‘Hoe Bayern München van een zevende opeenvolgende titel gehouden kan worden’

© /

Het Duitse weekblad Kicker vindt het welletjes geweest met de suprematie van Bayern in de Bundesliga.

Om de andere clubs een duwtje in de rug te geven, liet het vier personen aan woord die eerder al konden winnen van de Beierse reus: Romaspits Edin Dzeko, Hoffenheimcoach Julian Nagelsmann, Liverpoolmanager Jürgen Klopp en Schalke 04-verdediger Omar Mascarell.

Die laatste won vorig seizoen nog de Duitse beker met Eintracht Frankfurt in de finale tegen Bayern München. ‘Het belangrijkste is dat je er honderd procent in gelooft dat je kunt winnen’, zegt Mascarell. ‘Natuurlijk is het moeilijk, maar het is nog steeds voetbal en daarin kan alles gebeuren.’ De mentaliteit is dus het belangrijkste volgens de verdediger, maar niet dé sleutel tot succes. ‘Snel en efficiënt voetbal spelen met een grote achterban is even belangrijk’, aldus Macarell.

Julian Nagelsmann is de volgende aan beurt. De jonge Duitse coach is de enige actieve Bundesligatrainer die tot de vorige speeldag geen negatieve balans had tegen de Rekordmeister (2 gewonnen, 1 gelijk, 2 verloren) en weet dus als geen ander hoe je het huidige team van Niko Kovac kunt ontmantelen. ‘Iedere match begin ik met het doel om te winnen, ook tegen Bayern’, vertelt Nagelsmann. ‘Ver terugtrekken en dan een keer verschijnen voor het Beierse doel, dat is niet mijn spel. De individuele klasse van Bayern opvangen doe je als team. Daarvoor is de voorbereiding van essentieel belang.’

De huidige Romaspits Edin Dzeko kon met Wolfsburg in 2009 nog de titel winnen, vóór Bayern, iets wat enkel Borussia Dortmund (2011 en 2012) hen sindsdien kon nadoen. De Bosnische aanvaller denkt graag terug aan hoe Wolfsburg in dat huzarenstukje slaagde: ‘Als achtervolger moesten we erin blijven geloven dat Bayern ook eens kon verliezen. Wij waren door de trainingen van Felix Magath in topvorm dat seizoen. Niemand kon ons stoppen in de terugronde. Toen we eenmaal Bayern voorbij waren, gaf ons dat nog meer vleugels. Maar je hebt natuurlijk ook wel geluk nodig.’ Vooral dat beetje geluk is welkom, want München verloor vorig seizoen slechts vier keer.

Niet iedereen maakt natuurlijk kans op de titel, dat beseft Jürgen Klopp ook. De huidige Liverpooltrainer ziet maar drie teams die een kans maken. ‘Bayern zal de komende jaren verzwakken, want Arjen Robben en Franck Ribéry blijven niet eeuwig meegaan. Daar liggen kansen voor de andere teams, zoals Hoffenheim, Schalke 04 en Dortmund, die elk een goed georganiseerd team hebben. Zij kunnen het Bayern dit jaar moeilijk maken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content