Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Gert Segers
door Gert Segers

Tot zover het nieuws over de Super League

De Super League zag op twee dagen tijd het licht en zijn ondergang. Nadat negen van de twaalf clubs zelf al uit het project stapten, zat er nog weinig leven in de nieuwe elitecompetitie.

Daarbij stopt ook deze liveblog. Voor meer nieuws over de Super League kan u altijd terecht op Sportmagazine.be.

Gert Segers
door Gert Segers

39 clubs uit Spanje ondertekenen akkoord tegen Super League

39 clubs uit de twee hoogste Spaanse voetbalcompetities hebben een akkoord getekend tegen de komst van een Super League. La Liga, organisator van de Spaanse competities, had een spoedoverleg gepland na de ontwikkelingen van de voorbije dagen. FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid, die plannen hadden om met de Super League mee te doen, waren niet uitgenodigd.

"De aanwezige clubs hebben unaniem en krachtig de plannen voor de Super League afgewezen. Alle clubs zijn ervan overtuigd dat sportieve prestaties het enige criterium zijn om zich te kwalificeren voor internationale clubcompetities via nationale competities", aldus La Liga in een verklaring. Het idee van de clubs uit de Super League was namelijk dat de deelnemers, uit financieel oogpunt, altijd zeker waren van een startbewijs. "Het wereldwijde verzet van de afgelopen dagen heeft bewezen dat een gesloten, elitaire competitie niet levensvatbaar en ongewenst is." (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Barça-voorzitter Laporta: 'Super League is noodzakelijk'

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta heeft donderdag benadrukt dat een Super League absoluut noodzakelijk is. Dat zei hij in een kort interview op de Catalaanse tv-zender TV3. Verder riep hij op tot "een dialoog met UEFA".

"We denken echt dat het noodzakelijk is", verklaarde Laporta. De stichtende leden van de Super League blijven echter altijd "open voor een dialoog met de UEFA", aldus de Barcelona-voorzitter in een eerste publieke reactie sinds de aankondiging van het project zondagavond. 48 uur later bleek de Super League nog nauwelijks levensvatbaar, toen de zes Engelse clubs na heel wat kritiek hun staart introkken.

"De onderliggende reden voor dit voorstel is er nog altijd: er is een gebrek aan inkomsten, we doen enorme investeringen en betalen hoge salarissen... En als men wil dat het voetbal een spektakel is dat voortvloeit uit sportieve verdiensten, en dat we dat kwaliteitsniveau behouden, dan moet de UEFA wat we voorgesteld hebben in overweging nemen", vertelde Laporta.

Laporta bevestigde verder dat het de socio's van Barça zijn die "het laatste woord" zullen hebben over deelname aan de Super League. Real Madrid-voorzitter Florentino Perez, die aan het hoofd zou komen van de Super League, liet in de nacht van woensdag op donderdag verstaan dat het project enkel op stand-by staat. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

La Liga denkt niet aan sancties tegen Barcelona, Real en Atlético Madrid

La Liga denkt er niet aan om Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid te sanctioneren na de oprichting van een eigen Super League, samen met negen andere grote Europese clubs. "We praten niet over sancties. Iedereen wil koppen zien rollen, maar we hebben procedures", zo zei La Liga-voorzitter Javier Tebas donderdag op een persconferentie.

"Op dit moment praat ik niet over sancties, we moeten niets overhaasten", aldus Tebas. "Deze clubs zijn al gestraft door hun eigen fans. Ze hebben getoond dat ze het Europees voetbal geen dienst bewijzen. Er is reputatieschade voor deze clubs."

Eerder liet Barcelona-voorzitter Joan Laporta optekenen dat de Super League "noodzakelijk" is. Tebas is echter van oordeel dat Barcelona "ernstigere problemen" heeft en dat Laporta meer "moet focussen op financiële kwesties en op een competitief team volgend seizoen".

Tebas heeft naar eigen zeggen al weken niet meer gesproken met Real Madrid-voorzitter Florentino Perez, die aan het hoofd zou komen van de Super League. Vorige week lichtte Laporta hem wel in dat Barcelona zou deelnemen aan de nieuwe elitecompetitie, die de voorbije dagen na hevige kritiek eerst de Engelse en daarna ook andere teams zag afhaken. Real Madrid en Barcelona zijn de enige clubs die nog niet officieel afscheid hebben genomen van het project. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

UEFA wil stadions van Super Leagueploegen mijden voor EURO 2020

Stadions van Super League-clubs lijken niet te moeten hopen op de organisatie van EK-wedstrijden komende zomer. Dat bericht persagentschap PA donderdag.

Zo waren er vorige week berichten dat de UEFA het nieuwe stadion van Tottenham zou overwegen, indien bepaalde speelsteden hun dossier niet in orde zouden krijgen. De UEFA eist op het EK van elke speelstad dat er fans toegelaten worden. Intussen zou de UEFA de piste van het Tottenham-stadion verlaten hebben. Clubs ontvangen van de UEFA immers een vergoeding voor stadionhuur en die lijkt niet van plan Tottenham, sinds zondag gekend als één van de twaalf stichtende clubs van de veelbesproken maar intussen ook alweer teloorgegane Super League, extra middelen toe te steken. Vrijdag maakt de UEFA op haar Uitvoerend Comité de definitieve lijst met speelsteden bekend voor het EK van komende zomer (11 juni-11 juli).

Er lijken nieuwe stadions te moeten worden gezocht om de kandidaturen van Bilbao en Dublin te vervangen. In beide steden heersen strenge coronabeperkingen en die laten het niet toe toeschouwers de EK-wedstrijden te laten bijwonen. Het derde twijfelgeval is München. Daar is ook nog geen zekerheid over de aanwezigheid van fans.

In Spanje schuift men Sevilla naar voren als vervanger van Bilbao. Wat er moet gebeuren met de wedstrijden in Dublin, is onzeker. De UEFA lijkt er de voorkeur aan te geven de wedstrijden te verdelen onder bestaande locaties, vooral om marketingdoeleinden. Onder meer Londen en Sint-Petersburg gaven al aan extra wedstrijden te willen organiseren.

De negen overige speelsteden laten fans toe. In Boedapest worden volle tribunes nagestreefd, in Sint-Petersburg - waar de Rode Duivels twee groepswedstrijden afwerken - en Bakoe wordt gemikt op 50 procent, terwijl in Amsterdam, Boekarest, Glasgow en Kopenhagen - waar de Rode Duivels ook een groepsmatch afwerken - gerekend wordt op een bezettingsgraad van 25 tot 33 procent.

Rome, dat ook even een twijfelgeval was, kon woensdag meedelen op z'n minst 25 procent van haar stadion te zullen vullen. In de Italiaanse hoofdstad wordt op 11 juni de openingswedstrijd gespeeld. Ook Londen hoopt op minstens 25 procent. In de Britse hoofdstad vinden de meeste wedstrijden plaats (7), waaronder de twee halve finales en de finale. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Arsenal-coach Arteta looft supporters voor massaal protest

Arsenal-coach Mikel Arteta heeft de fans van de Gunners donderdag uitvoerig bedankt voor hun massale protest tegen het project van de Super League.

Arsenal was een van de twaalf stichtende leden van de nieuw op te richten gesloten topcompetitie, maar na amper 48 uur werden de plannen alweer begraven na een golf van negatieve reacties. De zes teams uit de Premier League (naast Arsenal ook Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City en Tottenham) trokken als eerste hun staart in. Daarna volgden ook Internazionale en AC Milan en Atletico Madrid. Alleen Juventus, Real Madrid en FC Barcelona hebben zich nog niet officieel teruggetrokken.

"Dit is een belangrijke les geweest", reageerde Arteta. "Het bewijst het belang van voetbal in de wereld, en toont aan dat deze sport aan de supporters toebehoort, en niets anders. We hebben geprobeerd deze industrie boven water te houden tijdens de pandemie, wanneer zij op straat komen en zich laten horen, dan doen ze dat luid en duidelijk. Ze hebben waarschijnlijk gezorgd voor de sterkste boodschap ooit in het voetbal. In 24 uur hebben ze het project laten sterven. Dat is een enorme boodschap voor de voetbalgeschiedenis." (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

ManU-fans dringen trainingscentrum binnen om te protesteren

Manchester United-coach Ole Gunnar Solskjaer sprak donderdagmorgen op het trainingscentrum van de club in Carrington met een twintigtal boze fans. Die waren het trainingscomplex binnengedrongen om te protesteren tegen de familie Glazer, de Amerikaanse eigenaars van de club. De fans zijn bezorgd over de rol van Manchester United als één van de stichtende leden van de veelbesproken, maar intussen opnieuw teloorgegane Super League. Joel Glazer was vicevoorzitter van de organisatie achter de Super League. (Belga)

Laurens van Aert
door Laurens van Aert

'Nog steeds niet helemaal zeker of Real tegen Chelsea speelt'

UEFA-voorzitter Ceferin spreekt dreigende taal, als reactie op de uitlatingen van Real-voorzitter Florentino Pérez. 'In de toekomst zullen we dergelijke zaken sowieso anders aanpakken.'

Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

CEO van Man City biedt excuses aan

Ferran Soriano, de CEO van Manchester City, heeft zijn excuses aangeboden aan de supporters van de Citizens voor de 'frustratie, teleurstelling en woede' die de presentatie van de Super League met zich mee heeft gebracht. 'We hadden veel meer rekening met de passie van onze fans moeten houden', zo liet hij in een open brief weten.

City stapte met de andere betrokken clubs uit Engeland al binnen twee dagen uit het project. 'We hebben er spijt van', keek Soriano terug. 'We zijn een aantal cruciale zaken uit het oog verloren. Het was niet goed om op deze wijze met een soort van besloten competitie naar buiten te treden. Iedereen heeft het recht om een plek in welke competitie dan ook te verdienen.'

'Misschien hadden we al eerder onze excuses moeten aanbieden', ging Soriano verder. 'Maar de afgelopen dagen zijn nogal turbulent geweest, voor ons allemaal. We hadden oprecht de intentie om te doen wat goed is voor de club. Maar we hebben ons vergist, dat geef ik eerlijk toe.' (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Florentino Perez: 'Super League staat op stand-by'

Florentino Perez, de voorzitter van Real Madrid en van de veelbesproken Super League, weigert zijn project ten grave te dragen. De 74-jarige Spanjaard gaf in de nacht van woensdag op donderdag in een interview bij radiozender Cadena Ser aan dat de Super League 'momenteel op stand-by staat'.

'Maar de organisatie bestaat nog steeds en clubs als Juventus en AC Milan zijn niet vertrokken', zei hij. Ook FC Barcelona is nog aan boord. 'We werken nog steeds samen', aldus Perez. 'Er zijn contracten getekend en daar moet men zich aan houden. De andere clubs kunnen zo opnieuw aansluiten. Misschien dat er dingen worden aangepast uit het oorspronkelijke plan, maar wat mij betreft gaan we er mee door. Het gaat om de clubs met een ongelooflijk grote achterban. Daar kan de rest van de voetbalwereld niet zomaar aan voorbij gaan.'

'We werken al jaren aan dit project', ging Perez verder. 'Misschien hebben we de Super League niet goed uitgelegd. Dat kon misschien beter. Ik was verrast door de agressiviteit bij de UEFA-voorzitter en bij enkele voorzitters van Europese competities, zoals de Spaanse. Het leek wel georkestreerd. Het leek erop dat wij het voetbal wilden doden, dat we een atoombom wilden laten vallen. Maar het tegengestelde is waar. Wij willen het voetbal redden.' (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

'Gianni Infantino was een van de grote mannen achter Super League'

Nog voordat de Engelse clubs de stekker eruit trokken, liet Gianna Infantino zijn afkeuring blijken voor het omstreden initiatief van de twaalf Europese topclubs. Achter de schermen zou hij om strategische en financiële redenen en geopolitieke rivaliteiten wel aan de touwtjes hebben getrokken. Dat meldt Le Vif woensdag.

Lees hier alle onthullingen.

GETTY
© GETTY
Gert Segers
door Gert Segers

Andrea Agnelli acht Boris Johnson verantwoordelijk voor terugtrekking Engelse clubs

Andrea Agnelli is ervan overtuigd dat de interventie van de Britse regering, waarbij eerste minister Boris Johnson dreigde met wetgeving om de splitsing in het Europese voetbal tegen te gaan, de Engelse clubs tot terugtrekking uit de Super League gedreven heeft. Dat verklaarde de sterke man van Juventus en een van de grote bezielers van het project woensdag aan Reuters.

"Er wordt gespeculeerd dat als de zes betrokken teams effectief hadden doorgezet en bijgevolg de Premier League daarmee zouden bedreigen, de politiek dat zou zien als een aanslag op de Brexit en hun politieke project", legde Agnelli uit. In de nasleep van de aankondiging van de Super League door twaalf grote Europese clubs, waaronder zes Engelse, bevestigde Boris Johnson dinsdag dat zijn regering "zich niet onbetuigd zou laten in de creatie van een gesloten competitie door enkele clubeigenaars", dat "geen enkele maatregel gespaard zou worden" en dat "de regering alle mogelijkheden, inclusief de optie van wetgeving, zou onderzoeken om zekerheid te verwerven dat het voorstel opgegeven zou worden". Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham trokken zich dinsdagnacht allemaal terug uit het project en op woensdag volgden Alético Madrid, AC Milan en Inter Milaan.

Juventus kwam met de reactie dat het "momenteel heel onwaarschijnlijk is dat het project in de oorspronkelijk ontworpen vorm erdoor zal komen". "Ik denk niet dat het project nog operationeel is", vertrouwde Agnelli Reuters toe. Nog steeds "overtuigd van de schoonheid van het project, die de beste competitie ter wereld zou creëren", gaf hij toe dat andere teams in de rij stonden om de Super League te vervoegen, nog voor de exit van de Engelsen. "Ik ben gecontacteerd door enkele clubs die me vroegen of ze ook deel mogen uitmaken van het project", deed hij uit de doeken, zonder naam en aantal te noemen. Op de vraag over eventuele spijt over het tot stand komen van het project, zwaar bekritiseerd door zijn voormalig bondgenoot en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, verwees Agnelli naar de aard van de voetbalbusiness. "Als je me andere methodes geeft om dergelijke projecten op te zetten... Als je toestemming moet vragen aan anderen, denk ik niet dat zo'n project als dit gerealiseerd zou kunnen worden." (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

AC Milan is de volgende die deur van de Super League sluit

Gert Segers
door Gert Segers

Ook Atlético en Inter gooien handdoek in de ring

Atletico Madrid en Inter Milaan stappen officieel uit het project van de Super League. Dat maakten de teams woensdagmiddag bekend.

Atletico en Internazionale volgen daarmee het voorbeeld van de Engelse teams Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester United en Manchester City. Die kondigden dinsdagnacht allemaal aan uit de Super League te stappen na heel veel negatieve reacties bij fans, media, bonden en andere clubs. Er blijven nu nog vier leden over: Juventus en AC Milan uit Italië en FC Barcelona en Real Madrid uit Spanje. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Ook bezieler Andrea Agnelli keert kar: 'Project lijkt gedaan'

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli geeft woensdag in een gesprek met Reuters toe dat de Super League waarschijnlijk niet van de grond zal komen na de exit van de zes Engelse clubs. Eerder toonde hij zich nog strijdbaar in de Italiaanse media en zei er "100 procent vertrouwen in te hebben'".

Op de vraag of het project nog kan doorgaan na het vertrek van de Premier League-teams, antwoordde Agnelli: "Om eerlijk te zijn, nee, dat is duidelijk niet het geval." De sterke man van de Oude Dame benadrukte verder "nog altijd overtuigd te zijn van de schoonheid van het project". "We zouden de beste competitie in de wereld hebben gecreëerd." (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Chelsea was eerste Engelse club met twijfels

De Super League is als een pudding in elkaar aan het vallen. De zes Engelse clubs trokken deze nacht massaal uit de nieuwe elitecompetitie. Chelsea was daarbij de eerste club die twijfels kreeg nadat de fans op straat kwamen en eigenaar Roman Abramvotisj een woede-uitbarsting kreeg.

Lees meer.

GETTY
© GETTY
Gert Segers
door Gert Segers

UEFA-voorzitter Ceferin wil 'eenheid heropbouwen' in Europees voetbal

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verwelkomt de beslissing van de zes clubs uit de Premier League om het project van de Super League te verlaten. In een verklaring pleit hij er woensdag voor "de eenheid in het Europese voetbal weer op te bouwen" en "samen vooruit te gaan".

"Het is lovenswaardig om je fout toe te geven en deze clubs hebben een grote fout gemaakt. Ze horen nu opnieuw tot onze rangen en ze hebben veel te bieden, niet alleen voor onze competitie maar voor het hele Europese voetbal. Het is nu belangrijk dat we samen vooruitgaan en de eenheid heropbouwen."

Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester United en Manchester City lieten dinsdagnacht allemaal weten uit de gloednieuwe Super League te stappen. Ze deden dat na de vele negatieve reacties bij fans, media, bonden en andere clubs. Manchester City en Chelsea zijn huidige halvefinalisten in de Champions League en riskeerden uit het toernooi te worden gezet.

Van de twaalf stichtende clubs blijven nog zes teams over. Het gaat om Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid uit Spanje en de Italiaanse teams Juventus, AC Milan en Internazionale. Verschillende onder hen zouden ook een exit voorbereiden. Vanuit de Super League kwam dinsdagnacht het bericht dat "de meest gepaste pistes worden bekeken om het project te herwerken". (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Boris Johnson is tevreden met exit van Engelse clubs

De Britse premier Boris Johnson reageert tevreden op het besluit van de zes Engelse clubs die aan de wieg stonden van de Super League om het project te verlaten.

"Ik verwelkom de beslissing van gisterenavond. Dit is de juiste uitkomst voor voetbalfans, clubs en gemeenschappen in hele land. We moeten onze geliefde nationale sport blijven beschermen", tweet hij woensdagmorgen.

Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur, Manchester United en Manchester City lieten dinsdagnacht allemaal weten uit de gloednieuwe Super League te stappen. Ze deden dat na de vele negatieve reacties bij fans, media, bonden en andere clubs.

Van de twaalf stichtende clubs blijven nog zes teams over. Het gaat om de Spaanse teams Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid en de Italiaanse clubs Juventus, AC Milan en Internazionale. Verschillende onder hen zouden ook een exit voorbereiden. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Super League wil project herwerken

De stichters van de Super League gaan de gepaste stappen heroverwegen om hun project voor een nieuwe Europees voetbaltornooi om te vormen. Dat meldt het initiatief nadat alle Britse clubs zich terugtrokken.

Lees hier meer.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Ook Chelsea trekt handen af van Super League

Ook Chelsea trekt zich terug uit de Super League. De Londense voetbalclub voegt zich dinsdagnacht bij Manchester United, Liverpool, Arsenal en Tottenham, de andere Britse clubs die eerder op de avond te kennen gaven dat ze dan toch niet in het nieuwe project stappen.

Vanuit Stamford Bridge kwamen er eerder op de avond al berichten die een exit deden vermoeden. Op de clubwebsite bevestigen 'The Blues' nu het nieuws. De club van voorzitter Roman Abramovitsj heeft de formele procedure opgestart om de groep te verlaten die plannen ontwikkelt voor de European Super League, klinkt het. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Ook Manchester United, Liverpool, Arsenal en Tottenham zullen niet deelnemen

Na Manchester City hebben ook Manchester United, Liverpool, Arsenal en Tottenham dinsdagavond laten weten niet te zullen deelnemen aan de nieuwe Super League.

Vijf van de zes Engelse clubs hebben zich zo teruggetrokken. Enkel Chelsea blijft (voorlopig) over, maar vanuit Stamford Bridge kwamen er eerder op de avond ook al berichten die een exit deden vermoeden.

De Super League lijkt zo, 48 uur na zondagavond boven het doopvont te zijn gehouden, dood en begraven. Nog slechts zeven van de twaalf stichtende clubs blijven over. Het gaat om de Spaanse clubs Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid, de Italiaanse clubs Juventus, Milan en Inter en Chelsea als enige Engelse club.

De Engelse clubs lijken vooral richting uitgang gedreven te zijn omwille van de vele negatieve reacties bij fans, media, bonden en andere clubs. De UEFA dreigde bijvoorbeeld met het uitsluiten van de clubs uit nationale competities.

Spelers van Super League-clubs zouden ook geen interlandvoetbal meer kunnen spelen. Arsenal bood in een open brief haar excuses aan en ook Daniel Levy, de voorzitter van Tottenham, sprak op de clubwebsite over 'spijt'.

Ook in Spanje waren er eerder op de avond geruchten over een mogelijke exit van Atlético Madrid en FC Barcelona uit de Super League-plannen. Bij Barcelona zullen de socio's beslissen over deelname. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Ed Woodward stopt eind 2021 als voorzitter van Manchester United

Ed Woodward, de voorzitter van Manchester United, stapt op het einde van het jaar op. Dat berichtten verschillende Britse media dinsdagavond en werd later op de avond bevestigd door de club. Of dat een rechtsreeks gevolg is van de gang van zaken binnen de Super League, die één dag na haar oprichting al op instorten staat, is niet helemaal duidelijk, maar de timing lijkt niet toevallig.

Fans van Manchester United hebben de voorbije dagen enorme kritiek geuit op het toetreden van de club tot de Super League. Zelfs clubicoon Sir Alex Ferguson nam positie in tegen de nieuwe competitie. 'Het druist in tegen 70 jaar Europees voetbal', liet hij optekenen.

Manchester City gaf eerder dinsdag al aan dat het de procedures opstartte om zich terug te trekken uit de Super League-plannen. Chelsea, Barcelona en Atlético Madrid leken in de loop van dinsdagavond ook al aan te sturen op een vroegtijdige exit uit de Super League. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Manchester City bevestigt plannen om zich terug te trekken uit Super League

Manchester City heeft dinsdagavond in een bericht op haar website bevestigd dat het de procedures heeft opgestart om zich terug te trekken uit de Super League-plannen.

De Citizens zijn daarmee de eerste van twaalf stichtende clubs die dat officieel bekendmaken. Coach Pep Guardiola en sterspeler Kevin De Bruyne kantten zich eerder op de dag ook al tegen de plannen.

Dinsdagavond kwamen er in Spanje mediaberichten dat ook Atlético Madrid en FC Barcelona twijfelen over hun toekomst. Bij Barcelona wordt de beslissing genomen door de socio's. In Engeland kwamen de eerste berichten van een exit uit Chelsea-hoek. Later volgden gelijkaardige berichten over alle zes de Premier League-clubs die zich zondag als Super League-teams engageerden.

Later op de avond, om 23u30, zou er een spoedvergadering op het programma staan tussen de twaalf Super League-clubs. Het einde van het project zou dan aangekondigd worden. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

'Nog voor middernacht spoedoverleg bij Super League'

Nog voor middernacht is er een spoedvergadering van de twaalf clubs die twee dagen geleden de Super League oprichtten. Dat meldde de invloedrijke Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport dinsdagavond. De uitkomst van het overleg is, volgens de krant, ook al bekend. "Dit is het einde van het project." De vergadering zou om 23u30 plaatsvinden.

Dinsdag kwamen er in diverse landen mediaberichten naar buiten over een mogelijke exit van verschillende clubs uit de Super League. De eerste berichten gingen over Chelsea. Nadien was er ook sprake van twijfel bij de Spaanse clubs Atlético Madrid en FC Barcelona en bij nagenoeg alle Engelse clubs. Manchester City postte op Twitter zelfs al "de zaken af te handelen". (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kevin De Bruyne spreekt zich uit over Super League

Kevin De Bruyne heeft dinsdag zijn mening over de oprichting van de nieuwe Super League gedeeld. De Rode Duivel gaf aan te hopen op een oplossing. "Want het belangrijkste is dat we de volgende generatie voetballers blijven inspireren en de fans kunnen laten dromen", aldus De Bruyne.

"Ik kom uit een klein dorpje in België en droomde er altijd van te spelen op het hoogst mogelijke niveau", begon De Bruyne zijn mededeling. "Ik heb in de Belgische, Duitse en Engelse competitie gespeeld en ik ben er fier op mijn land te kunnen vertegenwoordigen. Ik heb gewerkt en gestreden tegen iedereen om te winnen. Maar het belangrijkste woord hierin is STRIJDEN. Met alle gebeurtenissen van de laatste dagen is dit misschien een goed moment om samen te komen en te werken aan een oplossing. We weten allemaal dat het voetbal 'big business' is en ik ben ook een deel van deze 'business'. Maar ik ben ook nog altijd een kleine jongen die er gewoon van houdt om te voetballen. Het gaat niet over een bepaalde instantie, het gaat over het voetbal over de hele wereld. Laat ons de volgende generatie voetballers blijven inspireren en de fans dromen."

De middenvelder van Manchester City, die zaterdag in de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea uitviel met een blessure aan de rechtervoet en -enkel, lijkt hiermee de mening van zijn club te delen. Manchester City zou immers, net als Chelsea, al nadenken over een exit uit de Super League. Dat meldden dinsdag diverse Britse media.

Gert Segers
door Gert Segers

Gary Lineker slaakt zucht van opluchting

Jan Herregods
door Jan Herregods

Chelsea wil zich terugtrekken uit Super League

Het eerste barstje in de Super League-plannen is mogelijk een feit. Chelsea zou zich voorbereiden om zich terug te trekken uit de nieuwe competitie. Dat berichten verschillende Britse media dinsdag.

De Blues zouden momenteel alle informatie verzamelen om hun exit te kunnen aanvragen uit de organisatie achter de Super League. Voorzitter Bruce Buck had eerder op de dag een onderhoud met spelers en staf om extra uitleg bij de plannen te geven. Fans van Chelsea protesteerden dinsdag in de straten voor het stadion massaal tegen de oprichting van de Super League. De Britse politie sprak van een aanwezigheid van zo'n duizend supporters.

Op spandoeken stonden slogans geschreven zoals "Roman, doe het juiste", gericht op eigenaar Roman Abramovich. Chelsea speelt later dinsdag (om 21u) op Stamford Bridge een competitieduel tegen het Brighton & Hove Albion van Leandro Trossard.

De Londenaars behoren tot de twaalf stichtende clubs van de Super League. In alle geledingen van het voetbal zijn felle protesten te horen tegen die nieuwe competitie, niet in het minst door de supporters. Onder meer fans van Liverpool uitten eerder al hun woede. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

'UEFA werkt achter de schermen aan financiële injectie voor Champions League'

De Europese Voetbalconfederatie UEFA werkt achter de schermen aan een deal van 6 miljard euro met het Britse investeringsfonds Centricus voor een nieuwe en meer lucratieve Champions League, zo vernam het financieel nieuwsagentschap Bloomberg dinsdag uit goede bron.

Het in Londen gevestigde investingsbedrijf Centricus zou al enkele maanden in gesprek zijn met UEFA. Aanvankelijk zou er een pakket van 4,2 miljard euro op tafel gelegen hebben, maar dat werd na de bekendmaking van de plannen van de Super League verhoogd tot 6 miljard euro. Centricus en UEFA wilden niet officieel reageren op het nieuws.

Maandag zette het Uitvoerend Comité van de UEFA het licht op groen voor een ingrijpende hervorming van de Champions League. Vanaf het seizoen 2024-2025 starten niet langer 32, maar wel 36 clubs in de groepsfase van het kampioenenbal. Het verdwijnen van de acht poules in de eerste ronde ten voordele van een minikampioenschap dat geleend werd uit de schaakwereld en tien extra wedstrijden voor de teams: dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe format. Door het grotere aantal wedstrijden en stijgende tv-rechten zou er meer geld naar de clubs stromen.

De hervorming kwam er uren na de bekendmaking van twaalf topclubs om door te gaan met hun plannen om een Super League op te richten, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League, die volgens hen niet genoeg zou opbrengen.

De stichtende clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken, waardoor elke club jaarlijks verzekerd is van 300 miljoen euro aan inkomsten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

UEFA en FIFA mogen van Madrileense rechtbank geen maatregelen nemen tegen Super League

Een Madrileense rechtbank verbiedt de Europese Voetbalconfederatie UEFA en de Wereldvoetbalbond FIFA maatregelen te nemen tegen de oprichters van de Super League, zo vernam nieuwsagentschap AFP dinsdag.

"De rechtbank legt UEFA en FIFA op geen enkele maatregel of actie te ondernemen, of een verklaring of persbericht te publiceren, die de voorbereiding van de Super League in het gedrang zou brengen", zo klinkt het bij de Madrileense ondernemingsrechtbank.

Maandag had UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin na een vergadering in Montreux gezegd dat hij zo snel mogelijk sancties wil opleggen aan de twaalf clubs die zich in de nacht van zondag op maandag als stichtende leden van de Super League hebben gepresenteerd.

De UEFA-voorzitter benadrukte dat de spelers van clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League zullen worden uitgesloten. Daardoor zouden ze niet meer kunnen deelnemen aan internationale competities, zoals EK en WK, omdat ze niet meer voor hun nationale team mogen uitkomen.

De Super League Company kondigde meteen daarna aan dat ze zelf al juridische stappen had genomen om eventuele maatregelen van UEFA te counteren. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Premier League verzet zich tegen plannen Super League: 'In het belang van voetbal'

De veertien overige clubs van de Engelse Premier League die niet tot de stichtende leden van de Super League behoren, verzetten zich tegen de oprichting ervan en overwegen maatregelen tegen de 'Big six', zo maakte de Premier League dinsdag bekend in een mededeling.

"Wij zijn unaniem tegen de plannen voor de Super League", klinkt het. "Daarnaast zijn de deelnemende clubs ook aangesloten bij de Premier League en dienen zij zich aan de regels te houden. Wij zullen er alles aan doen om de oprichting tegen te gaan, in het belang van het voetbal."

Daarnaast riep de Premier League de dissidenten Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City en Manchester United op de banden met de Super League "meteen te verbreken". (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Ook Pep Guardiola bekritiseert Super League: 'Heeft niets meer met sport te maken'

In Engeland is competitieleider Manchester City een van de zes stichtende leden van de Super League, een gesloten competitie waaraan twintig Europese topclubs zouden deelnemen.

Coach Pep Guardiola is echter geen voorstander. "Het heeft niets meer met sport te maken als er geen relatie meer is tussen inzet en beloning. Het gaat niet om sport als succes gegarandeerd is en verliezen niet meer van belang is", vertelde de Catalaan dinsdag tijdens het permoment. Liverpool-aanvoerder en international Jordan Henderson heeft volgens de krant The Daily Mail intussen een vergadering belegd met alle aanvoerders van Premier League-teams om de situatie te bespreken en een gezamenlijk standpunt ten aanzien van de Super League in te nemen.

Gert Segers
door Gert Segers

POLL: Wat vindt u van de hele heisa rond de Super League?

Na een dag vol ontwikkelingen en nieuws, horen we graag ook jouw stem in deze kwestie. Zie jij de Super League als de toekomst van het voetbal?

Doe mee aan onze poll.

Gert Segers
door Gert Segers

Wat met PSG, Bayern en Dortmund?

Twaalf Europese topclubs hebben bekendgemaakt dat ze een Super League zullen organiseren. Dat cijfer moet nog opgetrokken worden naar vijftien en dan wordt er gekeken naar Bayern München, Borussia Dortmund en PSG. Wat is hun positie tegenover de Super League?

Lees meer.

GETTY
© GETTY
Gert Segers
door Gert Segers

Alle UEFA-lidstaten tekenen statement tegen Super League

De 55 lidstaten van de Europese Voetbalconfederatie UEFA hebben een gezamenlijke verklaring goedgekeurd, waarin ze de mogelijke oprichting van de Super League unaniem veroordelen.

"Wij zijn het Europese voetbal, niet zij", vertelde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin dinsdag in het Zwitserse Montreux als afsluiter van het UEFA-congres. "Wat er ook zal gebeuren, voetbal zal altijd zorgen voor vreugde en emotie. Voetbal is passie, geen hebzucht." De volledige verklaring zal later gepubliceerd worden door UEFA. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Geen Super League-spelers op het EK: welke nationale ploegen worden het hardst geraakt?

Als het van UEFA-baas Aleksander Ceferin afhangt, spelen komende zomer geen spelers uit de nieuwe Super League op het EK. Voor welke nationale ploegen is dat het slechtste nieuws?

Lees meer.

Gert Segers
door Gert Segers

Round-up: waar staan we met de Super League?

Zondagnacht maakten twaalf topclubs uit het Europese voetbal bekend dat ze 'zo snel mogelijk' met een Super League willen starten. Het gaat om Manchester City, Chelsea, Tottenham, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Atlético, Real Madrid, Barcelona, Juventus, AC Milan en Inter.

Wat wil dat zeggen? Die 'Founding Fathers' zijn niet tevreden met de huidige Champions League en willen die vervangen met hun eigen Europese topcompetitie. In die competitie zouden ze nooit kunnen zakken en is nog plaats voor drie andere 'vaste deelnemers' en vijf ploegen die zich jaarlijks moeten kwalificeren via voorrondes. Uiteindelijk zou de competitie dus met 20 clubs worden gespeeld.

Volgens hun eigen plannen willen die twaalf topclubs tijdens de week Europees spelen en tijdens het weekend in eigen land. Maar dat is niet naar de zin van de UEFA en de verschillende nationale voetbalbonden die de clubs willen verwijderen uit de eigen kampioenschappen. De Europese voetbalbond wil nog verder gaan en zelfs spelers uit de Super Leagueclubs weren van EK's en WK's.

Lees hier alles over de Super League.

Lees ook: 'De Super League is diefstal'