Het bloedbad van Belo Horizonte: Verslag van een historische afstraffing

© REUTERS

Duitsland heeft zich in Belo Horizonte als eerste voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal geplaatst. Het blikte gastland Brazilië met 1-7 in.

Bij de rust leidden de Duitsers al met 0-5. Voor Brazilië is het de grootste nederlaag in de voetbalgeschiedenis.

De Brazilianen moesten het zonder sterspeler Neymar stellen. De spits van Barcelona, die een gebroken ruggenwervel opliep in de kwartfinale tegen Colombia (2-1), werd in de basiself vervangen door Bernard. Ter vervanging van de geschorste Thiago Silva koos Luis Felipe Scolari voor Bayern München-verdediger Bonfim Dante (ex-Lokeren en -Standard). Neymar was er toch een beetje bij aan de aftrap. Bij het volkslied droegen doelman Julio Cesar en kapitein David Luiz een truitje met het nummer 10 tussen zich in. Duitsland begon in dezelfde opstelling als in de kwartfinale tegen Frankrijk (1-0).

Vijf goals op 18 minuten

Brazilië zorgde in de aanvangsfase voor de meeste dreiging, maar dat duurde maar tien minuten. In de elfde was het Thomas Müller die de score opende. De spits van Bayern Mûnchen werd bij een hoekschop onbegrijpelijk vrij gelaten en mocht zijn vijfde van dit WK binnentrappen. Ook op het vorige WK was hij al goed voor vijf doelpunten.

In de 23e minuut trapte Miroslav zich de geschiedenisboeken in. De 36-jarige spits van Lazio scoorde zijn zestiende WK-doelpunt. Daarmee veegde hij het record van de Braziliaan Ronaldo, die vijftien doelpunten scoorde op drie WK’s (1998, 2002, 2006), van de tabellen. Klose is aan zijn vierde WK bezig en speelde als eerste in de geschiedenis vier opeenvolgende halve finales. In 2002 en 2006 kwam Klose telkens aan vijf doelpunten, in 2010 aan vier. Op 21 juni scoorde Klose ook al in de tweede groepswedstrijd tegen Ghana (2-2).

Het doelpunt van Klose betekende het begin van een dolle zeven minuten. Toni Kroos scoorde in de 24e en de 25e minuut. De Braziliaanse verdediging bleef klungelen en in de 29e minuut zette Sami Khedira de 5-0 forfaitcijfers op het bord.

Fluitconcert

De Braziliane startten de tweede helft met Ramires en Paulinho in de plaats voor Hulk en Fernandinho. Meteen gingen ze op zoek naar de eerredder. De Duitse Doelman Manuel Neuer gunde het Fred, Ramires en Paulinho niet. Aan de overkant was het in de 61e minuut wel weer raak. Het was André Schürrle, drie minuten eerder ingevallen voor Klose, die de 0-6 voor zijn rekening nam.

Meteen na het doelpunt gebruikte Scolari zijn laatste wissel. Hij bracht Willian in voor Fred. Die moest onder een luid fluitconcert naar de kant. Nog was de nachtmerrie niet voorbij voor de Brazilianen. Elf minuten voor tijd trapte Schürrle de 0-7 heerlijk mooi net onder de deklat. In de slotminuut miste Mesut Ozil nog de kans op de 0-8. Voor de Brazilianen trof Oscar wel nog raak. Veel vreugde bracht dat niet meer in een rouwend stadion.

Achtste finale voor Duitsland

In de finale staat Duitsland zondag in Rio de Janeiro tegenover Nederland of Argentinië. Die landen treffen elkaar woensdag in Sao Paulo. Brazilië speelt zaterdag in Brasilia om de derde plaats.

Voor Duitsland wordt het de achtste WK-finale. West-Duitsland werd wereldkampioen in 1954, 1974 en 1990 en vicewereldkampioen in 1966, 1982 en 1986. In 2002 moest het herenigde Duitsland in de finale van het WK in Zuid-Korea an Japan met 2-0 het onderspit delven voor Brazilië. (Belga/TV)