De Amerikaanse voetbalvrouwen zouden tussen 2010 en 2018 34,1 miljoen dollar (ongeveer 30 miljoen euro) aan salarissen en bonussen uitbetaald gekregen hebben volgens de audit. Daarmee verdienden de vrouwen meer dan hun mannelijke collega's, die het met 26,4 miljoen dollar (24 miljoen euro) moesten stellen, liet bondsvoorzitter Carlos Cordeiro maandag weten aan nieuwsagentschap AP.

Claim rond genderdiscriminatie

Nochtans spanden de vrouwen in maart een zaak aan voor de eis om gelijke betaling. Volgens de 28 internationals was er sprake van 'geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie', zoals een verschil in wedstrijdpremies. In overleg kon er buiten de rechtbank een overeenkomst gesloten worden, waardoor de vrouwen zich zonder gerechtelijke zorgen konden voorbereiden op het WK. Daar wonnen ze de finale van Nederland met 2-0.

'De cijfers zijn volkomen uit de lucht gegrepen', klinkt het bij het Amerikaanse vrouwenteam. 'Het is een trieste poging van de bond om de overweldigende steun die wij alom hebben gekregen te ondermijnen.'

Daarnaast benadrukte de bondsvoorzitter dat de voetbalmannen in dezelfde periode meer inkomsten genereerden. 191 duels bij de mannen leverden 185,7 miljoen dollar op, terwijl bij de vrouwen de teller na 238 wedstrijden stopte op 101,3 miljoen dollar.

De Amerikaanse voetbalvrouwen zouden tussen 2010 en 2018 34,1 miljoen dollar (ongeveer 30 miljoen euro) aan salarissen en bonussen uitbetaald gekregen hebben volgens de audit. Daarmee verdienden de vrouwen meer dan hun mannelijke collega's, die het met 26,4 miljoen dollar (24 miljoen euro) moesten stellen, liet bondsvoorzitter Carlos Cordeiro maandag weten aan nieuwsagentschap AP.Claim rond genderdiscriminatieNochtans spanden de vrouwen in maart een zaak aan voor de eis om gelijke betaling. Volgens de 28 internationals was er sprake van 'geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie', zoals een verschil in wedstrijdpremies. In overleg kon er buiten de rechtbank een overeenkomst gesloten worden, waardoor de vrouwen zich zonder gerechtelijke zorgen konden voorbereiden op het WK. Daar wonnen ze de finale van Nederland met 2-0.'De cijfers zijn volkomen uit de lucht gegrepen', klinkt het bij het Amerikaanse vrouwenteam. 'Het is een trieste poging van de bond om de overweldigende steun die wij alom hebben gekregen te ondermijnen.' Daarnaast benadrukte de bondsvoorzitter dat de voetbalmannen in dezelfde periode meer inkomsten genereerden. 191 duels bij de mannen leverden 185,7 miljoen dollar op, terwijl bij de vrouwen de teller na 238 wedstrijden stopte op 101,3 miljoen dollar.