Het rommelt bij Borussia Dortmund

© Guido Kirchner/dpa

Sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang neemt het nog altijd niet te nauw met de discipline, de supporters boycotten maandagavondvoetbal én coach Peter Stöger probeert zijn toekomst veilig te stellen.

De Gabonese steraanvaller Pierre-Emerick Aubameyang (28) neemt steeds meer de allures van een enfant terrible aan. Al onder Peter Bosz werd de vlot scorende spits, tweede in de topschutterslijst met dertien goals na Robert Lewandowski (Bayern München, 15 doelpunten), disciplinair geschorst. Nu liet ook Peter Stöger hem aan de kant voor het thuisduel tegenover VfL Wolfsburg (0-0).

De sterspeler, die opnieuw het hof wordt gemaakt door kapitaalkrachtige Chinese clubs én Arsenal, miste de dag voor de wedstrijd de teambespreking, waarop Aubameyang door de technische staf uit de matchselectie werd gezet. Het is al de derde keer dat dit de Afrikaanse scherpschutter overkomt sinds hij in de zomer van 2013 overkwam van AS Saint-Etienne.

‘Ik weet niet wat er in zijn hoofd omgaat’, verklaarde technisch directeur Michael Zorc al. ‘Zondag had ik een zeer controversieel gesprek met Pierre-Emerick. Door de jaren heen zag ik dit gedrag van hem nooit. Altijd was Pierre-Emerick heel gedisciplineerd en bijzonder professioneel ingesteld. Nu kwamen we op het punt dat je dit niet meer kan tolereren.’

Boycot fans

Ondertussen roert ook de eigen aanhang zich. Die Gelbe Wand, de fanatieke zuidtribune in het Signal Iduna Park, heeft het totaal niet begrepen op de introductie van maandagavondvoetbal in de Bundesliga.

‘Die wedstrijden zijn een eerste stap naar een faillissement’, oordelen ze. ‘Op die momenten heeft niemand de tijd om naar het stadion te gaan. Het getuigt van een afschuwelijke onverschilligheid tegenover je eigen aanhang.’ De fans zullen het duel tegen FC Augsburg op 26 februari daarom boycotten.

Tweede plaats

De 51-jarige Oostenrijkse coach, die aan boord kwam na zijn ontslag bij FC Köln (3 punten uit veertien wedstrijden, een historisch dieptepunt), kent zijn dwingende opdracht: een tweede plaats veiligstellen, die recht geeft op CL-voetbal. ‘Die opdracht staat boven alles’, benadrukt Zorc constant.

Stöger, die maar een overeenkomst kreeg tot het einde van het seizoen, hamert op drie parameters: constante resultaten, meer zekerheid en stabiliteit op het veld en een beter werkklimaat. De capriolen van Aubameyang, met zijn goals en opportunisme eigenlijk onmisbaar, bevorderen dat laatste aspect natuurlijk niet.

Stöger speelt minder riskant voetbal dan zijn Nederlandse voorganger en drong tijdens de winterstop niet aan op bijkomende versterking. ‘Ik zit qua spelers in een luxesituatie’, zou de coach hebben gezegd aan het sportieve management van de club.

Binnenkort kan hij immers opnieuw volledig beschikken over de langdurig geblesseerden Lukasz Piszczek, Marco Reus én voormalig godenkind Mario Götze, nog altijd op zoek naar zijn glansvorm van weleer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content