"Txiki is zo belangrijk geweest in mijn leven. Toen ik nog niets voorstelde schonk hij, en het bestuur, mij het vertrouwen om Barcelona te managen. Die fantastische club met die fantastische spelers. Ik heb hem destijds gezegd: als ik ooit naar Engeland ga en jij zit daar ook, kom ik naar jou. In die zin was het cruciaal voor mij dat Txiki hier is. Hij overtuigde mij van deze club en alles er rond. Dát is de reden waarom ik besloot naar hier te komen." Aan het woord: Pep Guardiola, bij zijn persvoorstelling als coach van Manchester City deze zomer.

Txiki is Aitor 'Txiki' Begiristain, 52 jaar en sinds oktober 2012 sportdirecteur van Manchester City. De Qatarese clubeigenaars hadden met zijn aanwerving een duidelijk plan voor ogen: FC Barcelona stond model voor het soort club dat Manchester City moest worden. Een filosofie van offensief combinatievoetbal, een gereputeerde jeugdacademie die de grootste talenten ter wereld verzamelt en veel aandacht voor 'de juiste attitude'. Més que un club.

Txiki Begiristain en Ferran Soriano als CEO, beiden ex-Barça, moesten de fundamenten gieten. Het hogere doel: Pep Guardiola strikken als coach. Deze zomer werd die volgende stap in de evolutie van Man City werkelijkheid. Begiristain, een aanvaller, en Pep waren ploegmaats in het Dream Team van Johan Cruijff dat in 1992 de Europacup won. In 2008 was Txiki -bijgenaamd Cheeky- als sportief directeur van FC Barcelona de man die ervoor zorgde dat Guardiola doorgeschoven werd van het B-team naar het A-team en zo de voorkeur kreeg op José Mourinho als de opvolger van Frank Rijkaard bij het grote Barça.

Een juiste keuze zo mag gesteld worden: met Guardiola pakten de Catalanen 14 prijzen in vier jaar tijd. Waarvan zes in zijn eerste anderhalf jaar. In Manchester dromen ze al van een history repeating. Al zal City dan toch uit een ander vaatje moeten tappen dan in de heenwedstrijd twee weken geleden, toen eindigde het duel in Barcelona op een blamerende 4-0. Pep en Txiki hebben nog een weg af te leggen...

Manchester City - FC Barcelona: aftrap om 20u45.

Enkele beelden van Begiristain uit 1994 als ploegmaat van oa Guardiola en Romario

"Txiki is zo belangrijk geweest in mijn leven. Toen ik nog niets voorstelde schonk hij, en het bestuur, mij het vertrouwen om Barcelona te managen. Die fantastische club met die fantastische spelers. Ik heb hem destijds gezegd: als ik ooit naar Engeland ga en jij zit daar ook, kom ik naar jou. In die zin was het cruciaal voor mij dat Txiki hier is. Hij overtuigde mij van deze club en alles er rond. Dát is de reden waarom ik besloot naar hier te komen." Aan het woord: Pep Guardiola, bij zijn persvoorstelling als coach van Manchester City deze zomer.Txiki is Aitor 'Txiki' Begiristain, 52 jaar en sinds oktober 2012 sportdirecteur van Manchester City. De Qatarese clubeigenaars hadden met zijn aanwerving een duidelijk plan voor ogen: FC Barcelona stond model voor het soort club dat Manchester City moest worden. Een filosofie van offensief combinatievoetbal, een gereputeerde jeugdacademie die de grootste talenten ter wereld verzamelt en veel aandacht voor 'de juiste attitude'. Més que un club. Txiki Begiristain en Ferran Soriano als CEO, beiden ex-Barça, moesten de fundamenten gieten. Het hogere doel: Pep Guardiola strikken als coach. Deze zomer werd die volgende stap in de evolutie van Man City werkelijkheid. Begiristain, een aanvaller, en Pep waren ploegmaats in het Dream Team van Johan Cruijff dat in 1992 de Europacup won. In 2008 was Txiki -bijgenaamd Cheeky- als sportief directeur van FC Barcelona de man die ervoor zorgde dat Guardiola doorgeschoven werd van het B-team naar het A-team en zo de voorkeur kreeg op José Mourinho als de opvolger van Frank Rijkaard bij het grote Barça. Een juiste keuze zo mag gesteld worden: met Guardiola pakten de Catalanen 14 prijzen in vier jaar tijd. Waarvan zes in zijn eerste anderhalf jaar. In Manchester dromen ze al van een history repeating. Al zal City dan toch uit een ander vaatje moeten tappen dan in de heenwedstrijd twee weken geleden, toen eindigde het duel in Barcelona op een blamerende 4-0. Pep en Txiki hebben nog een weg af te leggen...Manchester City - FC Barcelona: aftrap om 20u45.