Houdt Napoli zijn titelkansen levend?

Napoli-Juventus is de topper van het weekend in de Serie A. De match van de laatste kans voor Napoli, want bij nieuw puntenverlies mag het een kruis maken over de landstitel.

Met tien punten achterstand en nog negen wedstrijden te gaan, winnen Mertens en co zondag best thuis van Juventus. Hoewel Napoli dominant en offensief voetbalt, lijkt het tegen de grotere ploegen wat stroever te lopen en dan vooral in de thuismatchen. In het eigen Stadio Sao Saolo wist het tegen de huidige top 5 enkel tegen het toen zwalpende Internazionale te winnen.

Kaartenhuis

Dat het tegen grote ploegen wat moeilijker gaat, was ook in de Champions League merkbaar. Het gaf in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid zowel in de heenmatch als in terugmatch een voorsprong uit handen.

De ploeg van Maurizio Sarri was in Bernabéu na een flux begin op voorsprong gekomen, maar na de gelijkmaker van Benzema zakte het Napolitaanse kaartenhuis helemaal in elkaar. Ook in de terugwedstrijd zagen we een gelijkaardige ontwikkeling. Nadat Dries Mertens zijn ploeg snel op voorsprong had gebracht, leek een stunt even in de maak. Maar toen Sergio Ramos net na rust de gelijkmaker en even later zelfs de 1-2 binnenkopte, was het boeken toe. Een dikke maand geleden liep het in de heenwedstrijd van de halve finale van de Italiaanse beker ook op een soortgelijke manier mis. Nadat Napoli de rust was ingegaan met een 0-1-voorsprong, kreeg het opnieuw vlak na rust een doelpunt tegen en verloor het uiteindelijk de wedstrijd met 3-1.

Gebrek aan maturiteit

Hoewel Napoli met ervaren spelers als Mertens, Hamsik en Callejón zeker niet de jongste ploeg heeft, is het achteraan wel nog wat groen achter de oren. Met uitzondering van voormalig Realverdediger Raúl Albiol zijn de drie andere verdedigers, onder wie ex-Genkspeler Kalidou Koulibaly, niet ouder dan 26 jaar.

Dat is een groot verschil met de Juventusverdediging die over tonnen ervaring beschikt. Mannen als Chiellini, Barzagli en Bonucci kennen als geen ander de knepen van het vak. Voeg daar nog eens de onvermoeibare Dani Alves of ex-Bayern verdediger Medhi Benatia aan toe en dan zie je dat er een groot verschil is aan ervaring tussen de beide defensies. Mocht Napoli komend weekend de boot ingaan, mag het de titel vergeten. Het kan wel volgende week woensdag al revanche nemen tegen Juventus. Dan moeten de Napolitanen in de halve finale van de beker een 3-1- achterstand goedmaken. Zo niet, dan sluit de ploeg van Dries Mertens 2017 af zonder prijs.