Hoe gaat het nog met … Fellaini in China?

© Belga Image

Vandaag wordt Marouane Fellaini 32 jaar. Sinds zijn vertrek in februari naar China en zijn afscheid bij de Rode Duivels verdween hij wat uit het zicht. Bij zijn nieuwe club Shandong is hij nochtans de absolute ster.

Wat moet Marouane Fellaini opgelucht zijn geweest toen hij in februari dit jaar de deur bij Manchester United achter zich dicht kon trekken en naar China vertrok. Na 5 seizoenen in Engeland wist hij zich nooit in de harten van de fans te voetballen en was hij te vaak de zondebok van de ploeg.

Naar eigen zeggen wou Shandong Luneng hem al enkele jaren aankopen, maar omdat Mourinho hem nog te graag in Manchester wou houden, hield de Belg de boot af. Maar in februari van dit jaar was het dan toch zover. Mourinho was al ontslagen en zijn vervanger Ole Gunnar Solskjaer was geen fan van de Rode Duivel. China nam de gelegenheid dan ook met beide handen aan.

Grote ster

Was het niet op sportief vlak een grote transfer, dan was het die zeker wel op marketinggebied. Jordi Cruyff, momenteel coach van Chongqing Lifan, sprak nog met de BBC over hem. ‘Fellaini is een grote naam voor China en dat net wat ze daar willen. Bovendien zal hij met zijn indrukwekkende lichaam ook een attractie in de Chinese competitie en een van de beste spelers zijn.’

Dat Fellaini in Manchester beschouwt werd als een matige speler en eigenlijk niet goed genoeg voor het grote United, maakt niets uit voor de Aziatische markt. Manchester United is er namelijk zo immens populair dat iedere speler, of die nu goed of slecht presteerde, een ster is. En zo dus ook Marouane Fellaini. En zo stond de rijzige Belg al snel bekend als de grootste transfer van de zomer, voor Moussa Dembele en Napoli-legende Marek Hamsik.

In bloedvorm

De voorspellingen heeft de ex-Rode Duivel (hij kondigde vorig seizoen zijn afscheid aan bij de nationale ploeg) helemaal waar gemaakt. Fellaini geldt voorlopig als de absolute ster van de Chinese ploeg, samen met clubtopschutter en ex-Feyenoord-speler Graziano Pellé.

In 31 wedstrijden scoorde Fellaini al 11 keer (dat is de helft van het aantal doelpunten dat hij in vijf seizoenen scoorde voor Manchester United) en gaf hij 5 assists. Mede dankzij Fellaini staat zijn team voorlopig vierde in het klassement met 16 punten minder dan de derde. In de Champions League werd zelfs de tweede ronde bereikt en dat was al van 2005 geleden.

Maar met de vierde plek mag Shandong Aziatisch voetbal voorlopig vergeten … tenzij het de Chinese beker wint en daar hebben ze grote kans op. Shandong staat namelijk in de finale en won de heenwedstrijd al met 1-0 van Shanghai Shenhua. De terugwedstrijd staat gepland op 6 december.

Fellaini is met andere woorden op zijn 32e een absolute ster in China. Zijn contract loopt nog tot 2021, met één jaar optie. De vraag is wel of hij dan nog zou blijven. In interviews liet hij namelijk al verstaan dan open te staan voor een terugkeer naar België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content