‘Het WK in Frankrijk wordt de grote doorbraak van het vrouwenvoetbal’

Bang voor het zwarte gat na de finale van de Champions League? Geen nood. U moet ook deze maand vooral proberen een voetbalindigestie te voorkomen, zegt François Colin.

De Rode Duivels spelen nog twee interlands, tussendoor wordt de Final 4 van de Nations League afgewerkt, vanaf volgende week vrijdag vallen Lionel Messi en co te bewonderen in de Copa América, twee dagen later gaat België U21 aan de slag op het EK in Italië en de hoofdbrok begint overmorgen al met het WK voor vrouwen in Frankrijk.

De komende weken volgt de onstuitbare doorbraak van het vrouwenvoetbal. De signalen zijn overduidelijk. De Engelse selectie werd bekendgemaakt door David Beckham en prins William. De uitzwaaiwedstrijd van Schotland tegen Jamaica lokte 18.555 bezoekers naar Hampden Park, een verpulvering van het vorige record: 4098. De topper in het Italiaanse vrouwenvoetbal tussen Juventus en Fiorentina werd in het Allianz Stadium in Turijn gespeeld. Wanda Metropolitano liep zo goed als vol (60.000 aanwezigen) voor het duel tussen Atlético Madrid en Barcelona. De finale van de Champions’ League tussen Lyon en Barcelona werd in een uitverkocht Ferencvarosstadion (22.000) in Boedapest afgewerkt. Twee weken geleden speelde een vrouwenteam van het Vaticaan, dat al 48 jaar een mannenelftal heeft, tegen AS Roma zijn allereerste wedstrijd.

De Engelse Women’s Super League, de enige professionele vrouwencompetitie in Europa, gelooft dat de clubs over vijf à zeven jaar op eigen benen kunnen staan en niet meer afhankelijk zullen zijn van hun mannelijke naamgenoten (negen van de twaalf teams zijn actief in de Premier League). De WSL krijgt de drie komende seizoenen met de Barclays bank een nieuwe sponsor, ter waarde van twaalf miljoen euro.

Een enorm pluspunt voor het vrouwenvoetbal is dat het nog betaalbaar is voor de doorsnee fan. Honderd dagen voor de aftrap van de WK-openingsmatch tussen Frankrijk en Zuid-Korea waren al 500.000 tickets verkocht en de organisatoren maken zich sterk dat bijna alle 1,3 miljoen toegangskaarten aan de man kunnen worden gebracht. De belangstelling uit het buitenland is enorm en in de negen speelsteden zijn nog nauwelijks hotelkamers te vinden.

De FIFA rekent op één miljard tv-kijkers nu grote zenders als Canal Plus (Frankrijk), Sky (Italië), Fox (Amerika) en de BBC (Engeland) de partijen rechtstreeks op de buis brengen. Eén maand lang krijgt het vrouwenvoetbal wereldwijde visibiliteit.

Het achtste WK voor vrouwen wordt een ‘gamechanger’, een keerpunt. In mei lanceerde de UEFA ‘Time for Action’ (Tijd voor actie), een vijfjarig plan om de genderongelijkheid in het voetbal weg te werken en het aantal speelsters te verdubbelen. Nike lanceerde ter gelegenheid van dit WK replicashirts met vrouwenmaten en Adidas beloofde zijn winnende ploeg dezelfde bonus als een mannenteam. De FIFA verdubbelde de prijzenpot voor het WK in Frankrijk.

De enige schaduw op dit WK wordt de afwezigheid van Ada Hegerberg, wereldberoemd sinds de Franse deejay Martin Solveig haar op het voetbalgala de vraag stelde of ze kon ’twerken’. De 23-jarige winnares van de Ballon d’Or vindt de financiële ongelijkheid met het mannenvoetbal onverteerbaar, hoewel Noorwegen op dat vlak de meest progressieve voetbalbond heeft. Twee jaar geleden werd beslist dat zowel de mannen- als vrouwenploeg ieder jaar op 700.000 euro aan premies kunnen rekenen.

Een recht dat ook de Amerikaanse meiden opeisen. Zij spanden in maart een proces aan tegen US Soccer (de Amerikaanse voetbalbond), omdat de winstpremie van de jongens 8000 dollar per wedstrijd hoger ligt. Hun eisen draaien niet alleen om geld. Ze willen ook gelijkaardige reis- en speelomstandigheden. De FIFA laat alvast het WK niet meer, zoals vier jaar geleden in Canada, op kunstgras afwerken.

De Verenigde Staten zijn de grote favoriet om hun wereldtitel te verlengen. Kenners geloven echter dat het spannender dan ooit wordt en dat de VS en Duitsland er niet meer overduidelijk bovenuit steken. Frankrijk, Japan, Australië, Engeland, Canada en Europees kampioen Nederland zouden niet kansloos zijn. Dus kijken maar. Dit is ook topvoetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content