Peter Mangelschots
Peter Mangelschots
Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine
Opinie

04/07/14 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

Het WK verandert ons DNA

Als je de kleuren zwart, geel en rood overal begint te zien, dan is er meer aan de hand dan wat Rode Duivelsgekte.

Het WK verandert ons DNA

© Belga

'Jij hebt toch ook geen vlag uithangen?' vraagt ze met een bedenkelijk gezicht.

Niet dat ze wat tegen de nationale driekleur heeft, ze vindt alleen dat voetbalgedoe maar niks. We zijn ook nog maar de dag na België-Algerije.

'Neen, ik heb geen vlag uithangen', stel ik haar gerust. 'Ik woon op de benedenverdieping, die vlag zou tot op het trottoir hangen en stoffig worden, dat is niet de bedoeling.'

Ze weet niet goed wat ze daarvan moet denken.

Ondertussen zijn we drie dagen na België-VS en zit België-Argentinië eraan te komen. Er is in ons hoofd ongemerkt iets wezenlijks verschoven. Dat moet wel als je plots opmerkt dat de wikkel van de Cha-Cha Maxx in de kantoorautomaat overwegend geel is, met flarden rood en in de letters ook een toets zwart. En al helemaal als dan de gedachte opwelt dat ze bij LU een goede gelegenheid gemist hebben om dat rood en dat zwart iets feller aan te zetten en van Cha-Cha Maxx 'de reep van de supporter' te maken. Dat je dáár onvrijwillig aan denkt terwijl die reep naar de bodem van de automaat dondert, dat is meer dan wat simpele Rode Duivelsgekte. Dat grenst aan genetische modificatie. Die is ongetwijfeld volop aan de gang.

'Niks genetische modificatie', vindt ze. 'Dat is gewoon indoctrinatie.'

Het gaat uiteraard verder dan dat, betoog ik. Neem nu de baby's die in deze periode verwekt worden. Die dragen dat ongetwijfeld in hun DNA mee. Stel dat ze zouden opgroeien als wolvenkinderen, ver van wat wij beschaving noemen, en dat ze als peuters op een zonnige dag bloemen gaan plukken. Zonder te beseffen waarom zullen ze naar zwarte papavers, boterbloemen en klaprozen grijpen en die naast elkaar schikken in een zwart, een geel en een rood tuiltje. Als dan zo'n jongetje of meisje gevonden wordt, zal men knikken en zeggen: dit kind is verwekt in die Belgische zomer van 2014.

Ze luistert en ze fronst. Ze weet nog altijd niet goed wat ze daarvan moet denken. Na de finale geeft ze me vast gelijk.

Lees meer over:

Onze partners