Jeugdpolitiek brengt het kleine AZ in het spoor van het grote Ajax

© Getty Images

In de zomer stortte een deel van zijn stadiondak in, maar sindsdien laat AZ vooral op het veld van zich spreken. In de Eredivisie staat het na elf speeldagen tweede.

Toen AZ vorige maand voor eigen publiek met 2-4 uitgecounterd werd door Heerenveen was de vraag: hoe reageert zo’n jonge ploeg op zo’n opdoffer? Dat deed die jonge ploeg vervolgens geweldig goed: op donderdag werd in de groepsfase van de Europa League met 6-0 gewonnen van Astana en drie dagen later ging die jonge ploeg in de Eredivisie zowaar met 0-4 winnen bij PSV. Die jonge ploeg ging dit seizoen ook al met 0-3 bij Feyenoord winnen en speelde thuis gelijk tegen Manchester United. Hoewel ’thuis’ niet echt thuis is. Sinds in de zomer tijdens een zware storm een deel van het dak van zijn stadion instortte, speelt AZ ook zijn thuiswedstrijden buitenshuis: in het stadion van Den Haag. In de derde voorronde van de Europa League ontving het eind augustus Antwerp in het stadion van FC Twente.

De vraag van de buitenwereld of AZ voldoende ervaren is en in de breedte sterk genoeg is om in de komende zware maanden mee te blijven strijden voor een plaats aan de top van de Eredivisie én een plaats in de volgende ronde van de Europa League houdt de club zelf niet zo bezig. Want het was een bewuste keuze om niet méér ervaren spelers aan te trekken, omdat er anders minder jonge spelers ingezet zouden kunnen worden.

AZ is namelijk een club die van jeugdopleiding een prioriteit maakt. Het wordt in Nederland geprezen voor zijn innovatieve aanpak op dat vlak. Die aparte aanpak wordt gekenmerkt door een totaalvisie waarin ook ruime aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling van jeugdspelers. Zelfs hun cognitief vermogen wordt er gemeten om hen nog beter een opleiding op maat te kunnen aanbieden.

Daar blijft het niet bij: AZ is ook een club die jonge spelers kansen geeft in zijn eerste elftal. Vier van de vijf doelpunten die het in de derde voorronde van de Europa League tegen Antwerp maakte, kwamen van zelf opgeleide spelers: Calvin Stengs (20), Ferdy Druijf (21), Myron Boadu (18) en Teun Koopmeinders (21). Ook Owen Wijndal (19) komt uit de eigen jeugdacademie.

AZ is goed vertegenwoordigd in Jong Oranje en deze week werd Calvin Stengs door de Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van Oranje voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland (in Belfast) en tegen Estland (in Amsterdam), interlands waarin Nederland zich voor het EK 2020 kan kwalificeren.

Het is niet vanzelfsprekend, want AZ is een kleine club. Alkmaar ligt ingesloten tussen de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en Amsterdam. AZ moet concurreren met het grote Ajax. Maar dat doet het dus prima. Omdat het van zijn jeugdopleiding zijn levensader maakte.

Vanavond speelt AZ tegen Twente in Den Haag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content