In beeld: dit waren onze momenten van het EK

EURO 2020 zit erop. Hoog tijd dus om even terug te blikken. Onze redacteurs kozen daarvoor hun momenten van de afgelopen maand.

In beeld: dit waren onze momenten van het EK
© Belga Image

Fratelli d'Italia © GETTY

De overtuiging waarmee de Italianen hun volkslied zingen, lijkt haast op een soort nijd. We zijn er nog niet uit of we dat nu bewonderenswaardig of juist bedenkelijk moeten vinden.

Allianz in de regenboogkleuren... © GETTY

Een beeld dat we niet te zien kregen, maar eigenlijk wel hadden moeten krijgen. Dat de UEFA de Allianz Arena verbood om in de regenboogkleuren gehuld te worden, was een moment dat de Europese voetbalbond compleet de mist in ging.

De knuffel © GETTY

Voetbal is ook altijd een beetje psychologische oorlogsvoering. Met maestro Chiellini als dirigent. Gezien hoe Italië tegen Spanje tijdens het volkslied heen en weer wiegde. Druk? Welke druk? Geen druk? Ook niet tegen Lukaku, die in zijn achterzak zat. En dan de toss voor de strafschoppen, de arm rond Alba, die in mekaar kromp. Italië was al op voorhand gewonnen. De man van het tornooi is een 36-jarige, die niet bang is om op de middellijn te verdedigen.

Morata en het wederwoord © GETTY

Alvaro Morata was (tot de finale) de enige die een veldgoal kon maken tegen Italië. Via een ouderwets een-tweetje met Dani Olmo werd het hart van de Italiaanse verdediging opengereten. Met drie doelpunten werd hij, ondanks alles wat hij te verduren kreeg, toch de topschutter van Spanje op het toernooi. Straf!

De geniale assist van Maehle © GETTY

De assist van Joakim Maehle voor Dolberg tegen Tsjechië. Een uniek staaltje van zelfvertrouwen, moed maar ook technische beheersing en balgevoel door de ex-speler van KRC Genk, die in januari dit jaar voor 10 miljoen euro werd overgenomen door Atalanta Bergamo. Je ziet het nog zelden in het moderne voetbal, dergelijke acties die getuigen van lef. Wij juichen dit alvast alleen maar toe, want de kick die je daar als (prof- of amateur)voetballer door krijgt, voelt vermoedelijk even sterk en warm aan als het zelf maken van een doelpunt.

De paniek rond Eriksen © GETTY

Op twee uur van de eerste wedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland in Sint-Petersburg zitten we in de perszaal te kijken naar Denemarken-Finland. Plotseling wordt het doodstil in de ruimte, Eriksen wordt gereanimeerd op het veld na een hartstilstand. Even later gaat hij naar het ziekenhuis en de geruchtenmolen komt op gang. Hij zou dood zijn, de match zou niet meer hervatten en het is ook niet zeker of België nog begint aan zijn match. Maar dan goed nieuws, hij is bij bewustzijn. De Rode Duivels gaan spelen. Tegen de Belgen zijn ze heer en meester, maar verliezen ze nog. Na twee wedstrijden nog geen punt. Maar dan voltrekt het mirakel zich: Denemarken gaat gewoon helemaal door tot in de halve finale. En vooral, Eriksen verlaat het ziekenhuis terug.

Pogba viert uitbundig © GETTY

Het never ending dansfeest van Paul Pogba en Les Bleus in de tweede helft tegen Zwitserland, in de achtste finales. 'La Pioche' had de regerende wereldkampioen in de 75e minuut met een weliswaar fabelachtig afstandsschot op een 3-1 voorsprong gezet - zijn eerste doelpunt voor Frankrijk sinds het WK 2018 - en bracht vervolgens maar liefst zes (!) verschillende vreugdedansjes ten berde. Op het arrogante af feestte hij met enkele ploegmaats op het veld alsof de match afgefloten was. De rest is geschiedenis.

Zwitserland en de Franse kater © GETTY

Na het dansje, de grote ontnuchtering bij de Fransen. Na een doldwaze 1/8ste finale knikkeren de Zwitsers Frankrijk alsnog uit het toernooi. De wereldkampioen en topfavoriet op de Europese titel mag naar huis. Zwitserland feest tot een gat in de nacht.

'Sterkte, jongen' © Belga Image

De hommage die Romelu Lukaku na zijn doelpunt tegen Rusland aan Christian Eriksen bracht, een paar uur nadat die in de wedstrijd tussen Denemarken en Finland in elkaar was gezakt. Het illustreert de sociale bewogenheid van Lukaku, het was een teken van verbondenheid in de anders zo koude voetbalwereld waarin de UEFA duidelijk niet wist hoe er met zo'n horrorincident moest worden omgegaan.

EK voorbij © Belga Image

Een balrecuperatie van Thomas Vermaelen, een lange bal naar Doku. De jonge Belg dribbelt voorbij Di Lorenzo. Penalty. In de tweede helft een subtiele pass van Doku naar Kevin De Bruyne die hard uithaalt. Lukaku had het allemaal gezien, dook in de rug van Spinazzola maar kwam te laat voor de rebound. België komt niet meer op gelijke hoogte tegen Italië. Het EK van de Rode Duivels zit er al in de kwartfinale op tegen Italië en mag terugkeren naar Tubeke.

Buitenkantje voet © GETTY

Op zijn 35ste toonde Luka Modric nog maar eens wat voor een absolute klassespeler hij wel niet is. Buitenkantje voet scoren tegen de Schotten, geen probleem. Een van de doelpunten van het toernooi.

In de netten © GETTY

De Schotse doelman David Marshall hangt in de netten. Patrik Schick scoorde zonet hét doelpunt van het EK. Met een schot vanopt de lijn verschalkt hij de doelman en loodst hij Tsjechië zo naar een eerste driepunter op EURO 2020.

Het 'dronezicht' van De Bruyne © Belga Image

De pass van het toernooi, zonder twijfel. België zit in slechte papieren aan de rust tegen Denemarken, maar dan haalt Martínez de grote wapens boven. Witsel, Hazard en De Bruyne komen erin. En die laatste beslist de wedstrijd met een sublieme assist voor Thorgan Hazard en even later een ongelooflijk doelpunt.

It's going to Rome © GETTY

Bukayo Saka omgeven door Italianen. De jonge Engelsman, nog maar 19 jaar oud, mist de beslissende penalty in de finale tegen Italië. Een nieuw Engels trauma is geschapen. Italië gaat een feestavond tegemoet.

Mancini Vialli © Belga Image

Na de finale vallen bondscoach Roberto Mancini en teammanager Gianluca Vialli elkaar in de armen. Vriendschap op het allerhoogste niveau.