In zijn jaarlijks onderzoek toonde onderzoeksbureau Deloitte een paar weken geleden keihard aan dat de Europese top vooral boter haalt bij de televisierechten. Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een gedetailleerd overzicht van de 20 rijkste Europese clubs. Enkele opmerkelijke vaststellingen:

Real Madrid haalt met 438 miljoen euro de hoogste omzet. Ter vergelijking: de 16 Belgische eersteklassers komen samen aan een begroting van 183 miljoen euro. Real Madrid haalt meer dan dubbel zoveel inkomsten als de hele Jupiler League samen.

Het grootste stuk van die inkomsten komt uit televisierechten: 36 procent. Bij een club als AC Milan - de nummer 7 uit de top 20 - lopen de inkomsten uit de mediarechten zelfs op tot 60 procent.

Uit het overzicht van The Money League blijkt in ieder geval dat er echt sprake is van voetbal op twee snelheden. Zo haalt de nummer 20, Aston Villa, nog altijd meer uit televisierechten dan de 16 Belgische eersteklassers samen.

De 20 sterkste voetbalclubs verdienen samen inmiddels 4,3 miljard euro.

In zijn jaarlijks onderzoek toonde onderzoeksbureau Deloitte een paar weken geleden keihard aan dat de Europese top vooral boter haalt bij de televisierechten. Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een gedetailleerd overzicht van de 20 rijkste Europese clubs. Enkele opmerkelijke vaststellingen: Real Madrid haalt met 438 miljoen euro de hoogste omzet. Ter vergelijking: de 16 Belgische eersteklassers komen samen aan een begroting van 183 miljoen euro. Real Madrid haalt meer dan dubbel zoveel inkomsten als de hele Jupiler League samen. Het grootste stuk van die inkomsten komt uit televisierechten: 36 procent. Bij een club als AC Milan - de nummer 7 uit de top 20 - lopen de inkomsten uit de mediarechten zelfs op tot 60 procent. Uit het overzicht van The Money League blijkt in ieder geval dat er echt sprake is van voetbal op twee snelheden. Zo haalt de nummer 20, Aston Villa, nog altijd meer uit televisierechten dan de 16 Belgische eersteklassers samen. De 20 sterkste voetbalclubs verdienen samen inmiddels 4,3 miljard euro.