In matchen van Pisa valt zelden meer dan één doelpunt: ‘Ons voetbal kan je nochtans niet verdedigend noemen’

© Maurizio Borsari/AFLO
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In wedstrijden van Pisa, gecoacht door ex-Milanista Gennaro Gattuso, valt zelden meer dan één doelpunt. De Kosovaars Belgische doelman Samir Ujkani legt uit hoe dat komt.

Pisa staat in de Serie B 17de op 22 teams. Het maakte in 23 wedstrijden slechts 9 doelpunten. En het kreeg er maar 13 binnen, wat bijna de helft minder is dan leider Verona. In 18 van de 23 matchen van Pisa viel hoogstens één doelpunt. Hoe doe je dat? Je denkt: Italiaans beton gieten. Maar dat is het niet volgens Samir Ujkani, de Kosovaarse Belg die bij Pisa in de goal staat.

“Verdedigend kun je ons voetbal niet echt noemen”, zegt hij. “We spelen wel heel compact, in 4-3-3, 4-3-1-2 of 3-4-2-1. We zijn een van de weinige ploegen in de reeks die van achteren uit durven te voetballen. Alle trainingen zijn met de bal, iets dat ik in tien jaar Italië nog maar zelden meemaakte. Dat we weinig goals pakken, is de verdienste van de hele ploeg. Daar werken we iedere dag voor en er is een goeie onderlinge communicatie en verstandhouding. Dat we zo weinig scoren, komt omdat we tot nu toe veel kansen missen. Vorige week nog een strafschop trouwens. Je moet ook weten: de extrasportieve omstandigheden zijn dit seizoen zeer moeilijk. Pisa was eigenlijk failliet. De voorzitter betaalde niet meer, et cetera. Maar wij zijn er blijven voor gaan, voor de trainer en voor de supporters. Zo is er tussen ons een familieband ontstaan. Een maand geleden werd de club overgenomen. De nieuwe voorzitter betaalde meteen alle lonen uit, de vroegere voorzitter zit intussen in de gevangenis.”

Coach van Pisa is Gennaro Gattuso, gewezen agressieve middenvelder van AC Milan en Italië. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘De Verschrikkelijke’. “Een enorme motivator”, aldus Ujkani, die door Genoa CFC ter beschikking van Pisa is gesteld. “Ik leerde hem kennen bij Palermo en kwam op zijn vraag naar hier. Hij is iemand die alles recht in je gezicht zegt, positieve en negatieve zaken, en ervoor zorgt dat iedereen de voeten op de grond houdt, hard werkt en nooit opgeeft.”

Samir Ujkani bij Pisa.
Samir Ujkani bij Pisa.© Maurizio Borsari/AFLO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content