Honduras onderuit tegen Ecuador (2-1)

© REUTERS

Ecuador heeft in Curitiba een 2-1 zege geboekt tegen Honduras op het WK voetbal in Brazilië. Bij de rust was het 1-1 gelijk. Na twee speeldagen is er nog niets beslist in groep E.

Voor de bondscoaches Luis Fernando (Honduras) en Reinaldo Rueda (Ecuador), allebei Colombianen, was het een speciaal duel. Suarez was bondscoach van Ecuador op de Wereldbeker 2006 in Duitsland, Rueda stond op de Wereldbeker van 2010 in Zuid-Afrika aan het roer bij Honduras.

Vreugde van korte duur

Honduras en Ecuador moesten allebei op zoek naar de eerste punten, voor Ecuador zou een nederlaag zelfs meteen de uitschakeling betekenen. Honduras startte zonder Anderlecht-middenvelder Andy Najar, tegen Frankrijk (0-3 nederlaag) wel nog in de basis. Ook een invalbeurt was hem deze keer niet gegund. Verdediger Victor Bernardez, ex-Anderlecht, tegen Frankrijk bij de rust gewisseld, kreeg wel weer het vertrouwen.

In de 31e minuut had Bernardez met een lange pass een voet in het openingsdoelpunt van de partij. Het was Carlo Costly die het eerste Hondurese doelpunt op een WK sinds Spanje 1982 scoorde. Lang duurde de vreugde niet. Na drie minuten duwde Enner Valencia de gelijkmaker binnen. Net voor rust dacht Jerry Bengtson Honduras opnieuw op voorsprong gebracht te hebben, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Het was buitenspel en hands.

Drie goals afgekeurd

In de 62e minuut werd opnieuw een doelpunt van Honduras voor buitenspel afgekeurd. Drie minuten later maakte Valencia er met zijn derde op dit WK 2-1 van. Een vrije trap van Walter Ayovi, ook zijn teammaat bij het Spaanse Pachuca, verlengde hij met het hoofd in doel. In blessuretijd liet Valencia nogmaals de netten trillen, maar scheidsrechter Benjamin Williams had hands gezien. De Australische spelleider keurde zo op één avond drie doelpunten af, maar had het wel tekens bij het rechte eind. Valencia kwam dus niet alleen op kop van de topschuttersstand. De 25-jarige spits werd wel tot Man van de Match verkozen.

Frankrijk leider

Nog in groep E nam Frankrijk eerder op de dag met 5-2 afstand van Zwitserland. Met het maximum van zes punten is Frankrijk alleen leider in de groep. Ecuador en Zwitserland volgen met drie punten. Honduras heeft nog geen punt, maar is mathematisch nog niet uitgeschakeld. Woensdag 25 juni neemt Frankrijk het in zijn laatste groepswedstrijd tegen Ecuador op en geeft Zwitserland Honduras partij. (Belga/TV)