels pijn, vond Witsel. "Het zijn twee heel belangrijke spelers. Maar wij hadden geen keuze. Het is zo. Het is echt een grote ontgoocheling." "Ook wij wilden zo ver mogelijk raken, er het maximum uithalen. Dat is jammer genoeg niet gelukt."

  (Belga)

 • Naomi Skoutariotis

  Courtois: 'Hetzelfde probleem - en dezelfde tactiek - als tegen Italië'

  Een teleurgestelde Courtois reageerde al op het verlies. Volgens hem was er deze match 'hetzelfde probleem als tegen Italië en dezelfde tactiek. Ik heb een Champions League finale verloren, maar dit is veel erger.'

  Op de vraag of er een andere trainer moet komen, bleef hij diplomatisch: 'Dat moet hij zelf bepalen.' Maar zijn blik sprak boekdelen. Hij benadrukte ook al enkele keren dat hij zijn mening gezegd heeft in de kleedkamer.

 • Naomi Skoutariotis

  Fluitsignaal: België verliest met 3-1 en ligt uit het EK

  Fluitsignaal: België verliest met 3-1 en ligt uit het EK.

 • Naomi Skoutariotis

  Belgen blijven proberen

  Nainggolan geeft een voorzet met zeer veel potentieel, maar Batshuayi is te ver naar voren gelopen.

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Onze partners