Is Real Sociedad momenteel echt ‘de beste ploeg van Spanje’?

© / Cordon Press
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als de groten het laten afweten, kunnen subtoppers profiteren. In Spanje is dat Real Sociedad, werkgever van Adnan Januzaj, dat aantrekkelijk voetbal brengt en Barcelona en Real Madrid uitdaagt.

In La Liga trapt co-leider Real Sociedad vanavond al de 13de speeldag af. Tegenstander is Leganés, de hekkensluiter in de competitie die onlangs nog met 5-0 door Real van de mat werd geveegd. Als Real Socieded vanavond wint, is het alleen leider in Spanje. Een paar weken terug stond Granada bovenin, maar twee nederlagen op rij dreef die ploeg al naar plaats zes. Ze staan er allemaal op een zakdoek, daar in Spanje.

Wat Sociedad in de hiërarchie waard is, valt nog even af te wachten. Ze speelden één wedstrijd meer dan de grote twee, en wie een blik werpt op de stand en hun wedstrijdparcours dit seizoen merkt dat de ploeg in de eerste 12 wedstrijden vooral (7) tegenstanders uit de tweede helft van de rangschikking trof. Anderzijds: Januzaj en co begonnen omwille van infrastructuurwerken aan het stadion met drie uitwedstrijden op rij én wonnen al wel van Atlético, het eerste duel in het vernieuwde Anoeta-stadion (officieel de Reale Arena).

De komende maand wordt een interessante waardemeter voor de ploeg. Na de interlandbreak is er een duel in Bernabéu, bij Real, en twee speeldagen daarna komt Barcelona naar Baskenland. Staat Sociedad half december nog steeds mee bovenin, dan kunnen we spreken van een sprong naar de top.

Trainers opleiden

Met het voetbal zit het alleszins snor. In een reportage voor The Guardian noemde Sid Lowe, een Brit die al jaren het Spaanse voetbal covert en ook in het land woont, Real Sociedad “de beste ploeg van Spanje.”

Ze heeft passing, precisie, kracht én plezier. Allemaal het werk van trainer Imanol Alguacil. Uit de opleiding van de ploeg, er groot geworden als speler, en daarna begonnen als trainer in de cantera, de jeugdopleiding, en zo doorgegroeid naar de A-ploeg. Eerst nog als interim-trainer tussen twee coaches in, nu eindelijk met de volledige macht.

Een echt huistrainer, zoals Real Sociedad er nog eentje aan het opleiden is. Eentje met een grote naam: Xabi Alonso, ex-vedette van Real, maar vooral een jeugdproduct van Real Sociedad en er later ook bij de A-ploeg. Hij zet nu bij Real Sociedad B zijn eerste stappen als trainer. In de Segunda B moet hij voorlopig nog onder meer Bilbao B laten voorgaan, maar hij is er de stiel aan het leren.

Vedetten

Sportief heeft de club veel te danken aan een uitstekend werkende tridente -in Spanje gebruiken ze graag drietanden. Die van Barça én die van Real moet in de stats voorlopig onderdoen voor de drietand van Sociedad.

Willian José, Mikel Oyarzabal en Portu hebben samen al 13 goals en 7 assists achter hun naam. Vooral voor Portu (4 goals, 3 assists) is dat goed nieuws, de Murciaan heeft immers wel wat concurrentie. Vooral van Januzaj, maar ook van de Noor Odegaard, die door Real Madrid een jaar aan Real Sociedad werd uitgeleend.

Odegaard aardt goed in Baskenland, hij is inmiddels ook weer opgeroepen voor de Noorse nationale ploeg, die zich de komende week gaat proberen te plaatsen voor het EK. De vraag is wel of het met hem zal zijn, want Granada-uit miste hij door een blessure en in de aanloop naar het duel van vanavond trainde hij evenmin.

De Noor is niet de enige vedette van de ploeg. Het hechte Sociedad telt er nog met naast Januzaj, door Portu dus wat uit de ploeg verdreven, de verdedigende middenvelder Illaramendi (wel al een tijdje out met een enkelletsel), en wellicht ook nog niet in Madrid inzetbaar. Hij is de aanvoerder, maar niet dé vedette.

Dat is Mikel Oyarzabal (22), de vaardige linksbuiten, die voetbalt met het nummer tien. Zijn marktwaarde wordt al op 60 miljoen geschat, zeker nu hij sinds dit najaar ook steevast mag starten in de vernieuwde Spaanse elf.

Het kan dus best dat Real Sociedad een blijvertje wordt. Er is geld, een visie bewaakt door de huistrainer, er stromen geregeld jeugdproducten uit de opleiding door, en ze doen er goeie transfers. Maar op uitsluitsel is het dus wachten tot half december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content