‘Het Duitse clubvoetbal is in drijfzand verzeild’

Alleen Duitsland heeft beter rapport dan Rode Duivels, maar Joachim Löw maakt zich zorgen, schrijft François Colin.

De Rode Duivels toonden in Sarajevo, in één van hun leukste interlands van de jongste jaren, aan dat het heilige vuur nog brandt. De modderpartij riep echter ook belangrijke vragen op voor de bondscoach. Is de Belgische afweer mans genoeg om een gooi te doen naar een WK-medaille en kan een laatste lijn met drie tegen sterkere tegenstanders dan Bosnië-Herzegovina?

Met alleen puntenverlies thuis tegen Griekenland heeft Roberto Martínez een bijna foutloos parcours afgelegd. Alleen Duitsland kan met een beter rapport pronken: tien zeges op tien en slechts vier goals geïncasseerd in een poule met Tsjechië, Noorwegen en Noord-Ierland. Geen ronkende tegenstanders, maar zeker ook niet minder dan Griekenland, Bosnië en Cyprus.

De wereldkampioen was al tot titelfavoriet gebombardeerd nadat bondscoach Joachim Löw in juni een blik jonge internationals opentrok en daarmee de Confederations Cup won. Het was dan ook schrikken toen Löw, vorige week aan de vooravond van de uitwedstrijd in Belfast, de woorden ‘gênant’ en ‘pover’ in de mond nam bij het opmaken van de stand van zaken in het Duitse voetbal. Hij gewaagde maar net niet van een crisis.

Löw maakt zich zorgen na de Europese prestaties van de teams uit de Bundesliga. En dat ondanks, of misschien juist vanwege, het feit dat daar beduidend meer jeugd uit de eigen opleiding opdraaft dan in de vier andere grote competities.

Het Duitse clubvoetbal is in drijfzand verzeild

De zes Duitse vertegenwoordigers verloren op de tweede speeldag van de Europese bekers alle zes. Doelsaldo: twee goals voor en twaalf tegen. Niet alleen tegen PSG, maar ook tegen clubs uit Zweden (Östersund), Bulgarije (Loedogorets), Turkije (Besiktas) en Servië (Rode Ster Belgrado) werd kopje onder gegaan.

Na twee speelrondes tellen de zes teams uit de Bundesliga nauwelijks vijf punten uit twaalf wedstrijden. Drie van die vijf punten werden behaald tegen Anderlecht, de enige ploeg die met lege handen achterbleef in de confrontatie met de Duitse top.

RB Leipzig en Hoffenheim zijn debutanten in Europa, FC Köln bleef een kwarteeuw verstoken van internationaal voetbal en het laatste optreden van Hertha Berlijn buiten eigen land dateert ook al van de jaargang 2008/09.

Het verklaart echter niet alles. Het Duitse clubvoetbal is in drijfzand verzeild. Na de eerste Europese week zakte het van de tweede naar de derde plaats op de UEFA-ranking en na de tweede speelbeurt staat de Bundesliga zowaar op vier. Met een klein hartje wordt uitgekeken naar de opdrachten van volgende week.

Karl-Heinz Rummenigge trok alvast aan de alarmbel. Niet alleen stuurde hij trainer Carlo Ancelotti door, maar hij pleitte ook voor het afschaffen van de 50+1-regel in het Duitse voetbal. In de Bundesliga is 51 procent van de aandelen altijd in handen van de achterban, waardoor de clubs geen eigendom van buitenlandse investeerders kunnen worden. ‘Een luxe die we ons niet langer kunnen permitteren’, aldus de CEO van Bayern München.

Bayern vreest dat het de financiële wedloop verliest met de clubs van de oliesjeiks en laat al maanden heel kritische geluiden horen over de fortuinen die PSG uit Qatar toegestuurd krijgt. Maar zelf is de club ook niet langer vies van geld uit de mini-golfstaat. In augustus tekende het met de luchthaven van Doha een contract van zes jaar voor shirtreclame, goed voor 42 miljoen euro. Er komt bovendien een fanshop van de club uit Beieren op de luchthaven van de Qatarese hoofdstad.

Zo wordt de kloof met PSG en Man City weer wat kleiner, maar groter met de clubs uit de kleinere landen. Ook de Engelsen vrezen de wedloop met de miljoenen uit de Golfstaten en de top zes eist een grotere koek van de tv-rechten.

De creatie van een Superliga lijkt op deze manier onafwendbaar. En toch bezinnen de superrijken zich beter. Sinds dit seizoen mogen er in Engeland wedstrijden van het Championship (2de klasse) uitgezonden worden op Champions Leagueavonden. 93.000 Britten zagen op de jongste Europese speelavond Tottenham winnen op Cyprus en 263.000 juichten voor Man City tegen Sjachtar, maar 309.000 gaven de voorkeur aan Cardiff City tegen Leeds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content