Hoe vergaat het Thorup in Kopenhagen? ‘Volgend jaar moet hij de titel winnen, geen excuses’

© GETTY
Robben Scheire
Robben Scheire Medewerker van Sport/Voetbalmagazine.

Jess Thorup is vijf maanden geleden teruggekeerd naar zijn thuisland Denemarken. Hoe gaat het nog het hem als hoofdcoach bij topploeg FC Kopenhagen?

Na nederlagen in Sint-Truiden en thuis tegen KV Kortrijk beslisten Ivan De Witte en Michel Louagie dat het huwelijk tussen Jess Thorup en KAA Gent erop zat. Daar kwam heel wat kritiek op, aangezien het seizoen nog maar juist van start was gegaan. Het ontslag van Thorup was voor Gent het begin van een hele trainerssaga.

De Deen hoefde niet lang te wachten op een nieuwe uitdaging: een maand na zijn ontslag kon hij aan het werk bij KRC Genk, maar vijf wedstrijden later verliet hij de Luminus Arena voor FC Kopenhagen. ‘Hier kon ik geen neen tegen zeggen. Ik word trainer van de grootste club van Scandinavië’, legde hij toen schoorvoetend uit.

Solbakken

‘De grootste club van Scandinavië’ gedroeg zich al even niet meer volgens de haar toegeschreven rol. Vorig jaar eindigde ze tweede na Mydtjylland en verloor ze van het Kroatische Rijeka in de voorrondes van de Europa League. Toen Thorup aankwam in Kopenhagen, stonden de hoofdstedelingen slechts achtste na zeven speeldagen, weliswaar maar drie punten achter de leider. Thorup moest Ståle Solbakken vervangen. ‘Geen gemakkelijke opdracht. Solbakken was al sinds 2013 trainer en een legende in Kopenhagen’, vertelt Michel Wikkelsø Davidsen, voetbaljournalist en FCK-watcher voor het Deense B.T. Sport.

Thorup moest verandering brengen in de matige resultaten van Kopenhagen. Dat lijkt niet te lukken. In zeventien wedstrijden kon zijn ploeg nog maar acht keer winnen en tegen de dichtste tegenstanders moeten ze meestal het onderspit delven. ‘De defensie is het grootste probleem bij Kopenhagen. De tegenstanders scoren te gemakkelijk en dan is het gokken of Kopenhagen er meer kan maken’, legt Davidsen uit.

Play-offs

Volgende week starten in Denemarken de play-offs. FC Kopenhagen staat vierde, met een troosteloze achterstand van tien punten op leider Brøndby. De ploeg van Thorup lijkt uit de titelrace te liggen. Die zal tussen Brøndby en Mydtjilland gaan. Kopenhagen moet zich op andere zaken concentreren volgens Davidsen: ‘Beter presteren is de voornaamste taak op dit moment. Het enige doel is een Europees ticket. Het Europese toneel is minstens even belangrijk als de nationale competitie. Kopenhagen vergelijkt zich meer met Belgische, Nederlandse en Zwitserse clubs dan met hun Deense tegenstanders.’

Toch is een tweede seizoen zonder landstitel een pijnlijke zaak voor een grote club als die uit de Deense hoofdstad. Het volgende seizoen moet het raak zijn voor Thorup en zijn team. ‘Hij moet het op dit moment doen met wat Solbakken achterliet. In de laatste transferperiode haalde Kopenhagen enkel Mustapha Bundu (Anderlecht) en Lukas Lerager (FC Genoa). In de zomer moet Thorup zijn perfecte team bouwen, want volgend seizoen moet hij kampioen worden. Geen excuses’, vertelt Davidsen.

Ondanks de druk die op zijn schouders rust, blijkt hij in Denemarken nog steeds dezelfde lachende coach van in België te zijn. Al ziet Davidsen wel enkele verschillen: ‘In vergelijking met hoe hij was toen hij Mydtjilland coachte, durft hij nu hardere kritiek te geven op zijn spelers in de pers.’

En wat met de rest?

Thorup is een van de vele ontslagen of vertrokken trainers in de Jupiler Pro League dit seizoen. Waar zijn die andere coaches nu mee bezig?

Frankie Vercauteren: Vercauteren moest na zijn ontslag bij Anderlecht niet lang wachten op een nieuwe job. Met Antwerp maakt hij zich klaar voor een bijna zekere play-off I.

Jess Thorup: Is momenteel nog zoekende met FC Kopenhagen. Ze beginnen aan de play-offs als vierde met tien punten achterstand op leider Brøndby.

László Bölöni: Dingt met Panathinaikos mee naar de Europese plaatsen in Griekenland. Ze wonnen voor de interlandbreak nog de topper tegen PAOK.

Hannes Wolf: Is net aangesteld als vervanger van Peter Bosz bij Bayer Leverkusen. Hij moet ervoor zorgen dat de Duitse topploeg aan het einde van het seizoen een Europees ticket heeft bemachtigd.

Fernando Da Cruz: Zit na zijn ontslag bij Excel Mouscron zonder club.

Kevin Muscat: Heeft na zijn ontslag bij STVV nog geen nieuwe werkgever gevonden.

Wim De Decker: Is aangesteld als coach van KMSK Deinze in 1B. Dit jaar laat hij de trainingen en wedstrijden nog over aan T2 Cédric Vlaeminck

Philippe Montanier: Heeft nog geen nieuwe job gevonden na zijn ontslag bij Standard.

Ivan Leko: Vertrok naar het Chinese Shanghai Port waar hij zich voorbereidt op het seizoen dat op 20 april zou starten.

Hernán Losada: Vertrok naar de VS om er DC United te coachen. Zijn eerste competitiewedstrijd is op 18 april tegen New York City FC.

Yves Vanderhaeghe: Enkele dagen na zijn ontslag bij KV Kortrijk kon Vanderhaeghe al aan een nieuw avontuur beginnen. In de laatste rechte lijn van de competitie moet hij Cercle Brugge behoeden voor de degradatie.

Paul Clement: Heeft na zijn ontslag bij Cercle Bruge nog geen nieuwe club gevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content