IJsland geen partij voor Frankrijk in kwartfinale

© Reuters

Frankrijk heeft zich in het Stade de France in Saint-Denis gemakkelijk geplaatst voor de halve finales op EURO2016.

IJsland was geen partij voor Les Blues en bij de rust stond het al 4-0. IJsland kon de eer nog redden tot 5-2.

Frankrijk toonde van bij de aftrap dat het graag zijn schaapjes vroeg op het droge zou hebben en na iets minder dan een kwartier trof Olivier Giroud (12.) al raak. Les Blues duwden door en Paul Pogba maakte na een strak aangesneden hoekschop van Griezmann met het hoofd een einde aan zijn doelpuntloos EK.

De IJslanders stelden daar bitter weinig tegenover al was Bödvarson heel dicht bij de aansluitingstreffer na een ingestudeerd inworpnummertje. Frankrijk monopoliseerde de bal verder om vlak voor rust tweemaal hard uit te halen en de IJslandse spelers tegen het canvas te meppen. Eerst schoot Payet knap overhoeks voorbij Halldorsson (43.), zijn derde doelpunt op dit EK. Griezmann glipte op slag van rust door de buitenspelval om met een heerlijk stiftertje de 4-0 ruststand op het bord te zetten.

Met opgeheven hoofd

Met vier doelpunten is hij nu alleen topscorer op het EK. De supporters van IJsland staken na de pauze hun spelers een hart onder de riem en dat leverde na dik tien minuten resultaat op. Sigthórsson kwam goed voor zijn man en devieerde een voorzet van Sigurdsson voorbij Lloris (58.). Lang kon IJsland hier echter niet van genieten. Giroud klom hoger dan de rest op een vrije trap van Payet en kopte de 5-1 tegen de netten.

De inbreng van de IJslandse topschutter aller tijden Eidur Gudjohnson gaf de ploeg een korte adrenaline-injectie want enkele tellen later kopte Bjarnason de tweede IJslandse eerredder in doel (84.). Meer zat er niet in voor het team van de Zweed Lagerbäck. Frankrijk zal het donderdag in de halve finale in Marseille opnemen tegen Duitsland. IJsland kan met opgeheven hoofd EURO2016 verlaten. (Belga/TE)