Live Herlees: De aftrap van het WK voetbal

11/06/14 om 19:39 - Bijgewerkt op 12/06/14 om 21:50

Over iets meer dan vier weken kennen we de nieuwe wereldkampioen voetbal. Brazilië startte het WK alvast met een overwinning op Kroatië.

Herlees: De aftrap van het WK voetbal

© BELGA

 • Simon Demeulemeester

  Einde liveblog

  Bij deze sluiten we deze liveblog af. Geniet van de openingswedstrijd tussen Brzailië en Kroatië!

 • Simon Demeulemeester

  Belgische bondstop tekent present op openingsceremonie

  Bondsvoorzitter François De Keersmaecker, secretaris-generaal Steven Martens en Filip Van Doorslaer, directeur Marketing en Events bij de KBVB, hebben de Belgische Voetbalbond donderdag vertegenwoordigd op de officiële openingsceremonie van het WK voetbal in Sao Paulo. Zij zagen een zoals steeds kleurrijk spektakel, dat 25 minuten duurde.

  De ceremonie zelf in de Arena de Sao Paulo (ook wel het Estadio Itaquera of de Corinthians Arena genoemd) had overigens ook een Belgische inbreng, die kwam er van Daphné Cornez (artistiek directeur) en Fabrice Bollen (producer).

  Rond het stadion kleurden de straten al lang voor de ceremonie helemaal geel en groen. De 'Auriverde', de bekende geel-groene Braziliaanse vlag, was alom aanwezig en ook de talrijke fans waren vrijwel allemaal in de geel-groene kleuren getooid.

  In tegenstelling tot op enkele andere plaatsen in miljoenenstad Sao Paulo bleef het rond het stadion rustig. De veiligheidsmaatregelen waren dan ook enorm. Zo moesten journalisten die met de auto naar het stadion kwamen, maar liefst tien checkpoints passeren vooraleer ze de Arena bereikten.

  In de voetbaltempel in Sao Paulo spelen de Rode Duivels op 26 juni hun derde en laatste groepswedstrijd in poule H, tegenstander is dan Zuid-Korea.

  François De Keersmaecker

  François De Keersmaecker © BELGAIMAGE

 • Simon Demeulemeester

  Openingsceremonie achter de rug, Brazilië klaar voor WK

  De openingsceremonie van de twintigste editie van het wereldkampioenschap voetbal is donderdagavond omstreeks 20u39 (Belgische tijd) in de Corinthians Arena in het Braziliaanse Sao Paulo beëindigd. Later donderdagavond (22u Belgische tijd) wordt de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië er afgetrapt.

  De openingsceremonie ging exact om 20u14 van start en duurde zoals vooraf werd aangekondigd 25 minuten. 660 dansers, steltenlopers en acrobaten verzorgden het spektakel, waarin de natuur, het voetbal en de mensen centraal stonden.

  De artistieke leiding van de openingsceremonie was overigens in handen van twee Belgen: Daphné Cornez en Fabrice Bollen. Zij leerden de stiel in de Cirque du Soleil-school van Franco Dragone en dat was ook merkbaar aan de harmonische show.

  Het officiële WK-lied 'We Are One' dat gebracht werd door Jennifer Lopez, rapper Pitbull en de Braziliaanse zangeres Claudia Leitte, vormde het hoogtepunt van de show. De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff en FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaven geen speeches. In tegenstelling tot de vorige edities van het WK worden de festiviteiten deze keer niet plechtig geopend door de FIFA-voorzitter.

  Blatter ligt momenteel onder vuur en krijgt amper steun voor een vijfde mandaat als voorzitter van de Wereldvoetbalbond, die bovendien in een slecht daglicht geplaatst is na het uitbreken van enkele corruptieschandalen. Deze keer wordt de wereldbeker geopend door drie kinderen die voor de aftrap van de openingswedstrijd op de middencirkel van de Corinthians Arena duiven loslaten.

 • Simon Demeulemeester

  Gemengde reacties op ceremonie

  De openingsceremonie is op sociale media mikpunt van grapjes. Van 'schoolfeest' tot deze van komiek Ricky Gervais.

 • Simon Demeulemeester

  Jennifer Lopez en Pitbull komen uit bol

  Jennifer Lopez en Pitbull komen uit de wereldbol en zingen hun lied.

 • Simon Demeulemeester

  Braziliaanse vlag wordt naar midden gedragen

  De vlag van gastland Brazilië wordt het veld opgedragen. De lichtgevende bol in het midden van het veld - symbool voor de wereld - gaat open. Het officiële lied, van Jennifer Lopez en Pitbull, wordt gespeeld.

 • Simon Demeulemeester

  Capoeira, ooit verboden, nu prominent in ceremonie

  Capoeira krijgt ook een mooie plaats in de ceremonie. Capoeira is een mengeling van dans en gevechtsport, die uitgevonden werd door de zwarte slaven in Brazilië. Zij gebruikten het om fit en sterk te blijven. Capoeira is een subtiel spel van aanvallen en ontwijken, waarin ook strategieën voor op het strijdveld schuilen.

  De slavenmeesters verboden de acrobatische dans dan ook. Vandaag is het een nationale trots.

 • Simon Demeulemeester

  20 uur werk per minuut spektakel

  In totaal werd 84 uur geoefend voor deze ceremonie, weet BBC. Dat maakt dat in elke minuut van dit spektakel 20 uur werk kroop.

 • Simon Demeulemeester

  Lachende regendruppels

  Er zijn ook regendruppels, lachende regendruppels. De oorspronkelijke bevolking van Brazilië, Amazone-indianen, krijgen ook een prominente plek. Ze 'varen' in kano's door het kleurrijke schouwspel.

 • Simon Demeulemeester

  600 dansers, turners en acrobaten verzorgen het schouwspel

  600 dansers, turners en acrobaten verzorgen het schouwspel. Er zijn wandeleende bomen en bloemen. Die beelden het ontstaan van de wereld uit, in het luik 'Nature'.

 • Simon Demeulemeester

  Openingsceremonie door twee Belgen in elkaar gestoken

  De openingsceremonie werd door twee Belgen, die in Brazilië wonen, in elkaar festoken.

 • Simon Demeulemeester

  Openingsceremonie duurt 25 min

  De openingsceremonie, die elk moment kan beginnen, zal 25 minuten duren.

 • Simon Demeulemeester

  Duitse bondscoach Joachim Löw: "Portugal is mogelijke finalist"

  De Duitse 'Mannschaft' opent zijn WK over vier dagen met de clash tegen Portugal op de eerste speeldag in groep G. De Duitsers zijn naar goede gewoonte een van de favorieten in Brazilië, maar de Duitse bondscoach Joachim Löw wil toch nog even waarschuwen voor de sterke tegenstanders in de groepsfase.

  "Ghana, Verenigde Staten en Portugal zijn drie lastig te bekampen ploegen", vertelde Löw in Santo Andre. Het is echter duidelijk Portugal dat de Duitse bondscoach zorgen baart.

  "Portugal beschikt over geweldige klasse en heel wat topspelers. Elk toernooi geraken ze ver. In 2006 speelden ze de halve finales op het WK en ook twee jaar geleden waren ze bij de laatste vier op het EK. Het is dus niet onmogelijk dat ze een keertje de finale bereiken. Als Duitsland tegen Portugal speelt, dan is er geen favoriet. Ze zijn wereldkampioen in countervoetbal", aldus Löw.

  De Duitse bondscoach posteerde Bayern-verdediger en Duits aanvoerder Philipp Lahm in de oefenwedstrijd tegen Armenië (6-1) in het middenveld en dat experiment draaide op een succes uit, waardoor Lahm maandag ook op het middenveld zal starten.

  Löw beschouwt de Braziliaanse Seleçao van Luiz Felipe Scolari als topfavoriet voor de wereldtitel. "Ze hebben het thuisvoordeel en hebben vorig jaar op de Confederations Cup al laten zien waartoe ze in staat zijn. We zullen hun openingswedstrijd vanavond aandachtig bekijken."

 • Simon Demeulemeester

  Moedig uw team op Twitter aan met #hashflag

  Wie op Twitter zijn of haar team wil aanmoedigen, kan dat met de #hashflag. Wie de afkorting van het land naar keuze op een # laat volgen, geeft zo een klein vlaggetje mee in een tweet.

 • Simon Demeulemeester

  6.000 arbeiders plaatsten nog stoeltjes

  Volgens Eddy Demarez (VRT) werkten de afgelopen twee dagen nog 6.000 arbeiders om het stadion klaar te krijgen. Zij plaatsten nog stoeltjes in het stadion in Sao Paolo.

 • Simon Demeulemeester

  Binnen twee uur trapt cyborg Brazilië-Kroatië af

  De openingswedstrijd van het WK voetbal in Brazilië, tegen Kroatië, wordt binnen twee uur afgetrapt.

  FIFA zorgde voor iets speciaal: de aftrap wordt gegeven door ... een 'cyborg': een verlamde jongen zal uit zijn rolstoel stappen, zich in een door de hersenen aangestuurde looprobot hijsen en het WK voor geopend verklaren door een ceremoniële trap tegen de bal te geven.

  Lees: 'Cyborg' geeft aftrap WK voetbal in Brazilië

 • Simon Demeulemeester

  "Eden Hazard zal er staan op het WK"

  Eden Hazard

  Eden Hazard © Belga

  Eden Hazard heeft enkele mindere wedstrijden achter de rug, maar is sowieso klaar om te schitteren op het WK in Brazilië. Dat zeggen alvast enkele van zijn ploegmaats bij de Rode Duivels.

  Hazard was tijdens de gewonnen oefeninterlands tegen Luxemburg (5-1), Zweden (0-2) en Tunesië (1-0) in mindere doen en leek niet altijd bij de les. Nu de belangrijke wedstrijden eraan zitten te komen bij de Duivels gaat de smaakmaker van Chelsea zich sowieso tonen, klinkt het bij zijn collega-internationals.

  "Eden is een superbelangrijke speler voor ons, het is een genot om met hem samen op de linkerflank te spelen", stelde Jan Vertonghen op een persmoment in Mogi das Cruzes. "We moeten beseffen dat hij voor ons wedstrijden kan beslissen. Eden is iemand die piekt, hij zal er sowieso wel staan als het nodig is. Dan kan hij zich perfect focussen en zijn kwaliteiten wel laten zien", klonk het.

  "We zullen de echte Eden snel zien", oordeelde ook Kevin Mirallas. "We hebben hem ook echt nodig. Mensen verwachten veel van hem, maar dat mag ook, want hij is toch zowat de ster van ons team", aldus de Everton-winger.

  Ook Kevin De Bruyne twijfelt niet. "Ik ken Eden al veel langer en ik ben er zeker van dat hij klaar is voor deze Wereldbeker. Ik weet hoe hij wil spelen en hij weet dat ook van mij. We voelen mekaar perfect aan", verklaarde De Bruyne.

 • Simon Demeulemeester

  Opvallend: Roussef en Blatter geven geen speech

  Opvallend is dat Braziliaans president Dilma Rousseff voor de start van het WK geen speech meer zal geven in het stadion. Het Braziliaanse staatshoofd sprak woensdag het volk al toe via de media om de controversiële organisatie van het WK te verdedigen. Vorig jaar speechte Rousseff wel vlak voor de openingswedstrijd op de Confederations Cup, wat een storm van boegeroep losweekte bij de fans.

  In tegenstelling tot de vorige edities van het WK worden de festiviteiten deze keer niet plechtig geopend door de FIFA-voorzitter. Sepp Blatter ligt momenteel onder vuur en krijgt amper steun voor een vijfde mandaat als voorzitter van de Wereldvoetbalbond, die bovendien in een slecht daglicht geplaatst is na het uitbreken van enkele corruptieschandalen. Volgens FIFA-woordvoerster Delia Fischer wordt de wereldbeker deze keer geopend door drie kinderen die op de middencirkel van de Corinthians Arena duiven loslaten.

  De Braziliaanse superster en ex-kapitein van de nationale ploeg Cafu, de Braziliaanse presidente Dilma Roussef en FIFA-bons Sepp Blatter.

  De Braziliaanse superster en ex-kapitein van de nationale ploeg Cafu, de Braziliaanse presidente Dilma Roussef en FIFA-bons Sepp Blatter. © BELGAIMAGE

 • Simon Demeulemeester

  Ban Ki-Moon woont openingsceremonie bij

  De Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en acht staatshoofden wonen donderdagavond in de Corinthians Arena in Sao Paulo de openingsceremonie van de twintigste editie van het WK voetbal bij.

  Ban Ki-moon en de staatshoofden, onder meer Chili, Angola en Ecuador hebben een delegatie naar Brazilië gestuurd, worden in Sao Paulo verwelkomd door de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff. Daarna zakken ze naar het stadion af om de openingsceremonie en later ook de openingswedstrijd tussen het gastland en Kroatië te bekijken.

Onze partners