De Belgische international Jean-François Gillet (Torino) werd door het Italiaanse gerecht in staat van beschuldiging gesteld. De doelman wordt passieve medewerking aan sportieve fraude aangewreven.

Bij het afsluiten van het onderzoek naar wedstrijdbeïnvloeding bij Bari werden vorige woensdag 36 personen gerechtelijk in staat van beschuldiging gesteld, onder wie 27 spelers en ex-voetballers. Het zijn quasi allemaal spelers of ex-spelers van Bari, onder wie de huidige kapitein Francesco Caputo en huidig Torinokeeper en Belg Jean-François Gillet.

Hen wordt aangewreven dat ze op zijn minst passief hebben meegewerkt aan sportieve fraude tijdens de tweedeklassewedstrijden Bari-Treviso van mei 2008 en Salernitana-Bari van mei 2009. Om die twee wedstrijden te verliezen, ontvingen de spelers van Bari in totaal 220.000 euro.

Eerst kregen, om van Treviso te verliezen, tien Barispelers elk 7000 euro. Een jaar later deed het met degradatie bedreigde Salernitana een beroep op de medewerking van het al naar eerste klasse gepromoveerde Bari. Daarop riepen de ervaren spelers, zonder medeweten van trainer Antonio Conte (die sportief al geschorst werd maar voor het gerecht niet in verdenking werd gesteld), alle spelers samen. Drie van hen zagen het niet zitten om mee te werken, onder wie huidig Interverdediger en international Andrea Ranocchia. Ook zij werden niet in staat van beschuldiging gesteld.

In de lente van 2011 verloor Bari nog eens twee matchen tegen betaling, nu in de Serie A. In ruil voor verlies op Palermo zouden drie spelers 140.000 euro ontvangen hebben, een maand later zou minstens één speler van Bari 50.000 euro gekregen hebben om te verliezen van Sampdoria.

De andere beschuldigden zijn ultra's van Bari die in 2010/2011 spelers (o.a. Gillet) afdreigden als ze niet wilden meewerken aan verlieswedstrijden. Een aantal ex-spelers geven de feiten al toe aan de onderzoeksrechters, van veel anderen - onder wie Gillet, op dit moment bezig aan een uitstekend seizoen in doel bij Torino - is de rol en de betrokkenheid nog niet duidelijk. (GF)

De Belgische international Jean-François Gillet (Torino) werd door het Italiaanse gerecht in staat van beschuldiging gesteld. De doelman wordt passieve medewerking aan sportieve fraude aangewreven. Bij het afsluiten van het onderzoek naar wedstrijdbeïnvloeding bij Bari werden vorige woensdag 36 personen gerechtelijk in staat van beschuldiging gesteld, onder wie 27 spelers en ex-voetballers. Het zijn quasi allemaal spelers of ex-spelers van Bari, onder wie de huidige kapitein Francesco Caputo en huidig Torinokeeper en Belg Jean-François Gillet. Hen wordt aangewreven dat ze op zijn minst passief hebben meegewerkt aan sportieve fraude tijdens de tweedeklassewedstrijden Bari-Treviso van mei 2008 en Salernitana-Bari van mei 2009. Om die twee wedstrijden te verliezen, ontvingen de spelers van Bari in totaal 220.000 euro. Eerst kregen, om van Treviso te verliezen, tien Barispelers elk 7000 euro. Een jaar later deed het met degradatie bedreigde Salernitana een beroep op de medewerking van het al naar eerste klasse gepromoveerde Bari. Daarop riepen de ervaren spelers, zonder medeweten van trainer Antonio Conte (die sportief al geschorst werd maar voor het gerecht niet in verdenking werd gesteld), alle spelers samen. Drie van hen zagen het niet zitten om mee te werken, onder wie huidig Interverdediger en international Andrea Ranocchia. Ook zij werden niet in staat van beschuldiging gesteld. In de lente van 2011 verloor Bari nog eens twee matchen tegen betaling, nu in de Serie A. In ruil voor verlies op Palermo zouden drie spelers 140.000 euro ontvangen hebben, een maand later zou minstens één speler van Bari 50.000 euro gekregen hebben om te verliezen van Sampdoria.De andere beschuldigden zijn ultra's van Bari die in 2010/2011 spelers (o.a. Gillet) afdreigden als ze niet wilden meewerken aan verlieswedstrijden. Een aantal ex-spelers geven de feiten al toe aan de onderzoeksrechters, van veel anderen - onder wie Gillet, op dit moment bezig aan een uitstekend seizoen in doel bij Torino - is de rol en de betrokkenheid nog niet duidelijk. (GF)